fbpx

Golob se je novembra glede Milovića še sprenevedal, sedaj pa smo slišali to priznanje

Premier Robert Golob je na prejšnji seji državnega zbora zanikal poznanstvo z Milošem Milovićem. Tokrat je povedal drugače. (Foto: STA)

“Ker ste v prejšnji službi prodajali sonce, ste prepričani, da se sedaj lahko obnašate kot sončni kralj. Vse, kar sem vam očital, niso moje besede, temveč besede vaše ministrice za notranje zadeve in vašega direktorja policije. Oba sta rekla, da sta vse našteto z vaše strani doživljala kot politični pritisk nad policijo,” je v okviru poslanskega vprašanja poslanec stranke SDS Žan Mahnič povprašal premierja Roberta Goloba, ki se je nedavno znašel na tnalu, potem ko sta Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav razkrila, da prihaja do političnega pritiska na policijo. 

Na 5. redni seji so se poslanci najprej seznanili z odstopom Tatjane Bobnar z mesta ministrice za notranje zadeve, ki je svojo odstopno izjavo premierju Robertu Golobu poslala v petek. Golob pa jo je v začetku tedna posredoval Državnemu zboru RS. Nato so bila na vrsti poslanska vprašanja.

Foto: posnetek zaslona RTVS

“Si predstavljate, da piarovec stranke SDS Nejc Brence v času Janševe vlade pošlje SMS ministru za notranje zadeve, da ne bomo prijavili trganja plakatov, ker vemo, čigav je direktor določene policijske uprave? Ali pa da čiščenje policije ne poteka v skladu s pričakovanji stranke in predsednika vlade? Kot to počneta nepojasnjeno financirana novinarka Vesna Vuković, piarovka Gibanja Svoboda, in tudi vi osebno, je to za vas pravna država. Si predstavljate, da finančni minister Andrej Šircelj in direktor Fursa Ivan Simič prideta na sestanek k mandatarju Janši, tam pa ju pričaka Rok Snežič in jima reče, da je zadolžen za finance in jima na sestanku govori, kaj in kako bodo delali?” je v okviru poslanskega vprašanja predsedniku vlade uvodoma povedal Mahnič.

V nadaljevanju je spomnil, da ko sta prišla Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav prvič k njemu, ju tam po njegovih besedah pričaka obsojeni kriminalec Miloš Njegoslav Milović, ki je na sodišču izjavil, da so iz nezakonitih poslov nosili gotovino Aleksandru Čeferinu, in ko jima reče, da bo varovanje predsednika vlade odslej drugačno, je to za vas nekaj povsem sprejemljivega in v skladu z etičnimi standardi. “Na prvem sestanku s Tatjano Bobnar in Boštjanom Lindavom ste zahtevali, da na čelo NPU čimprej postavi spornega Darka Muženiča, proti kateremu na Evropskem tožilstvu poteka obravnava. Hkrati ste zahtevali, da se pritisne na to tožilstvo, da primer čim prej zaključijo. Nato ste zahtevali še zamenjavo direktorja PU Nova Gorica, ker vam pač ni všeč. Si predstavljate, da bi to počel Janez Janša?” je bil kritičen Mahnič in dodal, da očitno to on lahko, ker ve, da je na varni medijski strani in ker je od oblasti že močno pijan. “Ker ste v prejšnji službi prodajali sonce, ste prepričani, da se sedaj lahko obnašate kot sončni kralj. Vse, kar sem vam očital, niso moje besede, temveč besede vaše ministrice za notranje zadeve in vašega direktorja policije. Oba sta rekla, da sta vse našteto z vaše strani doživljala kot politični pritisk nad policijo,” je bil jasen Mahnič.

Mahnič je spomnil, da je predsednika vlade na novembrskih poslanskih vprašanjih ujel na laži. Dejal je namreč, da z Milovićem nima nič in da ga nikjer ni in da ni zadolžen za njegovo varnost. “Grdo ste se nam zlagali, gospod Golob. Na laž vas je postavil direktor policije, ki je dejal, da Milović prisostvuje na vaših sestankih se predstavlja kot vodja vašega varovanja. Zato vas prosim, da tokrat ne lažete in mi odgovorite na naslednja vprašanja: Zakaj zlorabljate svoj položaj in se politično vmešavate v policijo? V kakšnem odnosu ste z Milovićem? Kakšne so njegove zadolžitve in kako ga plačujete?  Ga plačujete s sklenjeno pogodbo na Gen-I-ju? Zakaj ste zahtevali imenovanje Darka Muženiča na čelu NPU? Ste zahtevali, da ustavi preiskave proti Gen-I in vam osebno? Zakaj ste zahtevali zamenjavo direktorja PU Nova Gorica in odpustitev Martina Jazbeca iz policije? Ste vedeli, da Milović svetuje tudi ministru za zdravje? Ste mu ga vi priporočili? Komu vse še svetuje? Mogoče tudi predsednici parlamenta, da si je dala zakleniti vrata, da ne moreš več do prvega med enakimi, ne da bi pritisnil na zvonec? Predvsem pa me zanima, zakaj ste na zadnji seji lagali?”

