fbpx

Poslanec Mahnič pozval ministrico Katičevo in dva brigadirja Slovenske vojske k odstopu

Obrambna ministrica Andreja Katič (vir: twitter)

“Sam menim, da je bila poteza zamenjave narejena izključno zato, da ministrica reši svojo kožo pred zamenjavo nje same. Propad Slovenske vojske, za kar je odgovorna ministrica Katičeva, je cena poslanskega stolčka Jana Škoberneta,” je dejal Mahnič, ki tudi meni, da Andreja Katič nikoli ne bi postala ministrica, če ji tega ne bi omogočil in jo k temu nagovoril šaleški lobi, ki si je Škoberneta želel na položaju poslanca. Po njegovem bi morala odstopiti tudi brigadirja Franc Koračin in Milko Petek. 

Poslanec SDS in predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič se je na današnji novinarski konferenci odzval na razrešitev načelnika Generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana in imenovanje dosedanjega Ostermanovega namestnika Alana Gederja.

V imenu Slovenske demokratske stranke in v svojem imenu se zahvaljujem generalu Andreju Ostermanu za opravljeno delo v vlogi načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Ni mu bilo lahko, še posebej, ker ni imel podpore dela politike, SD, DeSUS in SMC, skratka strank, ki so del vladajoče koalicije,” je uvodoma dejal Mahnič in dodal, da je načelnik generalštaba Osterman svoje delo glede na dane razmere opravil dobro, “sploh, ker je bil prvi načelnik, ki je opozoril na katastrofalno stanje v Slovenski vojski.

Odgovornost nosita tudi poveljnika brigad
Poslanec je ocenil, da se danes prvič po dolgem času dogaja, da se za določena dejanja sprejema odgovornosti. “Zamenjava načelnika generalštaba pomeni, da je bila sprejeta objektivna odgovornost za strokovno napako, vendar pa obenem menimo, da je general Osterman tisti, ki je najmanj odgovoren, da se je zgodilo, kar se je,” je dejal predsednik Odbora za obrambo. Po njegovih besedah bi z vidika strokovne odgovornosti morala svoj položaj zapustiti brigadir Franc Koračin, poveljnik 72. brigade Slovenske vojske, ki ni opravila preverjanja, in poveljnik poveljstva sil brigadir Milko Petek. “Onadva sta najbolj odgovorna, da se je na preverjanju zgodilo, kar se je. Prvi, ker je na testu padla njegova brigada, in drugi, ker je pregledal postroj, preden je šla enota na teren oz. preden so šli opravljat izpit, in ki je vojake hvalil in bodril, ob čemer je zagotovo vedel, kakšno je realno stanje,” je dejal Mahnič. Ob tem pričakuje, da bosta odgovornost prevzela oba omenjena brigadirja in odstopila. “Glavni del odgovornosti, politično odgovornost, pa nosi ministrica za obrambo Andreja Katič in tudi zanjo pričakujemo, da bo odstopila,” je povedal Mahnič in dodal, da je ministrica objektivno in subjektivno odgovorna za stanje v Slovenski vojski in tako tudi za zadnjo polomijo.

Žan Mahnič

Mahnič je ob tem spomnil, da je ministrica novoimenovanega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alana Gederja šikanirala, ker je opozarjal na resno stanje v Slovenski vojski. S tem, ko ga je imenovala za načelnika, pa je priznala, da je imel prav, in s tem je priznala tudi svojo politično odgovornost, zato pričakujemo, da bo odstopila s položaja ministrice, je povedal Mahnič, ki je obenem sicer čestital novoimenovanemu načelniku generalštaba Slovenske vojske ter izpostavil tudi njegova strokovna znanja, vpetost v mednarodno okolje in njegovo sodelovanje v času vojne za Slovenijo.

