Poslanec Grims: Brez dobro delujočega pravosodja ni zaščite človekovih pravic, posameznika in podjetništva!

Poslanec SDS Branko Grims. (Foto: Polona Avanzo)

“Sedaj pa je priložnost, da se vsaj en del nujno potrebnih reform dejansko začne, da se vzpostavi pravosodje, ki bo po učinkovitosti vrednostno, po neodvisnosti in kakovosti povsem ustrezalo evropskih standardom in ki bo temelj kvalitetnega, zdravega podjetništva, ki je edini dolgoročni temelj, blaginje, varnosti in stabilnosti vsake države v modernem svetu,” je ob odstopu ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič dejal poslanec v DZ Branko Grims. 

Z ministrstva za pravosodje so sporočili, da je odstopila ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič iz vrst SMC. Razloga za to predstavlja vladna razveljavitev postopka izbire dveh delegiranih evropskih tožilcev do katere je prišlo, ker obstaja dvom o korektnosti postopka njihove izbire ali o morebitni kontaminiranosti kandidatov. Za mnenje o tem, kakšnega Ministra za pravosodje bi potrebovala Slovenija v tem času, in kateri so največji izzivi na področju pravosodja, ki bi jih moral novi minister urediti, smo za mnenje povprašali poslanca SDS v Državnem zboru Branka Grimsa.

“Slovenija predvsem potrebuje zelo odločnega ministra za pravosodje, ki bo imel voljo in dovolj znanja, da bo izpeljal nujne reforme, ki jih slovensko pravosodje zelo potrebuje. Tudi sedanje dogajanje je očitna posledica tega slabega stanja,” je za naš medij uvodoma dejal poslanec Grims. Že navedeno pa je hkrati največji izziv za bodočega ministra. Na slabo stanje v slovenskem pravosodju je večkrat v svojih poročilih opozarjala tudi Evropska komisija ter druge pristojne institucije, ki so pregledovale stanje pri nas. Dejstvo je, da smo imeli v preteklosti pravosodje, ki je bilo skladno z doktrino Ljuba Bavcona – prostor za obračunavanje z drugače mislečimi.

Ideolog zločinskega kazenskega zakonika Ljubo Bavcon in nekdanji predsednik režimskega foruma 21 Milan Kučan. (Foto: politikis.si)

“In ko je prišlo do preloma sistema žal, ni prišlo tudi do dovolj velikih sprememb znotraj pravosodja. Rezultat tega so bile velike zamude, slabe rešitve, slabo kadrovanje, ki je bilo neprimerno in neprimerljivo z evropskimi standardi, zato smo danes tam kjer smo.” Na področju slovenskega pravosodja: treba je povedati, da je pravosodje izjemno pomembna veja oblasti. Brez dobro delujočega pravosodja ni zaščite človekovih pravic, ni zaščite posameznika, ni ustrezne zaščite na področju poslovnih interesov oziroma podjetništva. In prav to je eden od najhujših razlogov, zaradi katerih Slovenija, v minulih desetletjih razvojno ni dosegala preostalih držav, ki so imele socialistični gospodarski ustroj. 

Češka in Poljska sta nas prehiteli tudi zaradi bolj urejenega pravosodja, navkljub slabši startni osnovi
Prav zato so nas te države prehitele, na primer Češka in Poljska, ki so imele večinoma mnogo slabšo startno osnovo, že pred nekaj leti. “Sedaj pa je priložnost, da se vsaj en del nujno potrebnih reform dejansko začne, da se vzpostavi pravosodje, ki bo po učinkovitosti vrednostno, po neodvisnosti in kakovosti povsem ustrezalo evropskih standardom in ki bo temelj kvalitetnega, zdravega podjetništva, ki je edini dolgoročni temelj, blaginje, varnosti in stabilnosti vsake države v modernem svetu.”

Domen Mezeg