Poslanec Mahnič Poklukarju: nabavite si zalogo lekadolov, ker vas bo močno bolela glava

Poslanec SDS Žan Mahnič.

Potem ko je premier Robert Golob zamudil na zasedanje v državnem zboru, kjer se je razpravljalo o kandidaturi za novega notranjega ministra Boštjana Poklukarja, je ta povedal, da je njegova funkcija politična. Poklukar uživa podporo koalicije, medtem ko poslanec SDS Žan Mahnič poziva, da si “priskrbite veliko lekadolov, saj vas bo čez nekaj časa zelo bolela glava zaradi te odločitve”. Državni zbor je na današnji seji Pokljukarja je potrdil za ministra. 

Državni zbor je obravnaval kandidaturo za notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Medtem ko mu koalicija izraža podporo, opozicija opozarja, da je precej sumljivo dejstvo, da je predsednik vlade glede na isto vsebino presodil, da Poklukar pa le uživa njegovo zaupanje. Poslanec SDS Žan Mahnič pravi, da gre za “poslušnega propadlega politika“, iz NSi so ga označili za “čistilca”, saj bo očitno opravil tisto, česar Bobnarjeva ni želela.

Poslanec Mahnič je uvodoma spomnil na svoje besede izpred devetih mesecev, ko je mesto notranje ministrice prevzela Tatjana Bobnar. Takrat je namreč po pogovoru z nekdanjim direktorjem slovenske policije o Bobnarjevi izvedel, da se “dobrika vsakemu šefu, dokler ne pride na pozicije, potem pa ga ob prvi priliki zabode v hrbet, in ravno to se je zgodilo decembra”, pove Mahnič in opozori, da je zgodba s Poklukarjem podobna, da pa je razlika med njim in Bobnarjevo, da bo “Poklukar za šefe storil vse, četudi bi šlo z zadevo izven meja dovoljenega”, je dejal Mahnič in dodal, da bo za razliko od Aleša Hojsa, ki ni želel dobivati podrobnih policijskih poročil, Poklukar to bral vsak dan, saj je “priročno vedeti vse podrobnosti, priročno za izsiljevanje”.

https://twitter.com/shaila123456788/status/1628007156996886530?s=20

Izpostavil je, da je Poklukar danes na mestu kandidata za notranjega ministra predvsem zato, ker ga “krasita” poslušnost in neomajna zvestoba do svojih nadrejenih. Predsednik vlade je pred volitvami in tudi po tem, ko je postal premier, obljubil, da bodo resorje prevzeli strokovnjaki, kar je Bobnarjeva zagotovo bila, meni Mahnič, a Boštjan Poklukar je druga zgodba, “Poklukar je politik, propadli politik, ki sicer ni strokovnjak, je pa poslušen”. Na prvo mesto je Poklukar postavil boj proti korupciji, ki pa ga po Mahničevem mnenju ne bo, saj v času njegovega mandata v Šarčevi vladi Poklukar ni storil nobene omembe vredne akcije niti dosežka.

Foto: STA

Takrat naj bi izboljšal stanje gospodarskega kriminala v Sloveniji, vendar se ni zgodilo prav nič. Cilj Poklukarja je po mnenju poslanca podreditev slovenske policije in NPU, iz česar sledi tudi zaustavitev vseh postopkov proti Robertu Golobu v zvezi z afero Gen-I. Kot drugo prioriteto je Poklukar navedel urejanje migracij, kar je po mnenju Mahniča že napačno, saj so pri nas legalne migracije povsem urejene, pravilno naslavljanje bi bilo “preprečevanje ilegalnih migracij, v Šarčevi vladi je preprečeval ilegalne migracije, vendar neuspešno, sedaj pa jih namerava urejati”. Najbolj zaskrbljujoč po mnenju poslanca pa je njegov načrt o depolitizaciji policije, “saj ko politik začne govoriti o depolitizaciji, je treba zastriči z ušesi”, pravi Mahnič, ki je Socialne demokrate in Levico, ki danes nudita podporo Poklukarju, opomnil na razne inscenirane dogodke v času svojega mandata in organiziranje hišnih preiskav, iz katerih kasneje ni bilo nič.

Z njim si deli mnenje tudi Janez Cigler Kralj, ki se je navezal na Poklukarjevo predstavitev, za katero pravi, da je bila le skrajšana verzija Bobnarjeve. In če je tako in je vsebinsko njegov namen enak, kaj je potem tisto, kar je njega naredilo kompetentnega za notranjega ministra? To se sprašuje poslanec NSi, ki meni, da je razlog za njegovo kandidaturo in podporo premierja nekje drugje in ne v vsebini. Pri tem se lahko navežemo na Mahničeve besede, ko je opomnil, da je Poklukar človek, ki bi za svoje šefe naredil prav vse.

Jani Prednik iz Socialnih demokratov je ob pozdravljanju Poklukarjeve nove pozicije izpostavil pozitivno plat njegovih načrtov o migracijski politiki, ko je poudaril, da je treba gledati tudi pozitivno plat migracij. To sta zbadljivo komentirala poslanca iz Gibanja Svoboda Aleš Rezar, ki je slovensko situacijo primerjal kar z napadom na Capitol 6. januarja 2021, in Lenart Žavbi, ki  pa je v svojem ciničnem tonu poudaril, da Poklukar uživa podporo civilne družbe, kar je prej negativno kot pozitivno. Njihova “civilna družba” so predvsem nevladne organizacije, ki živijo na račun davkoplačevalskega denarja, zato, da lahko potem Jaša Jenull, Teja Jarc, Nika Kovač in njim podobni kolesarijo sredi belega dne, ko so običajni ljudje v službah in potujejo po drugih državah, s čimer se je Nika Kovač večkrat pohvalila na socialnih omrežjih. Ta “civilna družba” namreč podpira Poklukarja.

“Civilna družba” Nika Kovač, Jaša Jenull in Tea Jarc (Foto: STA)

Poslanka Levice Nataša Sukič je ob robu odločanja poslancev in poslank o kandidatu za notranjega ministra dejala, da se s Poklukarjevimi pristopi v času Šarčeve vlade glede migracijske politike v Levici niso strinjali, saj da so v stranki na ta vprašanja zelo občutljivi. Sukič je ob tem dodala, da v Levici pričakujejo, da bo kandidat za ministra Poklukar svoje zaveze izpolnil, zato mu izrekajo podporo. “Kar pa ne pomeni, da ne bomo zelo kritični in pazljivi do njegovih ravnanj. Dajmo novemu ministru priložnost, da izrečene zaveze tudi udejanji,” je še izpostavila.

Na koncu so Pokljukarja podprle vse koalicijske stranke, tudi tiste, ki so o njem imele pomisleke. Pokljukar je torej že zaprisegel kot novi minister za notranje zadeve.

Tanja Brkić