Poslanec Mahnič pozval ministrico Katičevo in dva brigadirja Slovenske vojske k odstopu

Obrambna ministrica Andreja Katič (vir: twitter)

“Sam menim, da je bila poteza zamenjave narejena izključno zato, da ministrica reši svojo kožo pred zamenjavo nje same. Propad Slovenske vojske, za kar je odgovorna ministrica Katičeva, je cena poslanskega stolčka Jana Škoberneta,” je dejal Mahnič, ki tudi meni, da Andreja Katič nikoli ne bi postala ministrica, če ji tega ne bi omogočil in jo k temu nagovoril šaleški lobi, ki si je Škoberneta želel na položaju poslanca. Po njegovem bi morala odstopiti tudi brigadirja Franc Koračin in Milko Petek. 

Poslanec SDS in predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič se je na današnji novinarski konferenci odzval na razrešitev načelnika Generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana in imenovanje dosedanjega Ostermanovega namestnika Alana Gederja.

V imenu Slovenske demokratske stranke in v svojem imenu se zahvaljujem generalu Andreju Ostermanu za opravljeno delo v vlogi načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Ni mu bilo lahko, še posebej, ker ni imel podpore dela politike, SD, DeSUS in SMC, skratka strank, ki so del vladajoče koalicije,” je uvodoma dejal Mahnič in dodal, da je načelnik generalštaba Osterman svoje delo glede na dane razmere opravil dobro, “sploh, ker je bil prvi načelnik, ki je opozoril na katastrofalno stanje v Slovenski vojski.

Odgovornost nosita tudi poveljnika brigad
Poslanec je ocenil, da se danes prvič po dolgem času dogaja, da se za določena dejanja sprejema odgovornosti. “Zamenjava načelnika generalštaba pomeni, da je bila sprejeta objektivna odgovornost za strokovno napako, vendar pa obenem menimo, da je general Osterman tisti, ki je najmanj odgovoren, da se je zgodilo, kar se je,” je dejal predsednik Odbora za obrambo. Po njegovih besedah bi z vidika strokovne odgovornosti morala svoj položaj zapustiti brigadir Franc Koračin, poveljnik 72. brigade Slovenske vojske, ki ni opravila preverjanja, in poveljnik poveljstva sil brigadir Milko Petek. “Onadva sta najbolj odgovorna, da se je na preverjanju zgodilo, kar se je. Prvi, ker je na testu padla njegova brigada, in drugi, ker je pregledal postroj, preden je šla enota na teren oz. preden so šli opravljat izpit, in ki je vojake hvalil in bodril, ob čemer je zagotovo vedel, kakšno je realno stanje,” je dejal Mahnič. Ob tem pričakuje, da bosta odgovornost prevzela oba omenjena brigadirja in odstopila. “Glavni del odgovornosti, politično odgovornost, pa nosi ministrica za obrambo Andreja Katič in tudi zanjo pričakujemo, da bo odstopila,” je povedal Mahnič in dodal, da je ministrica objektivno in subjektivno odgovorna za stanje v Slovenski vojski in tako tudi za zadnjo polomijo.

Žan Mahnič

Mahnič je ob tem spomnil, da je ministrica novoimenovanega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alana Gederja šikanirala, ker je opozarjal na resno stanje v Slovenski vojski. S tem, ko ga je imenovala za načelnika, pa je priznala, da je imel prav, in s tem je priznala tudi svojo politično odgovornost, zato pričakujemo, da bo odstopila s položaja ministrice, je povedal Mahnič, ki je obenem sicer čestital novoimenovanemu načelniku generalštaba Slovenske vojske ter izpostavil tudi njegova strokovna znanja, vpetost v mednarodno okolje in njegovo sodelovanje v času vojne za Slovenijo.

