Poslanci sprejeli uvajanje nove dajatve za umetniške rente. Preverite, kako vas bo delež za politične izbrance udaril po žepu

Modiglianijeva umetnina "Moški, ki sedi s palico" (foto: Twitter)

Državni zbor je s 55 glasovi za in 13 proti sprejel novelo krovnega zakona v kulturi, ki uvaja obvezujoč delež za umetniške stvaritve v investicijskih projektih, financiranih z javnimi sredstvi. Po tem ukrepu bodo investitorji del investiranega zneska namenili likovni umetnosti. “Gre za neumen predlog, ki podcenjuje zdravo pamet vseh državljanov,” pa o zakonu meni ekonomist dr. Matej Lahovnik in opozarja, da gre za samo še en ukrep vlade, ki želi očitno uvajati nove dajatve, ki bodo po žepu udarile vse državljane.

Kot trdijo predlagatelji so glavni cilji ukrepa likovnim umetnikom omogočiti stabilnejše razmere za delo, kulturno obogatiti javne prostore in povečati zanimanje za umetnost, posledično pa krepiti kulturni turizem.

Ukrep naj bi prinesel pet do deset milijonov investicij v likovna dela
Glede na sprejeto novelo zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo bodo investitorji namenili odstotek sredstev za umetnost, če bo investicija vredna do deset milijonov oziroma 1,25 odstotka, če bo šlo za investicijo nad deset milijonov evrov. Pri tem so izvzete investicije v javno gospodarsko infrastrukturo, kot so železnice ali ceste. Sredstva bodo namenjena predvsem likovno umetniškim delom, ukrep, ki bo za lokalne skupnosti veljal kot priporočilo, pa je predlagala poslanska skupina SMC s prvopodpisanim poslancem Draganom Matićem. Levica je sicer hotela, da bi ukrep veljal tudi za občine, piše STA.

Glede na trenutno stanje na področju javnih naložb se po oceni predlagateljev pričakuje, da bo ukrep na letni ravni prinesel od pet do deset milijonov investicij v likovna dela. A stvari vendarle niso tako preproste in zdi se, da so predlagatelji povsem spregledali slabe strani tega zakona ali pa si pred njimi samo zatiskajo oči.

Matej Lahovnik, nekdanji gospodarski minister (foto: STA).

Siljenje v nakup nečesa, kar sicer ne bi kupili
Ekonomist Matej Lahovnik je opozoril, da je takšen ukrep problematičen, “ker s tem posredno vse državljane silijo, da kupujejo nekaj, kar sicer ne bi kupili“. “To pa pomeni, da si, spet na pobudo največje stranke SMC, država lasti pravico, da vsem državljanom vsili dodatno dajatev, ki jo bodo posredno plačevali prek višjih cen javnih naložb,” nam je pojasnil.

Stroški se torej prevalijo na vse državljane, “koristi bodo šle pa političnem izbrancem oz. izbranim umetnikom“. Po mnenju Lahovnika se bodo tako spet ustvarjali prvo- in drugorazredni.

Gre za neumen predlog, ki podcenjuje zdravo pamet vseh državljanov,” še meni ekonomist, saj bi po isti logiki potem lahko uvedli tudi prisilno kupovanje literarnih del, glasbenih del in podobno, kar pa že samo po sebi kaže na to, da je celotna zadeva absurdna.

Višje cene javnih naložb bodo po žepu udarile vse državljane. (Foto: epa).

(Ne)kulturna dajatev ni prvi poskus uvajanja dodatnih dajatev
Temeljni problem, ki ga vidi Lahovnik pri tej, kot ji pravi, (ne)kulturni dajatvi je predvsem v tem, da se prisilno nalaga breme financiranja vsem državljanom, da morajo kupovati nekaj, kar sicer ne bi. “Gre za ustvarjanje neke nove javne umetniške rente,” ki draži javne naložbe, saj bo treba po novem v ponudbo všteti tudi ta davek.

Lahovnik še opozarja, da to ni prvi poskus, ko vlada želi uvajati dodatne dajatve. Prvi poskus, ki je trenutno sicer zaustavljen, je bil znaten dvig RTV-prispevka, drugi je plačevanje dolgotrajne oskrbe, tretji pa ta (ne)kulturna dajatev.

