Poslanec Jurša glede uničevalnih potez vodstva DeSUS: “To je unikum, ti ljudje ne poznajo parlamentarne demokracije!”

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša (Nova24TV)

Izvršilni odbor stranke DeSUS bo po pričakovanjih danes odločal tudi o predlogu za začetek postopkov za izključitev preostalih treh poslancev DeSUS-a iz stranke (Franca Jurše, Branka Simonoviča ter Ivana Hršaka). Spomnimo. Robert Polnar je že bil izključen medtem, ko je Juriju Lepu po statutu zaradi izstopa iz poslanske skupine članstvo v stranki prenehalo avtomatsko. Poslanec Ivan Hršak je v četrtek zatrdil, da naj bi nekateri želeli zamenjati tudi predsednika sveta Antona Urha.

Če bi organi stranke podprli sklep za začetek postopkov za izključitev poslancev iz stranke, bi o tem pozivu odločali matični občinski odbori poslancev. Če slednji takega sklepa ne bi podprli ali spoštovali v roku 30 dni, lahko poslance iz stranke izključni izvršilni odbor.

Glavna tema so sicer priprave na junijski kongres. Na govorice o izključitvi se je v četrtek v Državnem zboru RS odzval vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, ki je povedal, da poslanci v primeru izključitve iz stranke ne bodo zapustili poslanske skupine.

Gre za edinstveni precedens, ki mu ni mesta v parlamentarni demokraciji
“V parlamentarni demokraciji v Evropi takega primera ne poznam, da bi se nekdo odpovedal svoji poslanski skupini, svojim poslancem. To je unikum. Mislim, da ti ljudje, ki to predlagajo, ne poznajo parlamentarne demokracije. Poslanec je izvoljen od ljudstva in tudi odgovarja ljudstvu. Če ga lahko kdo ocenjuje, je to ljudstvo. Ne more ga ocenjevati nekdo in individualno reči, da je nekdo svojeglav. Po čem?,”
je izpostavil Jurša.

Foto: Printscreen

Zasedanja sveta stranke in izvršnega odbora se bodo udeležili tudi poslanci, poroča STA. Ko je Jurša v četrtek pojasnil, da naj bi na stranko prišlo nekaj predlogov pokrajinskih odborov za izključitev poslancev DeSUS, je napovedal zahtevo, da se prav tako ugotovi, če je bilo to s strani pokrajinskih odborov uradno sprejeto ali ne. Tako Hršak kot Jurša upata, da do izključitve vendarle ne bo prišlo in bo s tem zmagal razum.

Napetosti v stranki DeSUS niso nič novega. Spomnimo. Brigita Čokl, ki začasno vodi stranko DeSUS, se je že na začetku aprila lotila svojih strankarskih kolegov. V Delu je Čoklova napovedala politiko “palice” za “neposlušne” poslance, češ da samovoljnih odstopanj poslancev od stališč, ki jih ima njihova stranka, ne namerava več trpeti. Grožnja se je nanašala na poslance Franca Juršo, Branka Simonoviča in Ivana Hršakaki na jezo Čoklove niso glasovali proti vladi. Poslanci so zahtevali, da se Čoklova za svoje izjave opraviči, ta pa je najela odvetnico Natašo Pirc Musar in prek nje sporočila, da ne misli preklicati domnevno spornih izjav.

Nina Žoher