fbpx

Poslanec Kaloh je pozval celoten ministrski zbor – s premierjem Golobom na čelu – da se gredo prostovoljno testirat na prepovedane droge

Poslanec SDS Dejan Kaloh je na novinarski konferenci spregovoril o predlogu zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, ki ga je poslanska skupina SDS ponovno vložila v zakonodajni postopek. Na Inštitutu sodne medicine medicinske fakultete je prostovoljno opravilo test tudi vseh 27 poslancev stranke SDS – bodo poslanci ostalih poslanskih skupin sledili temu zgledu?

Poslanec Dejan Kaloh je poudaril, da se je v preteklih dneh na prepovedane droge testiralo vseh 27 poslancev stranke SDS in da so bili vsi testi seveda negativni. Zdaj bi bilo pričakovati, da bodo prav tako poslanci drugih poslanskih skupin storili enako, poleg tega pa tudi podprli predlog zakona. Kaloh je spomnil tudi na nedopustno zavrnitev poslanskih vprašanj Žana Mahniča, ki je ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca pozval k testiranju na prepovedane droge predvsem zaradi pogostega neobičajnega in nervoznega obnašanja ter izjav. Prav tako je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič zavrnila poslansko vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan in vladi v zvezi z izjavo ministrice o vojni in odnosu do žrtev. Kaloh je poudaril, da predsednica SD ne more kar arbitrarno odločati, katera vprašanja bo poslala in katera ne.

Mogoče bi bilo pa res dobro, da gremo vsi poslanci na droge, prekinemo sejo, pa gremo vsi na droge – jaz bom prva, ki bom šla na test. Za vse, tudi za alkohol,” je sicer po Kalohovih besedah obljubila Klakočar Zupančičeva – kar po njegovem mnenju kaže na to, da je prebit zid neke negacije in ta poziv predsednice DZ pozdravlja. Kaloh je ob tem opomnil tudi na afero Smodej/Uranjek, v okviru katere se veliko omenja konzumacija prepovedanih drog. Opozoril je, da so se umetniških performansov, ki so se kasneje izrodili v zavržna dejanja, udeleževali tudi ministri vlade Roberta Goloba. “Kaj si lahko o tem mislimo? Nič dobrega,” je poudaril Kaloh in pozval celoten ministrski zbor – s premierjem Golobom na čelu – da se gredo prostovoljno testirat na prepovedane droge. Ob tem je navedel še primer finske premierke Sanne Marin, ki je prav tako prostovoljno opravila test na droge.

V čem je težava?
Na prepovedane substance pa se je že testiral poslanec SDS Žan Mahnič, ki enako pričakuje od poslanskih kolegov na levici.

 

Medtem je tudi poteklo 100 dni vlade, čemer bo jutri prav tako namenjena tiskovna konferenca.

Sara Kovač