Poslanci SAB, NSi in SD začudeni nad škandalozno izjavo Repovža! Bandelli: “Kdo drug je pristojen, da postavi vlado, kot poslanci?!”

Poslanci Državnega zbora Marko Bandelli, Aleksander Reberšek in Matjaž Han se več kot očitno ne strinjajo z izjavo urednika Mladine Grege Repovža. (Foto: STA)

Poslanci Državnega zbora Marko Bandelli (SAB), Aleksander Reberšek (NSi) in Matjaž Han (SD) so bili začudeni ob komentarju urednika Mladine Grege Repovža, ki je v svojem uvodniku zapisal, da poslanci v parlamentu niso za to, da bi postavljali vlade“. “Kdo drug je pristojen, da postavi vlado, kot poslanci. Kot sem zapisal na Twitterju, koalicijo sestavljajo poslanske skupine, te so sestavljene iz poslancev. Poslanci izražajo voljo volivcev in so kompetentni za odločanje,” nam je povedal poslanec Bandelli. Da gre izjemno bedasto izjavo Repovža, pa nam je dal vedeti tudi profesor prava dr. Boštjan M. Zupančič.

“Poslanci v parlamentu niso za to, da bi postavljali vlade,” je del izjave, s katero je Grega Repovž na novo definiral pojme parlamentarne demokracije v Sloveniji. Zato smo vsem devetdesetim poslancem Državnega zbora poslali vprašanje, kakšno je njihovo mnenje o Repovževi izjavi. S prvimi odzivi so se nam odzvali vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han, poslanec Stranke Alenke Bratušek Marko Bandelli in poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek.

Odgovorni urednik Mladine Grega Repovž je namreč v svojem članku Varuhi demokracije napisal, da poslanci v parlamentu niso za to, da bi postavljali vlade. V nadaljevanju zapiše, da delajo tudi to, a da jih na splošnih volitvah državljani volimo samo zato, ker so varuhi demokracije.

Kompetentni za odločanje so edino poslanci Državnega zbora
Vsi trije predstavniki ljudstva so bila začudeni ob našem vprašanju. “Kdo drug je pristojen, da postavi vlado kot poslanci? Kot sem zapisal na Twitterju, koalicijo sestavljajo poslanske skupine, te so sestavljene iz poslancev. Poslanci izražajo voljo volivcev in so kompetentni za odločanje,” nam je povedal poslanec SAB Marko Bandelli.

Marko Bandelli (Foto: STA)

Vodja poslanske skupine Socialnih demokratih Matjaž Han se je začudil ob zapisani izjavi Repovža
Svoje začudenje nad izjavo Repovža je z nami delil tudi vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han. “Kdo pa postavlja vlado, če ne poslanci.” Hvala bogu, da imamo demokracijo. Kdor ima v parlamentu večino, sestavlja vlado. Vlada je sestavljena iz večine v parlamentu, to je normalno”, nam je v kratkem razgovoru zagotovil Matjaž Han.

Matjaž Han se je le začudil nad izjavo Grege Repovža. (Foto: STA)

Poslanci niso vezani na nikakršna navodila
Poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek nam je v svojem odgovoru zapisal, po kakšnih napisanih pravilih mora delovati poslanec v Državnem zboru. “Pristojnosti poslanca so jasno zapisane v ustavi in poslovniku državnega zbora. Glede vprašanja o moji samostojnosti pri opravljanju poslanske funkcije pa za temelj jemljem 82. člen slovenske ustave, ki pravi: “Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila,” je komentiral poslanec Reberšek.

Fotografija osebe Aleksander Reberšek.

Aleksander Reberšek (Foto: FB)

Ta člen ustave torej jasno določa, da kakršnokoli glasovanje po navodilih države, kot si to predstavlja Repovž, ne pride v poštev in je v temeljnem nasprotju s slovensko ustavno ureditvijo.