Miro Cerar (foto: STA)

Cerarjeve obljube vse bolj bledijo
Vse skupaj je tako povsem v nasprotju s tem, kar je obljubljal premier Miro Cerar, ko je dejal, da ne bo uvedenih nobenih novih dajatev, hkrati pa Lahovnik o tem konkretnem primeru meni, da meji celo na zlorabo položaja.

In še povsem praktičen primer. Ko bo nek investitor gradil šolo ali zdravstveni dom, bo moral plačati še dodaten davek za odkup umetniškega dela. Prioriteta naše države bi moralo biti zdravstvo, šolstvo in ne to, da se umetnikom zagotovi renta, je še izpostavil Lahovnik, ki dodaten problem vidi tudi v tem, kdo bo določal, katera dela se odkupujejo. Vladi zato svetuje, naj se raje ukvarja s problemom korupcije, zaradi katere so javne investicije pravzaprav predrage. “Kaže, da bo poklic likovnega umetnika daleč najbolj konjunkturen poklic v Sloveniji,” je sklenil Lahovnik.

Proti tudi del opozicije
Nasprotovanje ukrepu pa so že v četrtkovi razpravi izrazili tako v strankah NSi kot v SDS. Jožef Horvat je ocenil, da je namen predloga zakona sicer dober, a je rešitev parcialna, ker se osredotoča predvsem na likovne umetnine in ne na umetnost nasploh. V tem smislu se mu zdi diskriminatoren do drugih umetnikov. Izpostavil pa je tudi periferijo, kjer je investicij manj in s tem manjša “absorpcijska možnost” za umetniška dela.

Anja Bah Žibert pa je odprla vprašanje, kako bo v primerih, ko bo investicija skupen projekt države in lokalne skupnosti. Kritičen pa je bil tudi poslanec Anže Logar, ki je ob tem opozoril oziroma zbrane vprašal, kako bomo sploh lahko razvijali dobro umetnost, če Moderna galerija odkupuje blagovno znamko Janez Janša in davkoplačevalci za to dajemo svoj denar.

Barbara Oprčkal

 • AlojzZ

  Zadeva je z vidika pravičnosti tako rekoč obvezna. Če je poseben davek za financiranje RTV, mora biti poseben davek za financiranje ostalih umetnikov!

  Naj živi pravični Miro Cerar! Jaz se tega davka ne bi nikoli domislil.

  • Novakec1

   Cela JU si izmišlja načine za ropanje sloovc, ker telefonski kabel poteka manj kot 25 m od lesene garaže so mi NUSZ povečal za 20%, čeprav je ustavno sodišče to izrecno prepovedalo po padcu vrednotenja nepremičnin.

 • Novakec1

  Uzakonjeno financiranje počefurjanja slolandije.

 • Kdo bo pa ocenjeval ka je “dobra” umetnost? Mogoče naš ugledni pravnik? Ko bodo volitve, ne pozabit tega, da je to sprejela cerarjeva vlada.

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO MLADIČI MORILCEV-STALINOVIH HLAPCEV , PRIDEJO NA OBLAST .

 • montyamp

  Komunistfašizem se je moral umakniti v večini dežel , pametnejšim , ker so se ljudje parazitov in norcev naveličali .
  Slovencev strpnost === samomor države .

  Kdaj in kje so morilci vzgojili normalne otroke in storili normalno državo ???

 • Zima prihaja

  Človek in pes.Pa se vprašajmo,v katerem zdi bolj krvoločen volk.

 • MEFISTO

  Mar mislite, da bodo tako imenovani kulturniki in umetniki za boglonaj na vpoklic razgrajali po ljubljanskih ulicah in trgih?

 • Tej vladi pa se je čist “sfuzlalo”.

  • dež

   Zakon so potrdili poslanci v DZ, tisti v vladi, ki so zakon predlagali, so samo naredili uslugo svojim klientelističnim prijateljem in znancem. Da gre za norost, se pa strinjam.

 • MEFISTO

  Če jo je pes oplodil, potem je psica.

  Ker imam sicer izredno dobro mnenje o teh štirinožnih človekovih prijateljih, dvomim, da so pripravljeni žrtvovati svojo spermo za vsako kuzlo.