Foto: posnetek zaslona RTVS

Premier Robert Golob je v uvodu izpostavil, da bo resno spregovoril o Darku Muženiču, ki ga je opisal kot osebo, ki mu je bila z lažno kazensko ovadbo odvzet položaj. “Govoril bom o tem, da sem na prvem sestanku, preden je bil kdorkoli imenovan, vključno z mano, saj vlade še ni bilo, povedal, da si želim samo eno, da bodo sodišča čimprej o tem odločila in tudi so. Vsa, vključno z Evropskim sodiščem,” je povedal in dodal, da je bila ovadba ovržena, ker je bila lažna. Golob pravi, da si pravo državo predstavlja tako, da tisti, ki je lažno obdolžen, je potem tudi rehabilitiran. “To je tisto, kar sem pričakoval in še danes pričakujem, da se bo zgodilo. Ko je nekdo lažno obdolžen zaradi zlorabe represivnih organov, takrat je prav, da pravna država stopi njemu v bran. Očitno mu je. Vse ovadbe so danes pravnomočno zavržene,” je povedal in dodal, da je bilo podobno na RTVS, kjer se je po njegovih besedah ravno tako zlorabilo položaj in z “lažnim postopkom odpustilo direktorico televizije. Postopek se ne more zaključiti, ker vodstvo po njegovih besedah zavira delovanje pravne države. Toliko o pravni državi”, je dejal.

Golob le priznal, da je Milovića spraševal za nasvet glede varovanja
Glede Milovića je Golob povedal, da naj se ne bi nič zlagal. “Nič ne usmerja in nič ne vodi. Gospod Milović je bil vodja varnostne službe in je skrbel za varnost gospoda Janeza Drnovška. Vem, da je skrbel dobro za njegovo varnost. Sedem let je bil vodja njegove službe. Seveda ga poznam kot takega, saj sem povedal, da ga poznam od takrat,” je odgovoril Golob.

“Imam vso pravico vprašati za mnenje kogarkoli. In moje vprašanje njemu je bilo: Kakšen je najbolj ustrezen način varovanja mene? Ali je najbolj ustrezen tak, kot je sedaj, ali obstajajo kakšni boljši primeri iz prakse, ne iz teorije. Zato smo se skupaj z MNZ-jem odločili za spremembo uredbe, spremenili varovanje in ga prenaseli na glavni sekretariat vlade,” je povedal. Smisel spremembe varovanja je, kot pravi, doumel tedaj, ko so se pojavile objave, da ga na poti v Bruselj spremljata otroka. “Takrat sem vedel, da nasveti, naj si stvari organiziram drugače, niso iz trte izviti. Varnostniki z vami prebijejo 24ur na dan in zaupanje med vami in njimi mora biti popolno,” vztraja Golob. “Ko ne zaupam varnostnikom, ne morejo opravljati svoje službe.”

Na tej točki naj spomnimo, kako je premier Golob odgovarjal poslancu Mahniču novembra glede Milovića, saj je tedaj dejal, da ga ne pozna. Če je sedaj po razkritju Bobnarjeve in Lindava le priznal, da ga je očitno spraševal za nasvet, je ta tedaj dejal: “Ne, gospod Milović ni v ničemer na nobeni funkciji, ne imenovan, še manj zaposlen za moje varovanje in ne skrbi. Za moje varovanje skrbi služba, ki je za to pooblaščena in je zaposlena na Generalnem sekretariatu vlade. Še enkrat, gospod Milović ni zaposlen niti ne skrbi.”

