Poslanec Mahnič od vlade zahteva seznam zaposlenih na policiji, ki so po Golobovem prepričanju “janšisti”

Poslanec Žan Mahnič (Foto: Facebook)

Poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič poziva vlado in njenega predsednika Roberta Goloba, naj posreduje seznam zaposlenih na policiji, za katere sam trdi, da so “janšisti”.

Spomnimo. Nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je povedala, da dandanes še vedno ne ve, zakaj je sploh morala odstopiti, in da je je predsednik vlade od nje zahteval nedopustno in nesprejemljivo ravnanje, na katera kot ministrica ni mogla pristati. Od nje je namreč zahteval neposredno vmešavanje v kadrovanje policije. Nekdo bi namreč moral po njegovem celo izgubiti službo. Kot je zatrdila Bobnarjeva, na kaj takega nedvomno ni mogla pristati. Spregovorila pa je tudi o zaostritvi odnosov s premierjem, komunikaciji med njima in o tem, kdo vse se je vmešaval v kadrovanje in druge postopke v zvezi s policijo.

“Edina resnica, ki jo je povedala, je, da sva se dogovorila, da se policijo očisti “janšistov”,” je premier Robert Golob v izjavi za medije, 24. oktobra 2023, zatrdil glede pričanja nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar. V zvezi s politizacijo slovenske policije se je poslanec največje opozicijske stranke Žan Mahnič odločil postaviti poslansko vprašanje, naslovljeno na vlado.

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Uvodoma je poslanec spomnil, da je predsednik vlade tisti, ki na podlagi 14. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije “vodi in usmerja delo vlade, skrbi za enotnost politične in upravne usmeritve vlade, usklajuje delo ministrov, predstavlja vlado, sklicuje in vodi njene seje ter daje ministrom obvezujoče naloge v zvezi z nalogami, ki izhajajo iz usmeritev vlade in so pomembne za delo posameznih ministrov“.

Ker je premier Golob s svojo izjavo na tiskovni konferenci glede pričanja Bobnarjeve dal vedeti, da so na policiji “janšisti” in da jih pozna oziroma ve, kdo so, Mahnič poziva vlado, naj posreduje seznam zaposlenih na policiji, ki so po premierjevem prepričanju “janšisti”. Mahnič bi rad izvedel tudi, ali je predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob s tem odgovorom prekoračil svoja pooblastila.

Ž. N.