 • luckyss

  Umetnosti, gledano splošno, ne smemo spustiti na raven obrtništva…
  Umetnost je človeku dana ali pa ne in ni odvisna od izobrazbe ali dotacij..

 • Antonius

  Kje tiči problem? Dejstvo je, da Kučanove vlade s kriminalom, laganjem in abotnimi političnimi odločitvami ves čas nagovarjajo volilno zdravo pamet, da naj na volitvah voli Janševo SDS, volivci pa namigov Kučanovih vlad nikakor ne razumejo.
  Nedeljske volitve predsednika države bodo lep primer zgoraj navedenega. Pahor s svojim abotnim obnašanjem ves svoj predsedniški mandat volivcem dopoveduje, da je popolnoma nesposoben politik, zato naj sega znebijo in volijo Romano Tomc, volivci bodo volili pa njega, ker njegovih abotnih namigov ne razumejo.

  • luckyss

   In, če bo prišlo do drugega kroga(Šarec- Pahor), boš po navodilih pastirja volil Pahorja …
   Bolj ovčje ne gre ;)

   • MEFISTO

    Šarec bi bil drugi Danilo Tuerk.

    Tega smo pa izločili že pri prejšnjih volitvah.

    Raje upoštevaj, da so Slovenci prišli k pameti in da drugi krog ne bo potreben, ker bo že jutri plebiscitarno izvoljena Romana Tomc.

    To je moje osebno mnenje in mi ne podtikaj agitacije za najboljšo kandidatko.

    • luckyss

     Bodi realen..Tomčeva bo tretja…

     • indijanka

      Svojo nalogo je izjemno opravila. Všečna je celo tistim, ki je ne bodo volili zaradi strahu pred hudobnim volkom. Torej ovcam, ki bodo ostale v isti ogradi, ker se preprosto bojijo sprememb.

     • luckyss

      Ja, volk, ki vam žre glasove…res ste ovce ;)

     • indijanka

      Preveč si tekmovalen. Nekoč boš ugotovil, da si zaradi tega , izgubil tekmo sam s seboj.

   • Janez

    PUSTI – TO TEMO !
    DANES JE VOLILNI MOLK.
    POVEJ RAJE ?
    – ČE TI JE VŠEČ MOJA ZGORNJA IDEJA – V TVOJO “DOBROBIT”

    POSTANI
    DRUGI “MATEJ BOR”
    REŽIMSKI
    “DVORNI UMETNIK-NORČAK” NA ” DVORU POKOUNISTIČNIH GRDIH RAČK”
    KOT
    OPAŽAŠ – JE SPREMINJANJE
    POLITIČNIH GRDIH RAČK – V LABODE ?
    To – je kar donosen posel. Kaj se ti zdi?
    VELIKO SIJAJNIH IDEJ – V TVOJO DOBROBIT
    O TVOJIH BODOČIH
    REŽIMSKKIH UMETNINAH – IMAM ! Rad ti priskočim na pomoč. L.r. J. KOMENDA
    P.s.
    Npr. SERIJA ” VELIKI BORCI ZA KOMUNIZEM”
    moj predlog za prvo knjigo – te “epohalne” tvoje serije :

    1. STALIN- “RDEČI TRG BOM TLAKOVAL S ŠPANSKIM ZLATOM”
    2. DO RAMENA KRVAVE RUKE – OD BORBE ZA KOMUNIZAM V SRBIJI. ITD. Ok, a ne?

  • indijanka

   Tudi sama jo bom volila. Prepričala me je javno objavljena Lista njenih podpornikov. Na njej sem našla meni ljubega moškega, ki je razsoden, rahločuten in ni politik. Zaupam mu!

   • Antonius

    Indi, sem v letih, ko skoraj ničesar več ne potrebujem. Prijazna beseda in dober namen sta še edino bogastvo, ki mi odtehtata stanje v duši in vsakdanjem razpoloženju.
    V času nabrane izkušnje, spoznanje in lastna pamet so mi ostale edina trdna opora, ko *vozim* zagrenjen, sebe skozi življenje.
    Na nikogar več se ne zanašam, niti na volivce in njihov razum, ko jih bom na teh volitvah še zadnjič prešteval.

