fbpx

Poslanec Mahnič in sindikat vojakov predlagala zakone, ki bi vojakom izboljšali standard za 300 do 400 evrov

Foto: STA

Predsednik Odbora za obrambo in poslanec SDS Žan Mahnič se je danes srečal s predsednikom Sindikata vojakov Slovenije Gvidom Novakom, ki mu je predstavil predlog interventnega zakona o Slovenski vojski. Po srečanju je sledila novinarska konferenca, kjer je Žan Mahnič spomnil na sejo Odbora za obrambo pred dvema tednoma, na kateri je namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder dejal, da Slovenske vojske leta 2021 ne bo več, če se bo današnje stanje nadaljevalo. “V SDS smo opozarjali na katastrofalno stanje v Slovenski vojski, ki je posledica neprimerne politike Socialnih demokratov, ki že s tretjim ministrom vodijo ta resor, a se ni nič zgodilo, noben naš predlog ni bil upoštevan, Slovenska vojska pa je danes na robu propada,” je dejal Mahnič. Dodal je, da sta do predhodno omenjene ocene načelnika Generalštaba Slovenske vojske pripeljali na eni strani neprimerna politika SD in na drugi strani neposluh SMC za enormno zvišanje obrambnega proračuna. “Pod vlado Mira Cerarja je za en bataljon manj pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske, približno 60 % so popolnjene enote, obrambni proračun pa se bo glede na odstotek družbenega proizvoda znižal,” je naštel Mahnič in dodal, da s tem vlada Mira Cerarja daje zaušnico pripadnikom Slovenske vojske, pa tudi zaveznikom, saj smo edina država v zvezi Nato, ki je znižala obrambni proračun, kljub jasnim zavezam, kakšen mora biti ta proračun.

Poslanec in predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič je spomnil, da sta trenutno v Državnem zboru v obravnavi dva zakona, in sicer Zakon o obrambi ter Zakon o službi v Slovenski vojski, vendar ministrica za obrambo ni pripravila ustrezne zakonodaje, temveč po navedbah zakonodajno pravne službe DZ protiustavni zakon, ki ga je vložila dobrega pol leta pred iztekom mandata, kar pomeni, da se ne zaveda, da se takšni zakoni vlagajo bistveno prej.

“Za kozmetične popravke je potrebovala dve leti in pol in potem predstavila zakonodajo, ki nima podpore niti v koalicijskih vrstah, saj so za javno razpravo glasovali vsi poslanci SMC in en poslanec DeSUS,” je povedal Mahnič. Dejal je še, da mu zdaj ministrica za obrambo kot predsedniku odbora očita zavlačevanje z zakonodajo. “To ne drži, saj sem takoj pozval poslanske skupine, naj pošljejo seznam vprašanj ter predlog vabljenih na sejo. Sam se obnašam bistveno bolj odgovorno do Slovenske vojske kot ministrica,” je povedal Mahnič. Opozoril je, da je vsa vprašanja vseh poslanskih skupin, med njimi tudi iz SD – kar je zanimivo, glede na to, da so bili proti javni obravnavi – poslal raziskovalnemu centru državnega zbora in naročil, naj opravijo raziskavo s primerjanjem zakona, ki ga imajo poslanci v obravnavi, z zakoni drugih držav. Ker obstajajo nekateri ukrepi, ki bi jih bilo treba takoj sprejeti za izboljšanje stanja v Slovenski vojski, pa se je takoj odzval tudi na prošnjo za sestanek s predsednikom Sindikata vojakov Slovenije Gvidom Novakom, ki mu je predstavil predlog interventnega zakona za omilitev težav v Slovenski vojski.

Z njihovim predlogom bi se standard vojakov izboljšal za 300 do 400 evrov
Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak je na novinarski konferenci izpostavil neživljenjske razmere v Slovenski vojski. “Vojaki opravljajo delo na dveh ali treh delovnih mestih, namesto na enem, nedavna seja Odbora za obrambo pa je vsem nalila čistega vina o alarmantnem stanju v Slovenski vojski, zato smo se tudi odločili za pripravo interventnega zakona, ki smo ga posredovali predsedniku vlade s prošnjo, da se ga vloži po nujnem postopku,” je povedal Novak. Izpostavil je še, da je kadrovska slika v Slovenski vojski izjemno kritična, zakonodaja pa je stara že več kot desetletje, zato je poslanske skupine prosil za vložitev ustreznega zakona po skrajšanem postopku. Drugo poglavje so bonitete po vzoru vojsk v tujini, kot na primer subvencioniranje vrtca, kar je že uzakonjeno, a ni  izvedbenega akta. Tretje poglavje predstavlja odpravo plačnih anomalij, ki so se zgodile v preteklosti, posledice teh anomalij pa so oškodovani pripadniki, je pojasnil Novak. Izrazil je upanje, da bodo preseženi parcialni politični interesi in da bo zakon sprejet, Slovenska vojska pa se bo ohranila. “Z našim predlogom zakona bi izboljšali standard za slovenske vojake za 300 do 400 evrov, povečalo bi se zanimanje mladih za Slovensko vojsko in tudi pridobili bi mladi kader,” je še dejal Novak.

Žan Mahnič in Gvido Novak.

Tudi predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič je glede zakona, ki ga je predlagal Sindikat vojakov Slovenije, dejal, da bi na njegovi podlagi pripadniki Slovenske vojske dobili od 300 do 400 evrov več. “Upam, da bo vlada resno obravnavala pobudo sindikata,” je dejal Mahnič in ocenil, da “glede na številke, ki so realne, aktualne, neizprosne, trdim, da je vlada Mira Cerarja grobar Slovenske vojske in da ni bilo v celotnem mandatu storjenega nič, da bi se stanje izboljšalo.”

V drugih državah imajo vojaki popuste pri nekaterih storitvah
Mahnič je na novinarski konferenci še obljubil, da si bo tudi sam prizadeval za izboljšanje standarda vojakov, in sicer tako, da bo šel do predstavnikov nekaterih državnih podjetij in se poskusil z njimi dogovoriti, da bi pripadnikom in pripadnicam Slovenske vojske ponudili popust za njihove storitve, in dodal, da je bil v že kar nekaj državah zveze Nato, kjer se je pogovarjal s poslanci o tem in izvedel, da ni redko, da imajo pripadniki vojske pri določenih storitvah in blagu priznan popust. “Vem, da takšen predlog ne rešuje žgoče problematike, vendar pa pomeni jasno sporočilo, da država nekaj da na vojsko. Mi smo že lani predlagali ministrici, naj se dogovori s podjetji glede popustov, saj če imajo študentje, upokojenci, gasilci popust za posamezne storitve, bi se zagotovo našel posluh tudi za pripadnike in pripadnice Slovenske vojske,” je še dejal Mahnič in izrazil upanje, da bo v kakšnem podjetju vendarle našel posluh za takšen predlog.

C. Š.