Mahnič zahteval dopolnitev odgovora in Goloba postavil na laž
Ker poslanec Mahnič ni bil zadovoljen z odgovorom, je zahteval njegovo dopolnitev. Mahnič je Golobu dejal, da naj pusti puhlice ob strani. Gospod Lindav je namreč napisal potem, ko je bil pri Golobu na sestanku: “Pojasnila sva predsedniku vlade, da se počaka do zaključka preiskave in se nato sprejme odločitev o premestitvi Muženiča nazaj na mesto direktorja NPU. Doktor Golob je na to odvrnil, da je potrebno pozvati Evropsko javno tožilstvo, da naj preiskavo čimprej zaključi. Se pravi se vmešavate,” je bil jasen Mahnič in nadaljeval z vsebino zapisa Lindava, ki je navedel, da je bilo Golobu pojasnjeno, da policija nima nobenih pristojnosti za takšen poziv. “Ob tem je gospod Golob dejal, da razume, vendar je potrebno kljub temu čimprej prestaviti Muženiča na mesto direktorja NPU. Ob zaključku je Golob dejal, da je potrebno nekaj čimprej narediti tudi s tistim tam dol, ki je direktor na mojem koncu,” je spomnil Mahnič glede zapisa v. d. direktorja policije ter dodal, da je Lindav zapisal, da je Milović čakal v predsobi. Navedeni pa je v kratkem razgovoru z Lindavom dejal, da je zadolžen za varovanje predsednika. “Zopet ste postavljeni na laž,” je bil jasen Mahnič. V odgovoru na poslansko vprašanje poslancu Kalohu je MNZ odgovorilo, da ni sodelovalo pri pripravi uredbe o varovanju in da je potrebno za to povprašati Generalni sekretariat vlade. “Oni so ga pisali, njih je treba vprašati”.

Mahnič je spomnil, da je Lindav zagovarjal med sestankom stališče stroke glede varovanja varovanih oseb, čemur pa je Milović ostro nasprotoval. “Se pravi, gospod predsednik vlade, pred enim mesecem ste dejali, da sicer veste kdo je, ampak da z njim nimate nič in da ni zadolžen za vaše varovanje. Tukaj pa imamo črno na belem. Tudi ministrica pa je zapisala, da s tem, ko vi in ga. Vuković diktirate, koga naj se kam imenuje, da se vmešavate v delo policije, da je to politizacija policije,” je dodal Mahnič in premierja vnovič vprašal, kaj ima z Milovićem. “Bil je v več službah, povsod je bil krivdno odpuščen,” je še dodal.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Golob je v odgovoru ponovil, da je Muženič pravnomočno oproščen vseh ovadb. Zatrdil je, da uredbo o varovanju lahko vloži le ministrstvo za notranje zadeve. “Ministrstvo za notranje zadeve jo je tudi vložilo. Pred tem to ni v ničemer nasprotovalo tej uredbi”, je zatrdil Golob. Dejal je, da naj ne bi nikoli skrival, da mu je Milović podal mnenje, kako naj se organizira. Trdi pa, da naj ne bi on vodil varnostne službe. “On je meni pač svetoval kot zasebna oseba, ki sem jo poznal iz preteklega življenja. Nobena pogodba in nobeno delovno razmerje ni bilo nikoli sklenjeno v vladni strukturi.” 

Najbolj zlorabljena beseda leta je “svoboda”
Mahnič je glede odgovora Goloba dejal, da premier sploh ni pojasnil, zakaj je zahteval zamenjavo PU Nova Gorica. Poslanec je pojasnil, da je problem, ker je Golob takoj na začetku zahteval, da Muženič pride na čelo NPU. Glede slik otrok je dejal, da ljudje imajo telefone pri sebi in da noben varnostnik ne more preprečiti, da ga nekdo skupaj z otroki slika. “Pravite, kako ne gledate na strankarsko izkaznico. Vi gledate še na nekaj več. Svojo poročno pričo postaviš na čelo HSE. Da ne govorim, kako se je po vašem diktatu kadrovalo v policiji.” Mahnič je dodal, da najbolj zlorabljena beseda leta “svoboda”. “To kar imamo danes in kar izvajate vi, ni nobena svoboda, kvečjemu nasprotno. V tem državnem zboru se moramo pogovoriti, kje so meje, do katere lahko gre politika v policiji. Bajne obljube ste dajali, delate pa točno to, kar ste očitali”. Mahnič je povedal, da je razočaran nad koalicijskimi partnerji, ki so pred časom tako hvalili Bobnarjevo. “Gospod Golob, daleč ste zabredli, uničujete slovensko policijo, njen ugled, želite diktirate, kako se naj koga kam postavi”. 

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na začetku seje podala postopkovni predlog, ki se nanaša na 5. poglavje Poslovnika DZ 3. točke, ki ureja razmerja DZ in vlade ter 249. člena, (1. odstavka), kjer piše, da vlada, minister, generalni direktor pisno odgovorijo na poslansko vprašanje/pobudo v 30 dneh. Opozorila je, da je bil v primeru šestih vprašanj rok prekoračen. V enem primeru je šlo celo za vprašanje vladi.

Sara Kovač