Poslanci SDS so že leta 1996 vložil zakon o prenosu premoženja in popravi krivic, a je bila moč nekdanjih komunistov premočna, da bi se odrekli svojemu bogastvu

Miloš Pavlica, Milan Kučan in Janez Kocijančič (Foto: STA)

Prve demokratične volitve aprila 1990 so prispevale k začetku institucionalnega procesa demokratizacije Slovenije, saj se je lahko teh volitev po več kot 50 letih udeležilo več političnih strank. Kljub temu, da je formalno gledano veljala enakopravnost strank, pa v realnosti enakopravnosti ni bilo, saj so naslednice nekdanjih družbenopolitičnih organizacij za razliko od novonastalih strank razpolagale s številnimi nepremičninami in finančnimi sredstvi, ki so bili v času komunistične diktature pridobljeni na nelegitimen način. Iz tega razloga so se poslanci Slovenske demokratske stranke (tedaj Socialdemokratske stranke Slovenije) odločili, da leta 1996 vložijo Zakon o prenosu premoženja bivših družbenopolitičnih organizacij med sredstva lokalnih skupnosti in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. 

Takšne okoliščine v Sloveniji niso omogočale enakopravnosti in pravičnosti političnega boja. Tega so se zavedali tudi v nekaterih postkomunističnih državah srednje in vzhodne Evrope, kjer so se soočali z isto problematiko, zato so se ti odločili, da podržavijo premoženje komunističnih strank.

Leta 1990 med naslednicami nekdanjih družbenopolitičnih organizacij vladalo ostro nasprotovanje
Na demokratičnih volitvah izvoljeni Izvršni svet Skupščine Republike Slovenije je kot prvi julija 1990 Skupščini Republike Slovenije predložil predlog zakona o prenosu nepremičnin bivših družbenopolitičnih organizacij med sredstva družbenopolitičnih skupnosti, s čimer so želeli prispevati k enakopravnosti med političnimi strankami in h krepitvi razvoja večstrankarske demokracije. Seveda pa predlog zakona v skupščini ni bil sprejet, saj je med naslednicami nekdanjih družbenopolitičnih organizacij vladalo ostro nasprotovanje. Zaradi tega so neenake možnosti za tekmovanje v političnem boju vladale tudi leta 1992, kar pomeni, da volitve niso bile poštene.

Čeprav je Državni zbor RS jeseni 1994 sprejel zakon o političnih strankah, ki je s 34. členom predvidel prenos tistih nepremičnin političnih strank na Republiko Slovenijo in lokalne skupnosti, ki so jih stranke pridobile kot pravne naslednice bivših družbenopolitičnih organizacij, pa ta v tem delu ni nikoli zaživel v praksi. Vlada se je ob tem izgovarjala na zakonske določbe, ki naj ne bi bile opredeljene dovolj jasno. Med drugim naj ne bi določale kriterijev za delitev tovrstnih nepremičnin med lokalnimi skupnostmi in državo, prav tako pa naj ne bi obstajal predpis, ki bi od vlade zahteval zbiranje podatkov o stanju nepremičnin nekdanjih družbenopolitičnih organizacij. Situacija je tako ostala ista leta 1996, ob čemer je potrebno opozoriti, da se je v začetku leta 1995 (ob uvedbi lokalne samouprave) marsikatera občina zaradi pomanjkanja nepremičnin znašla v težavah, na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa je primanjkovalo finančnih sredstev, ki bi omogočala nemoteno izplačevanje pokojnin.

Foto: STA

Predlog zakona iz leta 1996 želel zagotoviti pogoje za poštene in enakopravne volitve
Predlagatelji zakona iz vrst predhodnice SDS so leta 1996 predlagali zakon Zakon o prenosu premoženja bivših družbenopolitičnih organizacij med sredstva lokalnih skupnosti in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Državni zbor RS naj bi predlog obravnaval in sprejel po hitrem postopku), z namenom, da bi prispevali k demokratičnosti volitev, ki so bile predvidene istega leta. Omenjeni predlog zakona je predvideval, da bi bile nepremičnine nekdanjih družbenopolitičnih organizacij (Zveza komunistov Slovenije, Socialistična zveza delovnega ljudstva, Zveza socialistične mladine Slovenije in Zveza borcev NOV) prenesene na lokalne skupnosti, te pa bi morale tretjino nepremičnin, ki jim pripadajo po tem zakonu, za neprofitno najemnino prepustiti v uporabo političnim strankam, ki so zastopane v občinskih svetih.

