fbpx

Poslanec Franc Trček zapušča Levico zaradi provokativnega kolega? “Pri 51 letih starosti res nimam več ne volje ne časa za ljudi, ki mislijo, da je to kul”

Foto: STA/Nova24TV

Znano je, da skrajna Levica goji nestrpna stališča do tistih, ki se ne strinjajo z njihovimi totalitarističnimi idejami, a očitno vendarle v njihovih vrstah obstaja kakšen posameznik, ki se zaveda, da nenehno izražanje sovraštva ne pelje nikamor. Gre za poslanca Franca Trčka, ki je glede obnašanja poslanca Primoža Siterja, ki se je v Državnem zboru pojavil kar v majici, na kateri ima prečrtan križ in krščanstvo označuje za slabo vero, zapisal, da če prevladuje mnenje, da je Sitarjeva infantilnost kul, potem je čas, da zapusti Levico. 

Trček, ki velja za enega najbolj vidnih predstavnikov stranke, je v zapisu člane lastne stranke povprašal: “Kdaj bo že nekdo umaknil Sitarjevo infantilnost z majico z uradnega FB profila stranke?” Ob tem pa pripisal, da če prevladuje mnenje, da je to kul, potem je čas, da zapustim Levico. Tisto Levico za katero sem bil dobesedno prvi, dokler ste številni sedeli še na ločenih kupčkih znotraj ZL bevskajoč eni na druge in bili ime problema ter ne del skupne rešitve. Pika! Pri 51 letih starosti res nimam več ne volje, ne časa za tozadevne infantilnosti in tudi ne za sodelovanje z ljudmi, ki mislijo, da je to kul. Seveda to ni moje osamljeno mnenje, to je tudi mnenje številnih podpornikov Levice.”

Ko je Trčku v komentarju eden izmed sledilcev napisal: “Dejte se zment … Sicer pa: v tem cirkusu je itak, več ali manj, vse vseeno …”, je Trček na to odgovoril, da so tamladi modrijani po njegovo “prepametni” in da ima po 6 letih dosti tovrstnih infantilnosti. Odzval se je tudi na zapis sledilca: “I ti brute” … Rak rana slovenskih strank; sami egoti … Če se že greste stranko.”, s katerim je ta  dal vedeti, da mu napoved odhod iz stranke ni po godu. Trček je v zagovor svoje odločitve odgovoril, da se v resnici na ljubo v drugih strankah dosti bolj haklajo. “In, a nismo za transparentno politiko?” Ko je na to dobil komentar: Od kdaj je politika transparentna? Jemljem ti v dobro, da te je situacija malce iztirila ..”, je Trček med drugim izpostavil, da ima le infantilizmov dovolj, ker naj bi bila zanj politika resna odgovorna rabota.

Očitno Trčku ni po godu razlaga Sitarja, ki je v svoje opravičilo preko strani Levica zapisal: “Bad Religion so kultna punkovska glasbena skupina, ki s svojo kritiko družbi, tudi v delu tradicionalnih in verskih institucij, nastavlja ogledalo in odpira vrata novim političnim in družbenim idejam. Punk, pač. S svojim glasbenim (in akademskim) delom so kovali pot mnogim glasbenim in aktivističnim generacijam. Ker sem sam glasbenik in aktivist, tudi meni. Majica s logotipom skupine, ki sem si jo nadel v sredo, 29. januarja 2020 in na katero so se odzvali nekateri uporabniki družbenih omrežij, je moj osebni homage delu skupine, njihovem idejno-političnem stališču o vključevalni družbi, družbeni pravičnosti in neposredni demokraciji. Torej politikam, ki jih v ospredje svojega programa postavljamo tudi v Levici.”

Foto: STA

6. člen Pravil o notranjem redu v Državnem zboru Republike Slovenije navaja, da se v prostore Državnega zbora lahko vstopa le dostojno oblečen in primerno aktivnostim v Državnem zboru. “Osebi, ki ni dostojno oblečena, se vstop ne dovoli. Osebi, ki kaže znake vinjenosti ali vpliva drugih opojnih substanc, vstop ni dovoljen. Če oseba pri nameri vztraja, o tem odloči generalni sekretar.” Kako si lahko nekdo, ki je izvoljen predstavnik ljudstva predstavlja, da je v skladu z dostojnim obnašanjem v hramu demokracije nošenje majice na kateri je prečrtan križ in krščanstvo označuje za slabo vero, je očitno lahko jasno samo predstavniku skrajne Levice.

Državljani ogorčeni
Prečrtan križ in pripisano ime glasbene skupine Bad religion, kar v prevodu pomeni slaba vera, so številni  državljani dojeli kot žalitev kristjanov. Kandidat za evropskega poslanca Davorin Kopše je preko Twitterja kritično zapisal: “Prosim policija, da ta tvit obravnavate kot ovadbo zoper poslanca Levice Primoža Siterja, ki v DZ in preko javnega TV prenosa razpihuje sovraštvo in nestrpnost do katoliške vere, s čimer je globoko prizadel moja verska čustva. Zahtevam obvestilo o vaši odločitvi.” Med drugim sta se usula tudi komentarja: “Kako lahko takšnega poslanca sploh spustijo v parlament????” in “A tale sme v DZ ? A umazane živali še ni bilo dovolj?”.

Glede na to, da to 297. člen Kazenskega zakonika govori o javnem spodbujanju sovraštva, nasilja ali nestrpnosti (“Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskemu stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.”) je naravnost nesprejemljivo, da si poslanec dovoli kaj takega, saj gre za očitno izražanje sovraštva do kristjanov.

Spomnimo. Že v času božičnih praznikov smo lahko videli, kako je kristjane za umazane živali grobo označil državni sekretar Jerneja Pikala na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer. Na račun tega se upravičeno pri marsikomu poraja očitek, da je ravno levi politični pol tisti, ki je najbolj nestrpen, čeprav se mainstream mediji obsodbam svojih po princišu “načelnosti” izogibajo medtem, ko z vsemi šili in kopiti udrihajo po vsem kar je desno.

Hana Murn