Za komentar smo poklicali tudi Boštjana M. Zupančiča. V svojem odgovoru nam je zapisal, da tega raje ne bi komentiral, ker je taka izjava tako ali tako nesmisel.” (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Luka Perš

 • Antonius

  Kaj se pa sedaj sprenevedajo in čudijo. Repovž je samo naglas povedal, kar so sposobni *spontano* organizirati in narediti.
  Leta 2012 je parlament potrdil Janševo vlado, rok trajanja ji pa niso določili v parlamentu, ampak s sindikalnim in študentskim razgrajanjem na ulici.
  SD in ostala levica se čudi? Sprenevedajo se, ker verjamejo, da smo vsi kratkega spomina.
  Repovž? Samo na glas je povedal, ker upa, da bodo razgrajaško revolucijo proti Janši zopet ponovili.

  • maček ivan

   Ni pa nujno, da bodo letele kocke. Če bodo bodoči “partnerji” v tej novi vladi SDS-u dobro “zvezali roke”, bo mir. V primeru da bo SDS “zasoliral”, takrat bomo pa videli “rdečo veselico”,…. spet.

  • Lustrator

   Natanko tako. Sprenevedanje par exellence. Je pa dobro, da je bil vsaj nek odziv, sicer večina slovencljev tovrstno ortokomunistično doktrino, ko so poslanci v parlamentu samo za okras, mirno požre kot samoumevno – saj je bilo vendar v časopisu/Tv-ju.

  • VERZIFIKATOR

   Res je ta demokracija srečna,
   ki celo Han-Hani jo dojema,
   v miselni proces ki jo sprejema,
   ko spozna, da stvar je resna, večna.

 • karpelec

  Če bi se zavedal kakšno neumnost je butnil, bi se rajši skril v mišjo luknjo, dokler je še prostora v njej. Z navadnim nakladanjem je konec, ker je voz že poln nesmislov.

 • Stajerka

  BojanPožar
  @BojanPozar
  Novinarsko delo novinarja, zaposlenega na
  @RTV_Slovenija

  https://twitter.com/BojanPozar/status/1226556336214806529?s=20

  ….tu je še večja štala……NOVINAR NACIONALNE TELEVIZIJE poziva k vplivu in nadlegovanju poslancev……ta pa res ruši US RS!!!

 • Ivan Ivanovič

  Grega Repovž je povedal to, kar v resnici velja, ne to, kar piše v ustavi. V resnici postavlja pri nas vlado globoka država. Poslanci so le njene lutke. Tisti, ki to niso, pa so notranji sovražniki. Izjava je pomenljiva zato, ker kaže, kako daleč smo v Sloveniji od resnične demokracije. Slednje ni in ne more biti brez demokratov.

 • Amerikanc

  Ko levi s svojimi izjavami presežejo sami sebe, pomeni da je v zraku ne samo panika ampak tudi že obup.

 • bubamara

  Repovž je hotu povedat, da so poslanci rokice, ki jih imajo navezane na špago. Kdo je na drugi strani špage ? Ne vem. Ga/Jih je Repovž omenil ?

  • Amerikanc

   Kapital. Predvsem tisti, ta – pokraden, iz lastninjenih podjetij in iz nevrnjenih kreditov. Tu se takoj skristalizirajo prijateljčki okoli Golobića, Jankovića, Rigelnika,….Racmana, Repovža,….

   • Novakec1

    Pripravljajo zakonodajo da bodo z opranim nakradenim denarjem pokupil še tisto malo vrednega v slolandiji, tud gora Triglav bo šla v privat roke.

 • Novakec1

  Mali bogovi posranci so pa od Boga dani, vsaj v tej vukojebini je tako. Ponovna osamosvojitev z deratizacijo reš slolandijo pred izginotjem.

 • Joško

  Kaj drugega, kot tako bedasto izjavo pa lahko pričakujemo od faliranega študenta!

