fbpx

Poslanec DeSUS Robert Polnar o opoziciji in njihovem kandidatu za mandatarja Karlu Erjavcu: “Ti ljudje ne le, da žalijo inteligenco slovenskih ljudi, ampak se odkrito rogajo slovenskim državljanom”

Robert Polnar (Foto: STA)

Poslanec DeSUS Robert Polnar je v petek, 18. decembra 2020 pojasnil, da ostaja član poslanske skupine DeSUS. Polnar je kritičen do odločitve sveta DeSUS in dogajanja, ki mu je priča v stranki. “To je še eno od svojevrstnih čudaštev, ki postaja neke sorte zaščitni znak te stranke,” meni. V nadaljevanju je prav tako kritičen do dejanj Erjavca in odločitve stranke o izstopu iz koalicije in pri tem izpostavi, da opozicija trenutno nima nobene prave alternative trenutni vladi. “Njen nosilec je suhoparni vodja, ki bi komajda mogel zmotivirati žabo, da skoči v vodo, okoli njega pa celo galerijo brezupno enoličnih javnih profilov, ki so kar naprej v nekakšni specialni vojni proti samim sebi,” je bil kritičen Polnar. 

V četrtek, 17. decembra 2020 je svet stranke DeSUS izglasoval predlog izstopa iz koalicije in pri tem tudi podprl predsednika stranke Karla Erjavca pri možni kandidaturi za mandatarja. Erjavec pa sedaj od svojih poslancev pričakuje, da bodo sodelovali v skladu z odločitvijo izvršnega odbora in da ga bodo podprli pri možni kandidaturi. Izvršni odbor DeSUS-a je prav tako izglasoval izključitev poslanca Roberta Polnarja iz stranke, a ta vsaj za zdaj, navkljub željam Erjavca ne namerava zapustiti poslanske skupine Desus.

Erjavec se je medtem že sestal s poslansko skupino, a po Polnarjevih besedah, sam o sestanku ne vedel ničesar. V izjavi za medije je Polnar poudaril, da tudi v dogovoru z drugimi poslanci, ostaja član poslanske skupine, saj iz nje lahko le sam izstopi. V sredo so se po njegovih besedah poslanci DeSUS sicer dogovorili, da bodo ohranili poslansko skupino v sedanji obliki, tudi zato, da ohranjajo status strokovne službe, ki je nanjo vezana.

Poslanci stranke DeSUS. (Foto: STA)

“Minuli teden so imeli štirje poslanci DeSUS pripravljene izjave za izstop iz poslanske skupine DeSUS, če se zadeve ne bi umirile, a se je to korenito spremenilo,” je danes priznal Polnar. Kot je ugotavljal, imajo poslanski kolegi drugačen pogled na sprejemanje odločitev. Danes se imajo namen sestati tudi sami poslanci DeSUS, brez Erjavca. Polnar je ponovno poudaril, da Erjavec ni bil izvoljen v Državni zbor in nima nikakršnega vpliva na delo in razvoj poslanske skupine. Oster je tudi do odločitve organov stranke, ki so odločitev o dveh njihovih ministrih prepustili premierju Janezu Janši, medtem ko je minister za zdravje Tomaž Gantar sicer odstopil. “To je še eno od svojevrstnih čudaštev, ki postaja neke sorte zaščitni znak te stranke,” meni Polnar. To, kar se je v četrtek zgodilo, je po njegovem mnenju do določene mere tudi izčiščevanje politične situacije v državi, so zapisali na STA.

Če konstruktivna nezaupnica uspe, je parlament totalno pokvarjen

Po besedah Polnarja imamo namreč vlado, za katero opozicija trdi, da bi jo morala zamenjati. A na žalost je alternativa, ki jo ponujajo, izredno slaba. “Njen nosilec je suhoparni vodja, ki bi komajda mogel zmotivirati žabo, da skoči v vodo, okoli njega pa celo galerijo brezupno enoličnih javnih profilov, ki so kar naprej v nekakšni specialni vojni proti samim sebi,” je bil v opisu Erjavca slikovit Polnar. Ti ljudje po njegovih besedah ne le, da žalijo inteligenco slovenskih ljudi, ampak se “odkrito rogajo slovenskim državljanom”. Po njegovih napovedih, konstruktivna nezaupnica vladi ne bo uspela – če bi se zgodilo nasprotno bi si mislil in verjel, da je parlament totalno pokvarjen. Obenem pa Polnar še priznava, da je precej zadržan in skeptičen do resnicoljubnosti in poštenja dobršnega dela poslancev.

Sara Rančigaj