    • indijanka

     Ljubi Antonius,

     modrosti nastopi, ko prestaneš s hitenjem in pehanjem za naj-i. Najlepši čas življenja. Veselim se ga. Neizmerno bom uživala v indijanskih trenutkih, nekje v bližini gozda. Z menoj boš tam. Vedno boš del mojega srca.

     Za lepši dan ti pošiljam eno izmed mojih najljubših.

     https://youtu.be/tO4dxvguQDk

 • šmentanamuha

  Abotnosti cerarjeve vlade ni videti konca.

 • ptr

  Vse skupaj je reinkarnacija nečesa podobnega iz bivše juge. Tudi takrat je bilo treba vse javne pisarne in druge notranje prostore obvezno “okrasiti” s portretom maršala. Najraje s tistim izpod čopiča znanega družbeno političnega delavca Jakca.

 • Janez

  ŠALA !
  MENI SE ZDI,
  DA JE ” NAŠ” LUCKYSS=KRTAČA=HUN=TETKA IZ OZADJA ITD !
  SE PRAVI
  “NAŠ” – POKOMUNISTIČNI PROVOKATORSKI “DVORNI NORČEK”
  ZA TEM ČUDAŠKIM PREDLOGOM !
  SLIŠIM,
  DA SE PRIPRAVLJA – NA IZDAJO PUBLIKACIJE=KNJIGE

  “KAKO SEM GRDEGA RAČKA SPREMINJAL V LABODA”
  V
  TEJ
  KNJIGI
  BO ZBRAL – VSE ČRKOPISNE SMETI – KI JIH JE STRESAL NA TA PORTAL !
  Ker
  za svoj silni trud, ki ga je vložil
  v pisanje – na ta portal
  – ni doživel – nobenega priznanja : deležen je bil le ” vsakodnevne toče žaljivk itd.”
  “NAŠ”
  “LUCKYSS, KRTAČA, TETEK IZ OZADJA ITD.”
  ZDAJ UPA,
  DA
  BO ZDAJ PROGLAŠEN – ZA “REŽIMSKEGA UMETNIKA LETA”
  IN
  DA BO VSAJ IZ TEGA
  SKLADA KANIL V NJEGOV ŽEP – KAK EVRO !
  Ubogi ” režimski grdi raček”
  “LUCKYSS ITD”
  — proseče gleda
  v smer
  “grdoračkaste vlade” :” PROSIM ZA STATUS REŽIMSKEGA UMETNIKA” Se zdi. L.r. J. KOMENDA

 • indijanka

  Ali v praksi to pomeni, da bo investitor, ki bo zidal vrtec obdavčen za umetniško rento, dano umetnici, ki ustvarja volkodlake? Mogoče bo celo kakšna izmed njenih stvaritev kraljevala v avli vrtca. Mogoče tista, kjer doji svojo hčer iz hibridne družine psičko Ado. Umetnica je prejela najvišje tuje umetniško priznanje. Rente ji ne bodo smeli odreči. Zagotovo se vladajovi spoznajo na hibridno umetnost, ker sama sem popolnoma neuka v tej smeri.

  • karpelec

   Očitno nas bodo morali v tej smeri krepko podučit, čeprav verjamem, da na zalogi nimajo dovolj dobrega učitelja za nas, ki se ne zadovoljimo z vsako neumnostjo.

   • RATATA

    Jaz sem samouk, pa prekleto dobro vem kateri umetnik je to le v narekovajih preprosto zato, ker je fukjen.

    • indijanka

     a samouk si?

     • RATATA

      Ja, a se ne porajta ? hahaha

     • indijanka

      to da si samouk se

 • karpelec

  Kakšne zaloge zakonov in podzakonskih aktov ima še ta vlada na zalogi? Človek bi mislil, da je izčrpala vse osnove za njih, pa se motim, ker očitno je pri tej vladi neizčrpan vir snovanja le-teh ali se ji ob določenih situacijah vedno porajajo novi.

  • RATATA

   Veliko jih bodo še sprejeli, ker so v odhajanju. Tudi pogodbe o zasedbah njihovih, visokih položajev in funkcij bodo še sklepali. Izkoristili bodo demokracijo za to, da jih demokratično ne bo možno odstraniti.