 • Andrej

  Dokler ti tipi razpravljajo z Repovžem in ga kakor poučujejo mu v bistvu dajo prav. Priznavajo, da delajo po nalogu CK ZKS.
  Edini pravi odgovor na take izjave UREDNIKA je tožba zaradi zavajanja. Tega pa ne bodo nikoli naredili, ker vedo, da ima v bistvu Repovž prav. Zato jih je pa groza pred Janšo.

 • Marko

  Ta Repovževa izjava tudi za kravje ušesa ni dobra……..IQ, Repovža je pa na nivoju nerazvitega jajca.

 • kalavnikov

  Ob taki bedasti izjavi ultra levicarja se samo odmahne z roko, ne pa da celo poslanci in ugledni pravniki razpravljajo o tem verbalnem idiotizmu. Isto kot bi rekel, nisem ga klofutnil jaz, marvec moja roka. Zdaj pa vprasajmo pristojne, ce to res drzi…

 • sloustava

  Mija Repovz, mati, Luc , oce…kaj torej pricakujete od sina?

  • bubamara

   Res groza. Primitivna družina. Ampak Slovenci radi berejo primitivne avtorje. Svoji k svojim.

  • Peter

   Da bo na naši liniji, nič drugega. Pričakovanja več kot odlično izpolnjuje, no.

 • murgl

  No, ja, saj se je samo zmotil. Boste videli kako bo sedaj produktiven, da bi omilil neumnost. Seveda bo to naredil tako, da jih bo natrosil še veliko.

 • Janez Lah

  Ustava določa, “LJUDSTVO IMA OBLAST!” NE DOLOČA” LJUDSTVO IMA POSREDNO OBLAST PO POSLANCIH IN POSLANSKIH SKUPINAH!” TOREJ JE NEDVOMNO, DA SO ZA OBLAST POTREBNE LOČENE VOLITVE ZA VSAKO VEJO OBLASTI. LJUDSTVO MORA LOČENOIZBRATI POSLANCE, LOČENO VLADO IN LOČENO SODSTVO. POSLANCI SO LJUDSTVU UKRADLI OBLAST. REPOVŽ IMA, tokrat, PRAV!! LOCENE VOLITVE IN KLIENTELNE MAFIJE NE BO VEČ!!

 • althar

  Ahaha, Repolž se je spet pokazal za bedaka. No, pa saj za to je plačan pri Glasilu žilnih opornic.

 • Peter

  Betonelija spraševat za mnenje….akhm, no.

 • Gren

  AH KURBE RDEČE KOMUNISTIČNE !

 • Slovenka

  Družbenopolitični delavci delajo.

 • Olga101

  Skriti je treba lutkarjev niti! Zato pa tako “začudenje” …….

 • Slovenka

  Če bo Janša sestavil vlado, je genij. Ovire so vedno večje. Cerar je že izjavil, da ga v Janševi vladi ne bo, Ksenja Klampfer (SMC) je izstopila iz stranke, padla je tudi ideja, da bi se osebno pisalo vsakemu poslancu SMC, naj ne gre v vladno koalicijo, in tekom dneva si bodo izmislili še marsikaj. Domišljija je neizčrpna. Šarec je pravkar povedal Počivavšku, da bodo na volitvah in po volitvah sodelovali samo, če SMC ne sodeluje v Janševi vladi niti zdaj niti po volitvah.
  Vse skupaj postaja vedno bolj strupeno, možnosti za sestavo vlade so minimalne. Sicer smo pa to lahko pričakovali. Murglje so si opomogle od osuplosti nad Šarčevim vročekrvnim odstopom in sedaj vračajo udarec.

  • bubamara

   Xarac je ponudil partnerstvo SMC, ker je vedel, da je Počivavšek edini zmožen prestopiti prag ideologije. Počivavšek je operativec. Me čudi kaj je sploh mislil, ko je vstopil v SMC. SMC je združba “intelektualcev”, ki jim delo smrdi.