Tako bi bilo vsem strankam omogočeno enakopravno izvrševanje političnih aktivnosti. Predlagani ukrepi ne bi imeli neposrednih posledic za državni proračun, saj bi se posredno zmanjšali odhodki državnega proračuna, posredno pa bi se zmanjšali tudi odhodki, saj bi bilo zagotovljeno nemoteno izplačevanje pokojnin, s povečanjem izvirnih prihodkov občin pa bi se zmanjšale tudi finančne izravnave med občino in državo.

Državni zbor RS (Foto: STA)

Moč nekdanjih komunistov je bila vseskozi velika
Predlog zakona je bil tako leta 1996 Državnemu zboru RS predložen v obravnavo in sprejem po hitrem postopku; komisija za spremljanje in nadzor lastninskega preoblikovanja družbene lastnine je kot matično telo predlog zakona večkrat obravnavala, a od vlade kljub pisni urgenci ni prejela mnenja, da predlog zakona predstavlja primerno podlago za obravnavanje po hitrem postopku. Navedeni predlog je komisija vnovič obravnavala 24. februarja 2000 in zopet ni prejela mnenja vlade. Komisija je nato podala sklep, da ni sprejela sklepa, da je predlog zakona primeren za obravnavo in sprejem. Kljub temu, da je bila leta 2002 podana zahteva za splošno razpravo, pa lahko vidimo, da predlogi stranke SDS, ki je že od samega začetka opozarjala na problem in vlagala ustrezne zakone, niso bili nikdar sprejeti zaradi moči nekdanjih komunistov.

N. Ž.

 • Jan Kovalski

  Seveda, komunistično stranko in sindikate bi bilo potrebno že leta 1990 razlastiti. Oni bi to morali razumeti saj so 45 let prej uvedli krajo, ki so jo poimenovali za nacionalizacijo. Ker tega ni bilo so bile tudi vse volitve za nove stranke neenakopravne in za novonastale sindikate so bili komunistični sindikati monopolna organizacija. Pa lahko se nadaljuje še z RTV pa Delom, Dnevnikom, Večerom, …

 • Valter BraniSlav

  Jaz, potomec druzine Kardelj Macek sem ustvaril vse svoje bogastvo v ZDA
  Hvala ti Titova SFRJ za zastonj solanje!!!

 • AlojzZ

  “Moč nekdanjih komunistov je bila vseskozi velika”

  Lustracija, lustracija …

 • Luka Marchessi

  Torej od leta 1991 do 1996 ta zadeva nikogar ni motila?!

  • pesjanar

   Je motila ampak so bili prizadeti v zmoti ker so mislili da se z rdečimi kriminalci lahko pogovorijo,no kot je videti nekdanji komunisti ostajajo to kar so bili od nekdaj KRIMINALCI!!!!!!

 • Luka Marchessi

  Če ste SDS-ovska opranoglava ovca ne kliknite na spodnji link!!!
  https://imgur.com/a/uiASm

 • totex39

  Komunisti pri nas imajo vso moč že skoz, ker smo jim to omogočili. V vseh evropskih državah, kjer je vladal komunizem, tega ni več zaznati. Ostali smo pač balkanska komunistična provinca, ki jo dobro prenašajo partijci na današnje mlade komuniste.

  • črnaovca

   Lustracija? Zakaj je ni bilo? So bili tudi v Demosu na oblasti komunisti? Menda ja ne

   • totex39

    Preveč je bilo prikritih in pravih komunistov in takrat ko bi moralo priti do lustracije so se združili in so bili v vičini, danes jih je še več, tako da smo ta dogodek zamudili.

 • VERRZIFIKATOR

  Dejko Klinc

  KLIN SE S KLINOM ZBIJE

  Se zagózdil nam je sredi póta,
  mimo nisi mogel spričo klina,
  je motila vsakogar višina,
  zdelo se, da klin je stvar komplota.

  So prosili ga, naj se umakne,
  da bo pot za vse lahko prehodna,
  zdela prošnja se mu je nerodna,
  vselej kak izgovor klinček stakne.

  Ponudili so mu, naj prestavi
  se za meter, drugo mu ostane,
  se ne zmeni za predloge dane
  in še bolj objestno se postavi.

  Se medtem na njem napis zamenja,
  trikrat klinc se ta preimenuje,
  končno S in D ga zaznamuje,
  obledel napis, ga čas načenja.

  A je klin do konca trdovraten,
  ne premakne se s poti pa pika,
  ne dojame, kaj za klin se šika,
  s svojo je pojavo prav odvraten.

  Bratci, prav nič treba ni razprave,
  kaj, kako nam s klinom je ravnati,
  zbiti ven ga s klinom, poteptati,
  našel v zemlji boš sledi krvave.

  Ko se namreč v zemljo je zabijal,
  ki drži se klin je krčevito,
  vse počel morilec je prikrito,
  za sedanji položaj pobijal.