 • šmentanamuha

  Varnostnik je včeraj preprečil vstop na soočenje predsedniškemu kandidatu Andreju Šišku.
  Tako v “svobodni” državi Sloveniji izgledajo demokratične volitve.

 • Olga

  Po volitvah ukiniti ministrstvo za kulturo in vse prisilne dajatve v zvezi s tem! Kdor ni sposoben preživeti sebe s svojo kulturno dejavnostjo, naj gre pometat!

 • Janez

  ŠALA !
  NE, NE – TA ” VELIKA DOMISLICA”
  – DRŽAVNI SKLAD ZA INVESTIRANJE V UMETNOST – MORA OSTATI !

  IZ TEGA
  DRŽAVNEGA DENARJA – BO NAŠ ” LUCKYSS”
  TISKAL
  “EPOHALNE UMETNINE” – KOT BODO

  1. “DO RAMENA KRVAVE ROKE – OD BORBE ZA KOMUNIZEM” – umetnina po pričevanju nekega
  komunističnega krvvnika.

  2. “Maršal Tito : kako sem ubijal moje rivale Ivo Lolo Ribarja – da bi izgradil komunizem – na Balkanu.

  Itd.
  DRAGOCEN DRŽAVNI SKLAD : iz njega bomo financirali umetniško dokumentarna dela?
  O polit morilski poti
  – v komunstični raj 1945-1980 v ex YU IN “TITO-KARDELJ ITD. – SLOVENIJI. L.r. J. KOMENDA

 • dob

  Grunfu iz Cvijećarnice manjka le en šrauf za dokončanje medplanetarne rakete, medtem ko tem idiotom manjka precej šraufov v glavi.

 • dr Janez Sveti

  Torej bo dom za ostarele moral kušiti vsaj enega psa-ljubimca od vrhunske slovenske umetnice!
  DR Janez Sveti genij

 • Ryuk

  Umetniki danes sploh ne prodajajo svojih del ljudem, temveč državnim uradnikom na ministrstvu za kulturo. Po novem bo še vedno tako, samo da bo več tega. Kako bo potem narod kulturno obogatel? Floskule, s katerimi vas prepričujejo, da boste to lažje pogoltnili. Pa plačujte “umetnost” tipa 3x Janša, pasja zoofilija, NSK itd., ki ni nikomur všeč.
  Upam, da bo naslednja vlada razveljavila vse, kar so si budale na tej vladi izmislile.

 • RATATA

  Ni problem v umetnikih ampak v “umetnikih” in “umetnicah”, ki mdr. dojijo pse in se s psi oplajajo.
  Problem pa potencira nerazsodna küćanistićna svojat, ki je v Sloveniji postala večina in razporeja denar.
  Nekdaj je pravi umetnik v srednjih letih umrl v vlažni revščini kletne sobice za tuberkulozo in pljučnico.

  • tohuvabohu

   Slovenija se bo zaradi tega zakona spremenila v središče kiča in semenj ničevosti.

 • RATATA

  Vsa ministrstva bi morala biti najprej kulturna. Ministrstvo za kulturo je še najmanj kulturno.
  Takšno sramoto so v dvajsetih letih prejšnjega stoletja v Nemčiji uprizarjali bogati oni, ki so potem spisali neke zakone o kaznivosti zanikanja nečesa.

 • Janez

  KATERI OD
  “NAŠIH” EX KP, ZK – PROVOKATORJEV
  BO
  NAPISAL – ” UMETNIŠKI ROMAN – O J.V. STALINOVEM ROPU – ŠPANSKEGA DRŽAVNEGA ZLATA !
  Vsaj

  460 TON ČISTEGA Z L A T A – JE J.V. STALIN – Z “NKVD” V MADRIDU – OROPAL !
  In – leta 1936, 1937
  Z ” NKVD ” POD POVELJSTVOM GEN. ORLOVA !
  – S ŠTIRIMI LADJAMI ODPELJAL IZ ŠPANSKE LUKE
  CARTAGENA V ODESSO IN NATO – K STALINU – V MOSKVO ! Dejstvo ! L.r. Janez K. . KOMENDA
  P.s.
  STALINOV ROP 510 TON
  ŠPANSKEGA DRŽAVNEGA ZLATA.

  https://forum.axishistory.com//viewtopic.php?t=17220

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!