Ministrica je kadrovala politične vojščake
“V SDS se zavedamo resnosti  situacije v Slovenski vojski in tudi ne pričakujemo, da bo novoimenovani načelnik generalštaba Geder čez noč naredil čudeže. Vojska ima hude težave s financami, kadri, in še hujše težave z neprimerno opremo, kar je velik zalogaj, in imeti prevelika pričakovanja, da se bo vse čez noč spremenilo, je nerealno, še posebno, če general Geder ne bo imel podpore vladajoče politike,”
je dejal poslanec Mahnič. “Zagotovo bo prvo, kar bo moral narediti, to, da se loti urejanja razmer znotraj vojske, kjer je stanje katastrofalno. Veliko se da narediti z dodatnimi finančnimi sredstvi. V kolikor mu bo uspelo, da bo v Slovenski vojski naredil red in bo stvari postavil na svoje mesto, da bo vzpostavil smiselne in pričakovane karierne poti, ki morajo temeljiti na strokovnosti, in v kolikor mu bo uspelo presekati to, da je ministrica Katičeva postavljala kadre, ki so bili pripadni SD, potem pogoji za uspeh Slovenske vojske so,” je ocenil Mahnič. Ob tem pa je opozoril, da uspeha ne bo, če se bo nadaljevalo z vmešavanjem politike v vojsko tako, da bo kadrovala po svoji liniji neprimerne kandidate, kot je npr. brigadir Milan Petek, ki je bil osebna izbira ministrice, ali pa brigadir Franc Koračin, ki je trikrat padel na izpitu znanja angleščine, ali pa brigadir David Humar, za katerega je znano, katero stran je izbral v vojni za Slovenijo.

Katičeva rešila poslanski stolček Jana Škoberneta
“Sam menim, da je bila poteza zamenjave narejena izključno zato, da ministrica reši svojo kožo pred zamenjavo nje same. Propad Slovenske vojske, za kar je odgovorna ministrica Katičeva, je cena poslanskega stolčka Jana Škoberneta,”
je dejal Mahnič, ki tudi meni, da Andreja Katič nikoli ne bi postala ministrica, če ji tega ne bi omogočil in jo k temu nagovoril šaleški lobi, ki si je Škoberneta želel na položaju poslanca. Mahnič ocenjuje, da bi ministrica sama že odstopila, a ji lobiji, ki si ne želijo, da Škoberne zapusti poslanski stolček, tega ne dovolijo, čeprav ministrica doživlja hude pritiske.

Upor na Kosovu
Medije je Mahnič seznanil tudi z informacijo, da naj bi se zaradi nedavnega dogajanja v povezavi s Slovensko vojsko v Sloveniji dogajal tudi pravi upor pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske, ki so na misiji na Kosovu. Ker je 72. brigada padla na testu in ga bo morala ponoviti, to pomeni, da pripadniki te enote ne bodo mogli oditi na Kosovo in so zato tiste na misiji na Kosovu obvestili, da jim bodo misijo podaljšali še za šest mesecev. Zato je tam veliko slabe volje in pripadniki in pripadnice razmišljajo celo, da bodo vojsko zapustili, je izpostavil Mahnič.

Na novinarsko vprašanje o tem, da je ministrica izpostavila politizacijo Slovenske vojske in pri tem namignila na Slovensko demokratsko stranko, je Mahnič odvrni, da gre resnično za politizacijo, saj je vojsko prevzela stranka Socialnih demokratov. “Kar pa se tiče ministričinih očitkov glede SDS, pa ne vem, kako lahko stranka z 19 poslanci, katere predlogi ne gredo niti skozi DZ, kakorkoli vpliva na politiko in kadre v Slovenski vojski. Poglejte si samo, kdo je bil imenovan na katero mesto v vojski, na predlog koga, koliko polkovnikov smo dobili v zadnjem letu, kdo so poveljniki čet, poveljniki polkov in poglejte njihove FB-profile, pa bo vse jasno,” je dejal Mahnič.