   • Slovenka

    Lea 2014 so imeli 35 poslancev v DZ in glej, kako so zafrčkali svojo občutno prednost.

  • Petr

   V kolikor zasledujete evropsko politiko boste videli kaj se dogaja v Nemčiji, ki v celoti obvladuje EU politiko. Prišlo je tako daleč, da stasijevka Merkla prisiljuje izvoljene predstavnike drugih strank k odstopu. Zato se ne se ne smemo čuditi početju naših rdečkarjev, ki jim je ta izrodek od ženske vzor, čeprav je formalno v nasprotnem političnem taboru. Zato pravim, da bo EU normalno zadihala ko bo ta ženska gnida, ki je popolnoma izgubila razsodnost, izginila s političnega prizorišča.

   • Slovenka

    Dragi gospod, bojim se, da bo preteklo še dosti vode, preden bo ta izrodek izginil s politične scene. Res živimo v turbulentnih časih.

 • ljubinica

  Zacudeni so?
  Ha ha ha
  Kaksni politiki so to, ce so zacudeni?
  Jaz pa nisem zacudena.
  Meni je jasno, da vlade v Sloveniji instalira rdeca mafija v ozadju.
  Ce bi Jansi uspelo sestaviti vlado (ki je ne bi ze cez nekaj mesecev zrusile “vse slovenske vstaje”) , bi bil to dokaz, da se je Slovenija demokratizirala.

 • plavi-mil

  Začudeni kaj, nimajo se kaj čuditi, saj jim palček dirigira posredno iz Mladine, katera se financira z zdravstvenega denarja, levičarji so pa res budale.

 • Unikatna

  Če bi bila demokracija v parlamentu, bi dopustili zmagovalcu JJ, da sestavi vlado! Čudijo se lahko le svoji ne demokraciji in metanju polena pod noge JJ.

 • Peter

  Spremljate, katere stranke “se pogovarjajo” in katere se nočejo pogovarjati?
  Če vas bodo še kdaj morili z razdvajanjem naroda, sejanjem razkola, nepovezovalnostjo…no.

 • Celcar Mojca

  Mislim, da že vsem preseda ta Mladina!!

  • Lustrator

   Preseda prebujenim, ostali slovenclji pa njenim glavnim propagandnim pamfletom še vedno nasedajo – pa naj jo berejo ali ne. Skoraj pri vsaki rdeči manipulaciji, ki jo slišiš kot papagaje ponavljati povprečne slovenske volivce, slej kot prej ugotoviš, da je zrasla na zeljniku tega partijskega glasila.

 • Ryuk

  repovž ima na nek način prav. Zadnje tri vlade niso postavili poslanci. Postavila jih je globoka država oz. strici iz ozadja. Problem je, ker je to za butle postalo normalno.

  • Tomažekmalitomažek

   Seveda, ker so zavladali s kupčkanjem, se bojijo demokraticne volje Sl., izrazene v poslancih.

 • Viktorh

  Gospodje, a se vam je zmešalo? Gregec je vendar predstavnik vaših, levičarskih medijev.

 • Ferlič Milan

  Ja po njegovem so zadolženi stričeki in ostala rdeča banda.

 • Vana

  No, oni Mladinin kozel je kar dobro povedal. . . . jasno in glasno.
  Saj drži !!

 • Hribouc

  Vendarle se je eden zbajsal in potrdil premnoge domneve, sodbe, mnenja, sume in zaprepadenosti.
  Hvala.
  Koristni idiot.
  Ne morem pa se strinjati z velikim BMZ tokrat.
  V svetu tradicional orto komunistov in koritarjev rdečega levuharskega sistema, uzurpatorjev, udbokučanistov, totalitarcev in zakulisne strašilne oblastvene sodrge je zadeva absolutno smiselna in je modus vivendi, nepisani člen njihove teror ustave
  in nabsolutno samoumevni smisel, pravilo in zapoved.