  Stvar lahko se le tako razkrije,
  da se klin od vrha dol razmaje,
  klinčeve razgalijo se kraje,
  jasno vendar: klin se s klinom zbije.

  • Soave

   + + + + + + ” da se klin od vrha dol razmaje,”

 • mona lisa

  Jasno da se lopovi ne bodo odrekli bogastva, nasprotno še naprej ga bašejo v svoje velike žepe brez dna.

 • črnaovca

  Nič ne razumete, komunisti premoženje varujejo pred zlobnimi kpitalisti ki z njim kujejo dobičke. Stvari je treba gledati dialektično ni važno če ne znamo upravljati važno da je naše

 • PIA PlA

  Koliko krivic je ostalo, ker komunisti enostavno niso želeli priznati, da so takoj po vojni nekomu neko premoženje odvzeli. Vse dokaze pa so skrili za “državno tajno”. Komuniste v veliki meri ščiti tudi zakon o zapadlosti kaznivih dejanj.

 • sprehajalec

  Lahko je sprejetih sto zakonov in predpisov, če “našemu” ni všeč, se bodo ignorirali.

  Vzameš tisto, kar ti ustreza. Ostalo ignoriraš in preskakuješ predpise in zakone. Ter deluješ preko telefona. Zato ta družba deluje efektivno le, če nekdo “pravi” dvigne telefon.

  Najpogostejši izgovor, ki se s tem v zvezi sliši je “takle mamo”, ali pa “saj smo sami naši”. Nedoslednost in nenačelnost ter vzpostavitev vzporednih odločevalskih linij. To je bistvo “našizma”.

 • Olga_10

  Volimo desnico! Naredimo red v tej državi!

 • črnaovca

  In kaj bi bilo če bi jih razlastili? Nek novodoben tajkun bi kupil na kredit prodal deanr skril kredit bi pristal v slabi banki in mi bi ga plačali. Tako je to premoženje pri levi stranki in desničarji imajo spet veliko temo za predvolilno kampanjo. Resnica je da je ljudem to bolj malo mar skrb za vsakdanje življenje je večja. Bi bilo za desniso bolj pametno če ne bi trošila toliko energije zaradi izumirajočega komunizma teveč porabila energijo za gradnjo boljše družbe, boj proti imigrantom in islaamizaciji.

  • Luiggi

   Zares mocna skrb za prezivetje,najvecje skrbi imajo ljudje,kasen pameten telefon bi kupili,pa kaksno karo SUV naj kupijo,zares skrbi za prezivetje!…Torej nazaj v Yugo in boste spet vozili ficote v Trst po kofe in ce bo kaj gnara ostlo,pa se ene kaubojke!

   • Luiggi

    Jest mam ze 55 let ene kaubojke iz Trsata za spomin,kofe sm pa pozaru.Sm biu na dopustu v Yugi iz gnile USA,pa so me bebe proisile,ce jih peljem v Trst po kofe in sem privolil.Nazaj grede na grenci me carinik vprasa,ce imam kaj za prijavit,odgovorim nic,kara je pa p[o kofetu smrdela kot hudic.Babe so imele sreco,ker saem imel Svicarsko registracijo,kajti namrec,letel sem v Zurich in tam rental karo.Pa lep pozdrav!
    P.S.Jaz sem sel na delo.si samo ob torkih,sem z veseljem prebrau enga Zida iz Izraela.zdaj pa ga ni vec,morda je umrl,his name was Uri Avneri,je bil zanimiv za brat!Ce kdo kaj ve o tem fantu,naj kaj napise?!

 • Prdo

  Se strinjam a se bo SDS odrekla SVOJEMU bogastvu

  • xtc

   Zakaj bi se morala oni so kupili-vi komunisti nakradli.

 • xtc

  1991 bi bilo moralo vso premoženja KP in sindikatov biti podržavljeno in razprodano denar pa vnešen v pokojninski sklad.
  Jer tega ni bilo so danes same težave.

 • Božobožo

  Spat so nekaj poskušali ampak naredili pa niso nič. Podobno ko cagav fant ki poskuša povabiti punco na ples ampak mu vedno nekaj preprečuje. Taka je pač SDS, velliko govorjenja rezulatatov pa nobenih.

 • Olga_10

  Premoženje nekdanje zveze komunistov bi moralo pripadati naši stranki SDS, saj smo v članstvu večinsko nekdanji člani ZKJ!

  • pesjanar

   Potem bi morale biti tudi javne hiše v vaši last saj ste članice ZKja bile same rdeče kurbe.

  • milanček

   ti ja, jaz ne !

 • milanček

  vsi trije na zg. sliki, resnično škoda, da še tlačijo slovensko zemljo, naj čim hitreje crknejo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!