Mediji raje iščejo žvižgače, kot opozarjajo na resnost stanja
Na vprašanja o tem, ali se mu zdi prav, da je informacija o slabi pripravljenosti Slovenske vojske prišla prej v medije kot do ministrice, pa Mahnič odgovarja, da je očitno nekomu prekipelo, da je Slovenska vojska padla na izpitu, in da je dobro, da je informacija prišla v javnost, saj nima smisla prikrivati katastrofalnega stanja, kakršno je. “Iskati žvižgača, kar je pri nas pogosto, pa zdaj ne bo rešilo problema. Sam pozivam pripadnike Slovenske vojske, da jasno in glasno povedo, kaj je narobe, in da ne pometamo stvari pod preprogo,” je dejal Mahnič. Ob tem je še ponovil, da menjava načelnika Generalštaba Slovenske vojske ni epilog te zgodbe. “Epilog mora biti odstop oz. zamenjava brigadirja Petka in Koračina, na političnem parketu pa ministrice za obrambo. Če tega ne bo, bomo spet pri tistem znanem pregovoru: Tresla se je gora, rodila se je miš, karavana gre pa naprej.”

C. Š.

 • althar

  Se strinjam.

 • totex39

  Mahnič je zadel resnico vsega tega kar se dogaja v vojski.

  • karlina

   TOČNO VSE JE POVEDAL PRAV IN VEDNO JE V SVOJEM MANDATU NA TO OPOZARJAL !!!!

 • ĐĐ Style

  Poslanec Mahnič pozval ministrico Katičevo in dva brigadirja Slovenske vojske k odstopu,ter sta s poslancem Tomažem Liscem (bodoči kulturnim ministrom v bodoči SS vladi) zapela Golico.

 • domovina mili dom

  Druže tito mi ti se kunema da sa tvoga puta ne skrenemo, pojejo danes v Murgljah.

  • Miro Jereb

   Ja…ampak noben ne pomisli kako je končal…prvo noga poj pa….jebeš njegov put…

   • domovina mili dom

    Njegov pesek še kar hodijo vohati v beograjski pašaluk.

  • karlina

   To pa sigurno-kam že hodi tovarišica Katić na proslave-POD RDEČO ZVEZDO SMO BILI MOČNEJŠI in ona je ministrica za obrambo, za SLOVENSKO VOJSKO ?????? Skregano z vsako zdravo kmečko pametjo in logiko !!!!!!!!!!!!!!

 • učko

  Najbolj pošteno od Katičke bi b’lo, da se vrže pod vlak. No, sej edin vlak še ni šu čezno .

 • xtc

  Iz vojske treba nagnat vse JNA in Srbofilni kader.

  • Burek Burecki

   Ostalo bi po tem dobrih 200 vojakov slovenske vojske…

   • rrrrr

    Čisto dovolj da spet nagonijo še preostale ,,umirovljenike” JNa, sinove, unuke, brajke i svajke na trajek v Kopru. Kot leta 1991!

    • karlina

     Se še kako zelo, zelo strinjam s tabo !!!!

  • karlina

   TAKŠNI LJUDJE NITI SLUČAJNO NE BI SMELI BITI V SLOVENSKI VOJSKI, NO ZATO PA SMO TAM, KJER SMO-ONI SO NAJVEČJI KRIVCI !!!!!

   • Steiermark

    Tem srbofilom je težko reči, da so ljudje…….

  • Steiermark

   Potem pa se bojim, da bo vojska ostala prazna…….z nekaj slovenskimi vojaki!

 • Stajerka

  Mahnič……če jim kdo lahko očita neresno in katastrofalno stanje, si to nedvomno ti…….toliko pljuvanja, posmeha in poniževanja kot predsednik odbora za obrambo, verjetno do danes na tem mestu ni bil deležen nihče…….upam, da so spregledali tudi slepi (metaforično)……..in dobro bi bilo, da na omenjenih zahtevah vztrajaš na osnovi dejstev, dokazov in teže bremena SD glede SV……..

  • karlina

   TOČNO !!!!