 • Jan Kovalski

  Treba je vedeti, da Repovž nima ne vem kakšne visoke izobrazbe, ampak ta itak ni predpisana za novinarja in odgovornega urednika Mladine,

 • Garbage man

  Slovenske politične svinje ne lažejo in ne kradejo , NJE !

 • Resnica

  V nasi drzavi poslanci tisti ki odlocajo o tem kdo je na vrhu drzave in eavno to je problem…predsedniski sistem kjer ljudje volijo najpomembnejso funkcijo bi dal predsedniku neko kredibilnost pri poslancih pa lahko volivci vedno norijo da so jih izdali

 • Nataša

  Zadnji dogodki samo razgaljajo agonijo “naših”. Sedaj je dovoljeno vse, da se prepreči Janši sestaviti vlado.
  Bo moral res corona virus prečistiti Slovenijo? Ne želimo si tega!

  • Vanja

   So jo probali domobranci, med vojno, a jim kljub vsem klanjem, zverinskim mučenjem na Urhu in drugod in drugači moriji v imenu boga in z njegovo pomočjo, ni uspelo. Namesto tega jih je zaradi izdajstva in zločinom nad lastnim nariodom, dočakalo prekletstvo, kakršno se bo zardi vseh podlosti, li jih zganjajo, kmalu ponovilo. Itak, kajti bog je pravičen!

   • novaknovak

    Bog, z veliko začetnico, ki je ti ne uporabljaš, je pravičen, drži, vanja. na koncu svojih dni, se je tud drnovšek k njemu priporočal.. je pomagalo? Morda pa je ..zamisli se vanja.. Hribarjeva, ki sta vas futrala ste potolkl, Ksenijo pa še prej, saj veš kaj, .. so to tvoje sanje?

 • Vanja

  Prav imajo eni in drugi. Poslance smo volili volivci na podlagi njihovih obljub in političnega orepričanja. Niti SMC niti DESUS, niti SAB, nebi prišli v parlament, če bi bi pred volitvami samo omenili, da se nameravajo spečeati skrajno desnico. Torej v nobenem primeru nimajo pravice požreti dane obljube volivcem in z SDS-m sklepati kaktšnokoli sodelovanje.

 • Oregon

  Repovž je zgleda veliko v šoli manjkal, al ga pa mama in fotr nista nič naučila, ker da bi se sam, se mi zdi komaj verjetno. No, očitno se ni. Pa tudfui stripa ni prebral, ki ga je minister Klemenčič izdal pred kratkim za otroke, osnovnošolce, da se na grobo seznanijo z upravljanjem naše države. Ravno danes sem ga videl na zemljiski knjigi, ga hotel kupit, a ne vedo kje se ga dobi. Enega kupim zraven in ga pošljem Repovžu, častna beseda, če ga le kje najdem. Bumbar novinarski nerazgledan.

 • murgl

  A mu je mogoče kakšen migrant kurenta pokazal, da se mu je čisto zrolalo?

 • xtc

  Repovž je bebec,je pa lepo povedal kako razmišljajo Kučan & Co.

 • sodnikisozločinci

  Prikaz novinarske inteligence v vsej njeni veličini. Taki bebčki potem pišejo o lažnivih novicah. Je pa Repovž s tem izpolnil pogoje za glavnega urednika informativnega programa na Hanzi TV.

 • novaknovak

  brez komentarja, kot je rekel Boštjan m. zupančič, grega repovž pa je najbrž itak specialist za pravo, ekonomijo, in vse tehnične znanosti, z nuklearno fiziko in biološko kemijo skupaj.. človek vse ve, vse obvlada, sam kam so izginile iranske milijarde ali milijoni ga ne zanima… da pa bi se poglobil v jankovićeve milijone odpustka, to mu pa ne potegne..