Poslanec Lenart Bobnarjevi in Šarcu: kako boste brez ograje obvarovali državljane pred skrajneži, ki se izogibajo prijetju?

Poslanec Jožef Lenart zaskrbljen glede varnosti Slovenk in Slovencev (foto: SDS)

Odločitev vlade, da odstrani žičnato ograjo na južni meji z Republiko Hrvaško, je sprožila marsikatero vprašanje o prihodnji varnosti državljanov in državljank. Iz tega naslova pa je poslanec Jožef Lenart na ministrico za notranje zadeve mag. Tatjano Bobnar in ministra za obrambo g. Marjana Šarca naslovil pisno poslansko vprašanje o tem, na kakšen način bo poskrbljeno za varnost ob umiku ograje in obsežnem navalu ilegalnih migrantov, ki so tudi vedno bolj oboroženi.

V zadnjem času smo priča obsežnemu poročanju o prijetjih nelegalnih migrantov, ki so oboroženi in postajajo vse bolj nasilni, istočasno pa smo priča neodgovornem ravnanju aktualne vlade, ki odstranjuje žičnato ograjo ob meji in s svojimi dejanji dobesedno “vabi” ilegalne prehode. S tem odpira ogromno vprašanj o varnosti prebivalcev Slovenije v prihodnosti. Ali je to primeren čas za odstranitev ograje, se med drugim sprašuje tudi poslanec Jožef Lenart v poslanskem pismu, ki ga je naslovil na  ministrico za notranje zadeve mag. Tatjano Bobnar in ministra za obrambo g. Marjana Šarca.

Uvodoma je poslanec Lenart pojasnil razliko med “migracijami” in “ilegalnimi migracijami”, ki je očitno nekaterim še vedno nejasna. Običajni migranti, ki prehajajo meje zaradi ekonomskih razlogov tudi vsakodnevno, niso do zob oboroženi in imajo vso potrebno dokumentacijo za identifikacijo. Ti ljudje namreč zakonito prečkajo mejo in jim ni treba “preskakovati” žičnate ograje, namenjene tistim, zaradi katerih je bila postavljena – ilegalnim migrantom. Pri pojasnjevanju se je skliceval na zapis na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve, kjer je, kot je zapisal: “nekaj nelogičnih navedb oziroma navedb, ki z ilegalnimi prehodi meje nimajo nič skupnega. Ena od teh je, da so migracije del sodobnih družb in njihova stalnica.”

Število ilegalnih prehodov se je letos podvojilo
V nadaljevanju je navedel zaskrbljujoče dejstvo velikega porasta nelegalnih migracij v prvih šestih mesecih leta 2022 (za 75,5 odstotkov) v primerjavi z enakim obdobjem lani. “Obravnavanih je bilo 6006 ilegalnih prehodov meje. Tako število oseb je torej dejansko nezakonito prišlo v Republiko Slovenijo navkljub dobremu delu mejnih policistov in tehničnim oviram,” je zapisal poslanec in nadaljeval, da jih je od teh kar 87 odstotkov zaprosilo za mednarodno zaščito, izjemno pa se je povečalo tudi število kršitev na mejah in poskusov prehodov brez ustreznih dokumentov. Po njegovih besedah izkušnje obmejnih policistov in stroka napovedujeta podvojitev števila ilegalnih prehodov, Bobnarjevo in Šarca pa je prav tako opomnil na njuno dolžnost, da popolnoma ustavita ilegalne migracije in nezakonito prehajanje “schengenske meje”.

Kako bo vlada ob umiku ograje in enakem številu policistov zagotovila enako varnost?
V poslanskem vprašanju je Lenart želel pojasnilo o tem, kaj so zanje “običajne migracijske razmere”, ki jih navajajo na spletni strani MNZ, in za katere migracije se jim zdi žičnata ograja “nesorazmeren” ukrep. Jasno je namreč, da ograja ni namenjena običajnim migrantom, ki prehajajo mejo. Lenart je v pismu opomnil na osnovno nalogo Policije, ki je varovanje življenja in osebne varnosti državljank in državljanov Republike Slovenije, njihovega premoženja pred ilegalnimi migranti, kar bo ob umiku žičnate ograje mnogo težje, skoraj nemogoče. Vladi je torej postavil vprašanje: “Ali boste državljanke in državljane lahko obvarovali brez ograje ter ob enakem številu policistov, morebitnih skrajnežev, ki se izmaknejo prijetju in nadzoru ter se porazgubijo po naši državi ali drugih članicah EU?”

Odstranitev prvih metrov žičnate ograje na meji s Hrvaško (Foto: STA)

Slovenska vojska prisiljena zapostavljati svoje naloge
Konkretno je med drugim poslanec spraševal tudi o načinu zagotavljanja zmanjšanja števila ilegalnih migracij sploh glede na porast števila ilegalnih migracij, ki se je letos podvojilo, in o samem času, ki ga bo Slovenska vojska potrebovala za odstranitev ograje. S tem se namreč zanemarja usposabljanje in ostale dolžnosti, saj “je glavna naloga vojaka, da se redno usposablja ter da je vrhunsko usposobljen za obrambo države še posebej v luči zaostrenih varnostnih razmer v naši soseščini”, je zaključil poslanec Lenart.

Tanja Brkić