 • Jan Kovalski

  Kako izgleda levičarska “dialektika”:

  Na oblasti je levičarska vlada:
  “Stanje v slovenski vojski je resno opozorilo za SLOVENSKO POLITIKO kako naprej”
  (Klemen Grošelj FDV obramboslovec, pravkar v TV Dnevniku na TV SLO1)

  Če bi bila na oblasti desna vlada:
  “Stanje v slovenski vojski je resno opozorilo za SLOVENSKO VLADO kako naprej”

  • Jan Kovalski

   Klemen Grošelj FDV, ocena 2,2 od možnih 5 (19 ocen)

   http://profesorji.net/profesor/fdv/uni/groselj

   • Občasni Komentator

    koliko študentov premore FDV, če jih je samo 19 ocenilo…ta ocena ne pove prav ničesar

  • stajerc5

   Razumem, vsaj jaz…

 • Burek Burecki

  Toliko prahu za nekaj kar niti nima efekta z opremo ali ne. 3000 vojakov je dosti premalo, da bi branili mesto kaj sele drzavo… jansisti pac vsak polim napihujete za politicne tocke, ki jih nikoli ne bo….

 • Primoz Papez

  Žan pig face mahnič a veš kako izgleda puška…
  Pa tudi vojaških škornjev nisi obu pa ne pametuj
  Priklopi se k mami na cuzelj….

  • Tom Žnidarčič

   Ti pa bi bil res že čas da se odklopiš iz držala za ščetke za loščenje JNA škornjev.

   • Primoz Papez

    V to smo dobili prav dobre škornje..
    Ti refa seveda ne veš..

    • RATATA

     U potiljak cgn!

  • Miro Jereb

   Tudi če je to res je dejstvo to, da ima prav kar je pravo nasprotje ministrice ki verjetno še golaža ne bi znala skuhati. Če kučan vodi vse je vseen querc kdo je minister…

 • Janez

  Vojsko ukiniti pa bo. Takšna kot je sedaj je samo jama brez dna.

  • stajerc5

   Jao, kasnen trotl! Plitka je ta jama, plitka….

 • Jan Kovalski

  Neumnost!!!
  Za vojsko ne gre niti 2% BDP kot smo se zaobljubili v zavezništvu NATO.
  Ne gre niti 1% BDP, in iz leta v leto je številka padala in je sedaj na cca 0,96% BDP.
  Brezno brez dna se nahaja drugje. V javni upravi in javnem sektorju ki se pod levičarskimi vladami množi iz leta v leto.
  Brezno brez dna je permanentna levičarska oblast, ki jo omogočajo goljufije na volitvah, dominantni režimski mediji, ki omogočajo to oblast. Slovenija postaja enostrankarska diktatura ruskega Putinovskega tipa.

  • dež

   Saj je v SV enako. Katičeva je samo v zadnjem letu nakazala Esotechu od Škobernetovega fotra 600 K€. Če upoštevaš še dejstvo, da je več kot polovica vojske komandni in uradniški kader, kjer ob nič dela vlečejo krasne plače, je stvar popolnoma jasna.

   • Občasni Komentator

    STALNA SESTAVA SV – podatki za februar 2018 Število Delež

    Častniki 1085 16,0 %

    Podčastniki 1965 29,0 %

    Vojaki 2696 39,8 %

    Višji vojaški uslužbenci 261 3,9 %

    Nižji vojaški uslužbenci 320 4,7 %

    Civilne osebe 445 6,6 %

    Skupaj 6772 100 %
    Kje je zdaj tvoj komandno-uradniški kader, ki tvori polovico?

    • dež

     Zato sem pa napisal “več kot polovica”.
     Lepo, da si se potrudil, številke povedo več kot tisoč besed. Če sešteješ častnike in podčastnike (45%) jih je več kot vojakov (40%). Četudi ne bi bilo NATO inšpekcije, že iz teh številk je vse jasno.

     • Občasni Komentator

      Podčasniki niso vojaki? SO komandni kader po tvoje….Ti pa očitno nimaš pojma o doktrini NATA in vlečeš vzporednice z JLA. Škoda…malo si vseeno preberi preden nekaj tako trdno navajaš….

