Poslanec Bandelli znova poskrbel za salve smeha: “Karantenskega” panterja razglasil za nacistični simbol!

Poslanec SAB Marko Bandelli je črnega panterja tokrat razglasil za nacistični simbol. (Foto: sta, Pixabay)

“Nacistični simbol kot prepoznavni znak Slovenije ob predsedovanju EU. KDAJ KONEC TE SRAMOTE. Opozoril sem na odboru za (ne)kulturo. Seveda Jerajeva & Co. so me hoteli utišati,” je zapisal poslanec SAB Marko Bandelli. Tokrat se je izprsil z nepoznavanjem zgodovinskega pomena “črnega panterja”, saj ga je označil za nacistični simbol. Nekdanji interniranec Andrej Aplenc pa mu je nedavno predlagal, da si prebere kakšno knjigo o Golem otoku. 

Pred časom je namreč izjavil, da so bili na Golem otoku zaprti fašisti, čeprav so bili v resnici samo komunisti in stari partizani. Poslancu SAB Marku Bandelliju pa ne predstavlja težav le zgodovina. Bilo bi lepo, da bi za domačo nalogo prebral tudi kakšno knjigo o heraldiki in kdaj pa kdaj vzel v roke še kakšen Slovar slovenskega knjižnega jezika. Tokrat je namreč razglabljal o “karantenskem” panterju. To pa je le ena izmed mnogih “cvetk” njegovega domačega besednjaka, zaradi katerega morajo trpeti ušesa ostalih poslancev v Državnem zboru.

Svojo “kulturo” bi Bandelli lahko pokazal s pogostejšo rabo knjižnega jezika v uradnih državnih institucijah. Bi se spodobilo, medtem ko lahko grbe, na katere se zares ne spozna, pusti lepo pri miru ali pa o njih povpraša kakšnega strokovnjaka. Mimogrede: v Karantaniji ni bilo ne grbov, ne panterjev. Ti so bili prisotni od 12. oziroma 13. stoletja dalje. In panter se je v naših krajih pojavljal stoletja, uporabljale so ga različne plemiške rodbine, nikakor pa ne nacisti. A žalitve so del stalnega repertoarja poslanca SAB. Nedavno je polovico poslancev označil za “golazen”. Bandelli znova dokazuje, da se spozna na vse mogoče in to prav tako dobro kot na betonske mešalnike ter kontejnerje. Takšen “multipraktik”.

https://twitter.com/BandelliMarko/status/1390597144743186433?s=20

Bandelli: “Govorimo o nekem predlogu resolucije za podvig našega jezika, za podvig našega naroda, da razširimo smisel, zakaj sploh smo Slovenci in zakaj smo ponosni Slovenci. In potem damo nek simbol, ki razdvoji razmišljanje vseh nas Slovencev. Zakaj to delate? Iščete popolnoma intrige. Vi ste izbrali karantenski panter, kot simbol slovenskega predsedovanja EU. Največja sramota, kar smo jih lahko naredili. V tem času, ko vemo, da smo tako razdvojen narod, kot v vašem enoletnem vladanju, ni bil še nikoli. In nalašč še to počnete. Kakšne znake dajete? Kakšna sporočila dajete Evropi kot taki? Kaj hočete dokazovat sami sebe?” 

Poslanec SAB Marko Bandelli dokazuje, da je vsestranski strokovnjak. Na politiko in gradbeništvo se spozna tako dobro kot na nacistične simbole, slovenski jezik, “karantanske” panterje in Goli otok. (Foto: gradiva, Pixabay, Mestna knjižnica Ljubljana, Bandelli Group, Twitter)

Sara Kovač