Ministrica je kadrovala politične vojščake
“V SDS se zavedamo resnosti  situacije v Slovenski vojski in tudi ne pričakujemo, da bo novoimenovani načelnik generalštaba Geder čez noč naredil čudeže. Vojska ima hude težave s financami, kadri, in še hujše težave z neprimerno opremo, kar je velik zalogaj, in imeti prevelika pričakovanja, da se bo vse čez noč spremenilo, je nerealno, še posebno, če general Geder ne bo imel podpore vladajoče politike,”
je dejal poslanec Mahnič. “Zagotovo bo prvo, kar bo moral narediti, to, da se loti urejanja razmer znotraj vojske, kjer je stanje katastrofalno. Veliko se da narediti z dodatnimi finančnimi sredstvi. V kolikor mu bo uspelo, da bo v Slovenski vojski naredil red in bo stvari postavil na svoje mesto, da bo vzpostavil smiselne in pričakovane karierne poti, ki morajo temeljiti na strokovnosti, in v kolikor mu bo uspelo presekati to, da je ministrica Katičeva postavljala kadre, ki so bili pripadni SD, potem pogoji za uspeh Slovenske vojske so,” je ocenil Mahnič. Ob tem pa je opozoril, da uspeha ne bo, če se bo nadaljevalo z vmešavanjem politike v vojsko tako, da bo kadrovala po svoji liniji neprimerne kandidate, kot je npr. brigadir Milan Petek, ki je bil osebna izbira ministrice, ali pa brigadir Franc Koračin, ki je trikrat padel na izpitu znanja angleščine, ali pa brigadir David Humar, za katerega je znano, katero stran je izbral v vojni za Slovenijo.

Katičeva rešila poslanski stolček Jana Škoberneta
“Sam menim, da je bila poteza zamenjave narejena izključno zato, da ministrica reši svojo kožo pred zamenjavo nje same. Propad Slovenske vojske, za kar je odgovorna ministrica Katičeva, je cena poslanskega stolčka Jana Škoberneta,”
je dejal Mahnič, ki tudi meni, da Andreja Katič nikoli ne bi postala ministrica, če ji tega ne bi omogočil in jo k temu nagovoril šaleški lobi, ki si je Škoberneta želel na položaju poslanca. Mahnič ocenjuje, da bi ministrica sama že odstopila, a ji lobiji, ki si ne želijo, da Škoberne zapusti poslanski stolček, tega ne dovolijo, čeprav ministrica doživlja hude pritiske.

Upor na Kosovu
Medije je Mahnič seznanil tudi z informacijo, da naj bi se zaradi nedavnega dogajanja v povezavi s Slovensko vojsko v Sloveniji dogajal tudi pravi upor pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske, ki so na misiji na Kosovu. Ker je 72. brigada padla na testu in ga bo morala ponoviti, to pomeni, da pripadniki te enote ne bodo mogli oditi na Kosovo in so zato tiste na misiji na Kosovu obvestili, da jim bodo misijo podaljšali še za šest mesecev. Zato je tam veliko slabe volje in pripadniki in pripadnice razmišljajo celo, da bodo vojsko zapustili, je izpostavil Mahnič.

Na novinarsko vprašanje o tem, da je ministrica izpostavila politizacijo Slovenske vojske in pri tem namignila na Slovensko demokratsko stranko, je Mahnič odvrni, da gre resnično za politizacijo, saj je vojsko prevzela stranka Socialnih demokratov. “Kar pa se tiče ministričinih očitkov glede SDS, pa ne vem, kako lahko stranka z 19 poslanci, katere predlogi ne gredo niti skozi DZ, kakorkoli vpliva na politiko in kadre v Slovenski vojski. Poglejte si samo, kdo je bil imenovan na katero mesto v vojski, na predlog koga, koliko polkovnikov smo dobili v zadnjem letu, kdo so poveljniki čet, poveljniki polkov in poglejte njihove FB-profile, pa bo vse jasno,” je dejal Mahnič.

Mediji raje iščejo žvižgače, kot opozarjajo na resnost stanja
Na vprašanja o tem, ali se mu zdi prav, da je informacija o slabi pripravljenosti Slovenske vojske prišla prej v medije kot do ministrice, pa Mahnič odgovarja, da je očitno nekomu prekipelo, da je Slovenska vojska padla na izpitu, in da je dobro, da je informacija prišla v javnost, saj nima smisla prikrivati katastrofalnega stanja, kakršno je. “Iskati žvižgača, kar je pri nas pogosto, pa zdaj ne bo rešilo problema. Sam pozivam pripadnike Slovenske vojske, da jasno in glasno povedo, kaj je narobe, in da ne pometamo stvari pod preprogo,” je dejal Mahnič. Ob tem je še ponovil, da menjava načelnika Generalštaba Slovenske vojske ni epilog te zgodbe. “Epilog mora biti odstop oz. zamenjava brigadirja Petka in Koračina, na političnem parketu pa ministrice za obrambo. Če tega ne bo, bomo spet pri tistem znanem pregovoru: Tresla se je gora, rodila se je miš, karavana gre pa naprej.”

C. Š.