     • dež

      Ti pa nisi vojske služil in malo sumim, da si končal FDV, glede na to kakšne klatiš. Tole sem skopiral iz wiikija, po moje kar drži, v glavnem je povsod tako.

      Vod je sestavljen iz 3-4 oddelkov in mu poveljuje poročnik, medtem ko je najvišji podčastnik drugi poveljujoči mož. Sam vod ima od 16-70 vojakov, kar je odvisno od tipa enote (pehotna enota, oklepna enota,…) in od same vojske.
      Pehotni vod kopenske vojske ZDA ima 45 vojakov, ki so razdeljeni na:
      Štab voda (5 vojakov)
      3x oddelek (10 vojakov)
      podporni oddelek (10 vojakov)

      Matematika pravi, da so v štabu 4 komandirji oddelkov in poveljnik voda, skupaj 5 oseb, ki poveljujejo 3×10 + 10 = 40 vojakom. Razmerje med častniki/podoficirji (1+4=5) in vojaki je 12% proti 88%, samo med podčastniki in vojaki 1:10.
      V SV pa je po tvojih podatkih podčastnikov samo 10% manj kot vojakov.

     • Občasni Komentator

      Ti kar wiki beri mojster…to je za te družboslovce tvojega tipa

 • Franjo Trojner

  V prav vsaki državi na svetu bi v primeru
  tako slabega stanja vojske takoj odstopil minister/ministrca za obrambo! Če ne bi odstopil minster/ministrica za obrambo sam, sama bi ga, jo bi odstavil predsednik/ predsednica vlade, če se nič od tega ne bi dogodilo bi narod in mediji linčali oba!
  V Sloveniji mediji ne opravljajo svoje funkcije in to je škandal !!! Že zdavnaj bi morali odstopiti prav vsi ministri te vlade z samim Cerarjem na čelu, vsi so dobesedno poteptali ustavo in veljavno domačo in tujo zakonodajo in tudi vso etiko in moralo, ki je prav zaradi njih na teh prostorih čisto razvodenela.!
  Naštejte vsaj enega ministra, ministrce te vlade, ki pri svojem delu ni kršil zakonodaje ali ravnal etično in moralno. Vsi so isti, vsi so kot Cerar, vsi krivi, vsi isti, isti, isti….
  Cerar, Rjavec, Klemenčič, Katič, Mrakova, Kolar Celarc, Brenčičeva bi že zdavnaj morali iti in z njimi Židan, ki še Terana ni znal zaščititi!

 • RATATA

  Če je bla ustanovljena nova LB, nova KBM, naj bo pa ustanovljena še
  nova Res Slovenska Vojska!
  A je problem mrbit?

 • Grenze

  Sram naj jo bo kozo cigansko marš na komunalo v Velenje ceste pometat .

 • cosmosjasnovidec

  In kaj sedaj joče eden in drugi??
  Ali ni bilo povsem jasno že od samega začetka nastopa te izdajalske čefutarske prasice,da bo uničila vojsko do konca pa ni nihče nič ukrenil.Ukrenil ni niti takrat,ko si je na račun vojske nakupovala avtomobile za sebe in svojo smrdljivo čefutarsko familijsko golazen na očeh vseh državljanov Slovenije.
  Sedaj,ko gre njihov mandat proti koncu pa vsi jočejo in bluzijo.Jebem jaz take hinavce in njihovo politiko,ker gre spet za nabiranje političnih točk.Vsi katerikoli pridejo v parlament so enake baže.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • Polde

  ¨Je danes Žan naredil karkoli koristnega?¨
  ¨Mah – nič¨

 • MEFISTO

  “Je danes Polde povedal karkoli pametnega?”

  “Mah – nič!”

  • Polde

   Me veseli, da smo že trije :)

 • MEFISTO

  Jaz sem pa pričakoval, da vrhovni komandant menja šefe generalštaba, ne pa nekakšna počena ministrica ali popolnoma nesposobna vlada.

