fbpx

Poslanec Grims opoziciji, ki je netila proteste: Situacija primerljiva z Neronom, ki je dal sam požgati Rim

Poslanec Branko Grims (Foto: STA)

Poslanec Branko Grims, ki je predstavil stališče stranke SDS do interpelacije notranjega ministra Aleša Hojsa, je dejal, da je v prvi vrsti opozicija tista, ki je zanetila težave. Kot poudarja, so sami vabili protestnike in jih prignali tako daleč, da so izbruhnili nemiri, ko je policija ravnala v skladu z zakonom. “Argumentacija za interpelacijo bi bila, če bi policija ukrepala mimo zakona,” je pojasnil Grims, zakaj interpelacije ne bodo podprli in poudaril, da bi morala opozicija sprejeti odgovornost, ko je vabila na nezakonite proteste.

Poslanec Branko Grims je na interpelaciji ministra Hojsa predstavil stališče stranke SDS. Po njegovem mnenju je levica povzročila stanje, v katerem smo danes in pokazal na slike, ko so se člani stranke SD udeleževali protestov. “Vedno znova je potrebna osvežitev spomina,” je dejal in pri tem očital opoziciji, da je najprej sama vabila na proteste, kasneje, ko pa je prišlo do nasilja, pa so se od slednjih distancirali.

Situacijo zaradi interpelacije v nadaljevanju primerja s situacijo v starem Rimu, ko je Neron zažgal mesto in pel žalostinke na ta račun. “Približno 39 kurjačev je podžigalo protestnike toliko časa, da je prišlo do nasilja,” je bil kritičen. Kot pojasnjuje v nadaljevanju, je potem prišla policija, ustrezno odreagirala, visoko profesionalno, medtem pa sami poudarjajo, da je takrat prišlo do nasilja. “Seveda, ker ste ga vi ‘sprovocirali’. Vi ste odgovorni.” Podobno situacijo vidi tudi pri cepljenju, ko se ljudje ne želijo cepiti.

Foto: Zajem zaslona Nova24TV

Po mnenju Grimsa bi morala opozicija sprejeti odgovornost za vse tisto, kar se je takrat dogajalo. “Protesti, ki ste se jih sami udeležili /…/ in ste jih preko njih spodbudili in ‘sprovocirali’, potem da je prišlo do množičnega nasilja protestnikov, ki je seveda zahtevalo ustrezno reakcijo policije,” je obrazložil. Kot poudarja, pa je policija v tem primeru ukrepa skladno z zakonom. “Argumentacija za interpelacijo bi bila, če bi policija ukrepala mimo zakona.” Zakon pravi, da tisti trenutek, ko pride do oviranja prometa, če ni vnaprej pripravljen ustrezno organiziran protest, se pač to razpusti. “Lahko pa bi se pogovarjali, ali bi morala policija odreagirati že prej, bolj odločno.”

Nedopustna je sistemska korupcija v policiji
Kot poudarja je bistvo te zgodbe ta, da je policija dolžna spoštovati zakone. “Interpelacijo bi morali že zaradi pravnih razlogov zavrniti,” je pozval Grims. V nadaljevanju se naveže na očitek o nezakoniti politizaciji in militarizaciji policije. “Če je nekdo predolgo na vodilni funkciji in za policijo to ni dobro,” je obrazložil. Kot pravi je v policiji nedopustno, da bi se lahko dovoljevala sistemska korupcija. “Do takih primerov je prihajalo, pa če jih tisočkrat zanikamo.” Sam pravi, da je nujno da se vedno znova oceni učinkovitost policije in učinkovitost dela tistih, ki so na vodilnih mestih, kar je predlagal sindikat leta 2019.

Policija je v zadnjem obdobju doživela spremembe, ki so jo naredile mnogo bolj profesionalno in mnogo bolj učinkovito. “Del tega je že nastajal v času predprejšnje vlade, pod ministrico Györkösovo, ki je v drugem delu svojega mandata naredila prve nastanke za spremembe v policiji,” je pojasnil. KUL-u medtem očita uporabo dvojnih meril, medtem ko je kriminalistična policija dosegala uspehe. “Tisti, ki ste jih v preteklosti imenovali so bili za kritje direktnega kriminala, ne pa odkrivanje.”

Kar pa se tiče tožilcev, ki narekujejo delo policije so se v državnem zboru že veliko pogovarjali. “Tukaj je veliko stranpoti in veliko sprenevedanja,” je pojasnil. Tudi neodvisna sodišča zaradi večjih napak so največji kriminalci oproščeni. “Da ne govorimo o sodnikih, ki pišejo obsodbo tako dolgo, da stvar absolutno zastara,” je še bil kritičen. Kot poudarja, da v takšnih primerih ni nobeno presenečenje, če policija ne ukrepa ustrezno. “Da ne govorim o vseh ostalih zgodbah s katerimi smo se srečali.”

Če bi opozicija sodelovala, bi se lahko naloge policije uresničevale bolje
Pred njimi so naloge, ki jih bo treba pripeljati do konca in iz tega razloga Grims Hojsu izreka vso podporo in bo zagotavljal, da se bodo politike na področju notranje političnih zadev tudi v prihodnje uresničevale. “Jaz bi si želel, da se uresničujejo bolje in hitreje,” je poudaril. Nasprotno pa iz druge strani dobivajo ovire. “Ko je bilo treba aktivirati slovensko vojsko v tistem delu, da samo pridobi policijska pooblastila in pomaga policiji, ste bili pa vi proti,” je bil kritičen.

Slovenija je ena najbolj varnih držav na svetu po nekaterih kriterijih. “In to je nekaj kar je potrebno ohranjati. Sedanji vladi ni uspelo samo ohraniti, ampak okrepiti,” je dejal. Po njegovem mnenju je spodbujanje kakršnegakoli nasilja, kot je to počel KUL bilo narejeno iz politikantskih namenov, da bi lahko reševali stanje, ki so ga povzročili sami. “V Sloveniji so se v zadnjem času zadeve umirile in samo želimo si lahko, da Slovenija takšna tudi ostane.”

Po mnenju poslanske skupine SDS je potrebno današnjo interpelacijo zavrniti kot neargumentirano v delu, ko je policija izpolnjevala zakon. “Treba jo je zavrniti zato, da bo Slovenija živela še naprej varno,” je pojasnil in poudaril, da nihče nima pravice spodbujati nemirov in nima pravice biti nad zakonom.

Sara Rančigaj