fbpx

Poslanec Jure Ferjan: “Potrebna je ničelna toleranca do namernih kršitev ukrepov za zajezitev Covida-19”

Poslanec SDS Jure Ferjan (Foto: SDS)

“Pisno poslansko vprašanje Vladi RS in Ministrstvu za Zdravje: Potrebna je ničelna toleranca do namernih kršitev ukrepov za zajezitev Covida-19, ki poleg ogrožanja javnega zdravja pomenijo tudi posmeh vsem, ki se ukrepov držimo. Vem, da zmoremo,” je zapisal poslanec SDS Jure Ferjan. 

“Prisotnost virusa Covid-19 je zaznamovala zadnje leto in pol in korenito spremenila način življenja po celem svetu. Slovenija se je z epidemijo covida-19 soočila odločno in z vsemi močmi,” je v svojem poslanskem vprašanju v zvezi z izvajanjem nadzora nad upoštevanjem ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19, namenjenem Ministrstvu za zdravje, zapisal poslanec SDS Jure Ferjan. Kot nadaljuje, smo kljub praznim skladiščem in posledično pomanjkanju zaščitne opreme, uspeli preprečiti kolaps zdravstvenega sistema in kaos. Še več, aktualna Vlada RS je v tem času kapacitete v zdravstvu povečala za 10-krat. Proti korona paketi (PKP), ki so bili primarno usmerjeni v slovensko prebivalstvo in gospodarstvo, so bili uspešni, njihov učinek pa je viden še danes (visoka gospodarska rast, nizka brezposelnost, odlične bonitetne ocene …).

A virus je z globalizacijo in razvojem tudi bolj mobilen in posledično z mutacijami in novimi različicami vedno močnejši, zato je poleg cepljenja in/ali upoštevanja PCT pogojev, potrebno tudi dosledno upoštevanje vladnih odlokov in preventivnih ukrepov (maska, distanca, razkuževanje …). “Opažam, da velika večina ukrepe upošteva in se ravna odgovorno do sebe in do drugih, vseeno pa praktično vsak dan opazim posameznike, ki namerno in brez sramu, da ogrožajo zdravje drugih, kršijo ukrepe (npr. ne uporaba maske ali nepravilno nošenje maske).” Okolica pa to (prevečkrat) brez komentarja opazuje. Ferjan je prepričan, da je, poleg ozaveščanja javnosti o koronavirusu in njegovih posledicah ter pomembnosti cepljenja, ključno tudi dosledno preverjanje izvajanja ukrepov in ustrezno, skladno z zakonom, sankcioniranje tistih, ki odloke, predpise ali pravila kršijo in s tem ogrožajo javno zdravje.

Pisno poslansko vprašanje poslanca SDS Jureta Ferjana. (Foto: posnetek zaslona)

Dokončna zmaga nad virusom Covid-19 in resnična vrnitev v novo normalnost, ki bo vsaj približno taka kot smo jo poznali pred epidemijo, bo mogoča le, če bomo strnili moči in vsi ravnali odgovorno. V zvezi z navedenim, Ferjan sprašuje sledeče: “Katere institucije oz. inšpekcijske službe opravljajo nadzor nad izvajanjem in spoštovanjem ukrepov za zajezitev virusa COVID-19? Prosim vas, da navedete posamezne službe in število ljudi, ki opravljajo nadzor. Koliko inšpekcijskih nadzorov je bilo opravljenih v preteklih 3 mesecih (junij, julij, avgust)? Koliko nadzorov je bilo opravljenih na poziv in koliko samoiniciativno (npr. v sklopu rednega preverjanja)? Kako poteka morebitno redno preverjanje ali kontrola pristojne službe oziroma inšpekcije? Zanima me tudi, koliko (število in znesek) kazni je bilo v tem obdobju izdanih in koliko kršiteljev je kazni že poravnalo. Kaj se zgodi ob morebitni ponovitvi kršitve? Katere so bile najpogostejše kršitve? Katere kršitve so bile najhujše, kakšne so bile posledice za kršitelja, in koliko je teh najhujših kršitev bilo? Kakšno je vaše priporočilo za posameznika, ki opazi kršitev ukrepov?

Jure Ferjan je Ministrstvu za zdravje zastavil pisno poslansko vprašanje. (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg