fbpx

Poslanec Bandelli res nima manir: Tako je veliko bolj izobraženega in uspešnega strokovnjaka označil za “faliranca”

Poslanec SAB Marko Bandelli (Foto: STA)

Poslanec Stranke Alenke Bratušek Marko Bandelli je dosegel novo dno pri izražanju. Znano je, da se redno oglaša prek Twitterja, kjer se v glavnem obrega ob člane vlade Janeza Janše, ki mu predstavljajo trn v peti. Tokrat se je zaletel v znanstvenika, inovatorja in podjetnika dr. Aleša Štrancarja iz BIA Separations, ki je na nedavni vladni tribuni spregovoril o pomenu cepljenja proti covidu-19.

V sredo je vlada obiskala Goriško regijo, kjer je spregovorila s številnimi deležniki in se s tem seznanila z aktualnimi razmerami na terenu. Na javni tribuni vlade je med drugim spregovoril dr. Aleš Štrancar, ki je med drugim izpostavil, da je odločitev za/proti cepljenju kot ruska ruleta s pištolo s šaržerjem z 10 naboji: “kdor se cepi, v šaržer vstavi 1 naboj; kdor ne, 9 nabojev. Po 3. strelu je posledica odločitve jasna,” je zatrdil in dodal, da je možnost preživetja od 10- do 100-krat večja, če si cepljen proti covidu. “Anticepilni lobiji so v veliki meri posledica neznanja, na drugi strani imajo pa tudi druge agende.” 

Ker je znanstvenik na zelo domiseln način pojasnil, zakaj je tako pomembno, da se oseba odloči za cepljenje proti covidu-19, je to javno prek Twitterja izpostavil minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. Očitno pa Bandelli ne razume pomena izrečenih besed v času, ko beležimo sunkovito rast števila okužb z novim koronavirusom in porast števila covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Zapisal je namreč naslednje: Jaz bi si jo to pripšparal Cigler Kralj #sampovem. Citirate faliranca, ki so ga rešile banke. Sedaj sleče hlače vsakič ko se mu pokaže pred vrati vlada. Pa niti cepil se ni, to sem večkrat slišal. O pištoli pa ne bi, saj imate strokovnjaka, ki je pokazal met bombe.”

Poslanec Marko Bandelli je diplomiral iz ekonomije in magistriral iz mednarodnega poslovanja, delal kot podjetnik v skupini Bandelli, ki jo je ustanovil skupaj z ženo, je mogoče prebrati iz življenjepisa, ki je dostopen na strani stranke SAB. Izobrazba ter preostale kompetence Štrancarja so neprimerljive s poslancem SAB, predvsem pa ima precej več manir.

Štrancar rešuje življenja, Bandelli dela beton
Če zanemarimo slovnične napake v zapisu Bandellija, je na tem mestu potrebno poudariti, da je naravnost neumestno, da nekdo, ki je poslanec in bi moral predstavljati vzor, uspešnega znanstvenika in podjetnika označuje za “faliranca”, ki so ga rešile banke. Banke sicer rešujejo celotno gospodarstvo, sicer to ne bi funkcioniralo, če pa so rešile podjetje, ki je nato doživelo tehnološki in gospodarski vzpon, gre to zgolj pozdraviti. Še posebej v luči dejstva, da je Štrancarju uspelo navkljub težavam podjetja Bia Separations iz Ajdovščine, za katere so bile med drugim soodgovorne vlade Boruta Pahorja, Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca, prodati podjetje za kar 360 milijonov evrov mednarodni skupini proizvajalca biofarmacevtske in laboratorijske opreme Sartorius s sedežem v Nemčiji.

Direktor podjetja Bia Separations dr. Aleš Štrancar (Foto: STA)

Podjetje Bia Separations je vodilni svetovni proizvajalec kromatografskih kolon in ponudnik inovativnih tehnologij za proizvodnjo bioloških zdravil. Štrancarjevo podjetje je sodelovalo tudi pri zdravilu Zolgesema, ki je pomagalo lajšanje bolečin dečku Krisu

Štrancar je s tem poskrbel za sklenitev tretjega največjega nakupa podjetja v Sloveniji in to čeprav so njegovo podjetje pomagali razdirati državna agencija SPIRIT v režiji sina zloglasne Hilde Tovšak, Jernej Tovšak, nekdanji predsednik vlade in član odbora Evropske investicijske banke Tone Rop ter zloglasna odvetniška pisarna Dolžan, Vidmar, Zemljarič. Iz ozadja pa je BIA Separations, s pomočjo svojega sina, odvetnika Igorja Zemljariča poskušal uničiti nihče drug kot nekdanji šef UDBE in eden izmed najpomembnejših predstavnikov globoke države, Janez Zemljarič.

Bandellijeva zamera do Štrancarja ni od včeraj
Daleč od tega, da se Bandelli ob Štrancarja in njegovo podjetje obrega prvič. Januarja letos je namreč zapisal naslednje: “Zakaj je bila Bia Separations kupljena za tak denar? Po Ajdovščini slišim od ljudi, da se bojijo kaj se vse dogaja tam. Vse možne seve virusov se raziskuje. Kje so varnostni protokoli? Jih ima firma? Jih ima Slovenija? Zadostne? Katere?” Ker je Bandelli podjetje BIA Separations označil za “tempirano bombo”, kar se tiče varnostnih protokolov in raziskav, ki jih v podjetju opravljajo, so pričela na podjetje BIA Separations prihajati vprašanja. Štrancar pa mu ni ostal dolžan in mu je v odgovor sporočil naslednje: “Če g. Bandelli meni, da je pri nas karkoli narobe, je to dolžen prijaviti ustreznim službam. Še toliko bolj je dolžen narediti prijavo, ker je poslanec. Uradne rezultate teh preiskav pa bomo v BIA Separations z veseljem objavili.”

Osebe, kot je Bandelli, bi se morale nedvomno zazreti v ogledalo in se zamisliti nad tem, kar počnejo in kaj govorijo, namreč če gledamo z vidika dosežkov, ki sta jih dosegla Bandelli in Štrancar, je več kot jasno, da Štrancar neprimerljivo izstopa. Še posebej v luči dejstva, da se ni rodil z “zlato žlico v ustih”, ampak je vse dosegel s trdim delom. Nedvomno bi bilo na mestu, da se poslanec opraviči.

Sara Kovač