 • tarantela

  Pet evropskih držav ni članic NATA, pa ni nič hudega. Tudi nam ni treba biti!!!
  Mimogrede: a je Mahnič že kdaj “puzal” po blatu, ko se sedaj tako hrabrega in pametnega dela?

  • MEFISTO

   Puzalo se je samo v primitivni JNA s primitivnimi majorji in drugo primitivno podoficirsko in oficirsko golaznijo.

   • črnaovca

    Ja Ameriški vojaki hodijo pokončno med kroglami se jih ne primejo, tepec a sploh veš kaj je plazenje

  • črnaovca

   Bodi pameten bi si umazal lepo oblekco in obrazek

   • Janez

    V pravi vojski je pomembno,da še kaj drugega znaš, kot “puzati”.Pa ti Jugoslovanar ponosni sploh veš kako se ta beseda prevede v Slovenski jezik?

 • Dromla

  Zakaj je poziv na odstop uradne osebe odvisen samo od odstopnika, odstopnice same?
  Zakaj se čaka na poštenost odločitve osebe, ki naj bi odstopila sama, ki pa ne bo odstopila in ne priznala svojih nepravilnosti. Odstaviti za stalno. :)

 • črnaovca

  Tale pubec bi moral najprej odslužiti kako leto v eni resni vojski, ne med našimi taborniki, da bi spoznal kolektivni duh in solidarnost pa ne po nareku strankarskega šefa. Da je vojska slabo obuta so krivi kaplarji, ko vidi raztrgane čevlje bi pač lahko nagnal soldata v magacin po nove, da se vojska ne zna premikati po bojišču so krivi od kaplarja do general vsi po vrsti ker soldatov niso znali izuriti. No na koncu je objektivno odgovorna ministrica in odbor za obrambo ker si greo politiko ne ugotavljajo pa stvarnosti

 • jovan jovan

  Mahnič se spozna samo na black tie, s pištolo bi se pa v koleno ustrelil Le od kod se jemljejo taki vseznalci?!

 • samsara

  Za šank jogolafića bi bila še nekako zadovoljiva, rajtam.
  Vse kar je višje, je strel v črno luknjo.

 • jovan jovan

  “Kriza obrambnega resorja je posledica zanikanja vojaške stroke, privatizacije, politizacije in prikrivanja kriminala v obrambnem resorju v vsem obdobju od leta 1990 naprej. “Uničujoče temelje tega resorja sta prvih sedem let postavila diplomanta študija splošnega ljudskega odpora, Janša in Kacin. Oba zdravstveno nesposobna za vojaško kariero (Kacin si je celo želel biti vojaški pilot), nikdar nista služila niti vojaškega roka, a za vsa vojaška področja sta bila najbolj pametna. Janša je celo bil štirikrat obrambni minister in dvakrat predsednik vlade. Potem sta bila ministra še dva profesorja obramboslovja, Grizold in Jelušičeva. In na našo žalost je naša država in družba ves čas brez rezerve zaupala marksističnemu obramboslovju, ne pa vojaški stroki. Vojaške varnosti pa na koncu nimamo.”

 • Franko Rebec

  POKVARJENA RIBA VEDNO SMRDI PRI GLAVI IN NIKDAR PRI REPU. To je primer, kako Kučan – komunajzarska – levaška elita sankcijonirajo dotičnega, ki javno pove za nepravilnost, zato je kriv tudi če ni !! Brez materijalnih sredstev rešitve ni in, kdo razpolaga z njimi ??? Cerar kot vladni oče
  do sedaj je dobro poskrbel za vladno elito. Vse vložene interpelacije so bile neuspešne in vsem še
  vedno zaupa. V tem primetru kot moralist ne more biti diskriminatoren do elite, zato odgovornost
  naprtijo g.Osterman-u – situacija je urejena. Gospodu Osterman-u želim uspeh v vojaški službi.