fbpx

Poslanec DeSUS Robert Polnar se je znašel v nemilosti Erjavca, potem ko je javno nasprotoval njegovemu eksperimentiranju s KUL

Poslanec DeSUS Robert Polnar in predsednik Karl Erjavec. (Foto: STA)

Po srečanju s KUL opozicijskimi strankami, je predsednik stranke DeSUS Karel Erjavec napovedal, da bodo organi DeSUS v četrtek razpravljali o morebitnem izstopu iz koalicije. Izvršni odbor stranke pa bo obenem odločal tudi o pobudi za izključitev poslanca Roberta Polnarja iz stranke. Po Erjavčevih besedah so se danes s strankami LMŠ, SD, Levica in SAB pogovarjali o položaju DeSUS-a v trenutni koaliciji ter o možnosti, da bi stranka upokojencev postala del koalicije KUL. Po poročanju 24ur pa so se na sestanku dogovarjali  predvsem o časovnici in načinu vložitve konstruktivne nezaupnice proti vladi Janeza Janše.

Članstvo stranke naj bi bilo, bo besedah Karla Erjavca, z delom aktualne vlade zelo nezadovoljno, motijo jih tako ideološke teme kot tudi napadi na medije in približevanje Slovenije Madžarski in Poljski. Erjavec je pojasnil, da jih moti sodelovanje v vladi, ki nima rešitve za izhod iz epidemije koronavirusa. Spomnil je tudi, da je že pred volitvami 2018 jasno povedal, da se ne vidi v vladi Janeza Janše, v teh devetih mesecih aktualne vlade pa meni, da so tudi državljani spoznali, zakaj si tega nikoli več ne želi. Predsednik stranke upokojencev je priznal, da z uresničevanjem koalicijske pogodbe sedanje vlade sicer v DeSUS-u nimajo težav, vendar pa pričakujejo, da se bodo njihove zahteve uresničevale tudi v novi koaliciji. Erjavec je tudi potrdil, da je eden izmed kandidatov za mandatarja, vendar odločitve še niso sprejeli.

Karel Erjavec je prejšnji teden s poslanci Desusa v Državnem zboru sestankoval o usodi stranke v koaliciji, njegova želja pa je bila izstop stranke iz koalicije, čemur so se trije poslanci od štirih uprli, Erjavec pa se je po sestanku nevidno izmuznil novinarjem, saj očitno ni želel dati izjave. Za svoje namere naj bi se Erjavec kasneje tudi opravičil, vendar pa kaže, da od svojega načrta še ni odstopil.

Polnar izrazil nasprotovanje fantaziji, ki se ji reče koalicija ustavnega loka
Poslanec DeSUS Robert Polnar je po spodletelem sestankovanju povedal, da je prisluhnil nečemu, kar je spominjalo na teater absurda: “V glavni vlogi je bil gospod Erjavec, osebno pa sem imel občutek, kot da bi gledal kak nemški nadrealistični film, v katerem pri glavnem junaku nikoli ne veš, ali se mu sanja tisto, kar se dogaja na filmskem platnu, ali je to resnično. Včeraj smo namreč izvedeli, da je Karel Erjavec po svojem prepričanju in tudi po prepričanju – vsaj tako je bilo rečeno – voditeljev in voditeljic strank koalicijskega loka, edini politik v Sloveniji, ki lahko Slovenijo odreši Janeza Janše. Svoje ambicije je utemeljil predvsem z izjemno hudo frustracijo glede mandata 2004 – 2008, ki jo čuti do aktualnega predsednika vlade. To se mi zdi, da je tudi njegov osnovni motiv za to, da se je lotil te fantazije, ki se ji reče koalicija ustavnega loka. Osebno sem proti takim eksperimentom, in sem tudi povedal, da z mojega stališča, kot poslanca Državnega zbora kaj takega ne pride v poštev, da kaj takega ne bom podprl in da ostajam podpornik aktualne vladne koalicije. Kolikor sem razumel svoje ostale kolege, tudi Hršak, Jurša in Simonovič precej podobno delijo moje mnenje, mi smo včeraj tudi že pripravil izstopne izjave za izstop iz poslanske skupine Desus in imamo, v kolikor se te stvari ne bodo umirile, tudi namen ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev, štirje bomo njeni člani in bomo seveda tudi podpirali aktualno vlado do konca regularnega mandata.

Te besede so Erjavca očitno ujezile, saj bo izvršilni odbor stranke DeSUS odločal tudi o pobudi za izključitev poslanca Polnarja iz stranke. Takšna pobuda je po Erjavčevih besedah prišla iz občinske organizacije, katere član je Polnar. Očitajo mu neprimerne izjave in žaljiv nastop do stranke. Erjavec je ob tem izrazil pričakovanje, da ob Polnarjevi izključitvi iz stranke ta tudi ne bo več član poslanske skupine DeSUS. Katere izjave naj bi bile neprimerne, Erjavec sicer ni povedal, verjetno pa lahko sklepamo, da je šlo ravno za to izjavo, v kateri je Polnar izrazil svojo podporo aktualni vladi. Na Twitterju pa se je oglasil tudi “puškoiskalec” Marjan Šarec, ki je podprl Erjavca v vlogi mandatarja.

Sara Bertoncelj