fbpx

Poslanec Mahnič pred protestnim shodom vladi očita, da ignorira problematiko napadov divjih zveri!

Žan Mahnič (Foto: Veronika Savnik)

V soboto bo ob 10. uri v Velikih Laščah zaradi vse pogostejših napadov divjih zveri na trgu potekal protest. Protest je po mnenju poslanca SDS Mahniča v Sloveniji edini način, če želiš kaj sporočiti vladi Marjana Šarca, ki do vprašanja napadov divjih zveri na rejne živali izkazuje popolno ignoranco.

Kmetom je zaradi vse pogostejših napadov zveri na rejne živali prekipelo, zato sindikat kmetov pripravlja protestni shod pod sloganom “Slovenija ne bo zverinjak”. Dosedanja opozorila o prepočasnem izvajanju zakona o interventnem odstrelu medveda in volka po mnenju sindikata niso zalegla. S shodom želijo predvsem doseči, da bi Vlada RS začela hitreje izvajati ukrepe. “Protest je v naši državi očitno edini način, če želiš kaj sporočiti vladi Marjana Šarca, ki do tega vprašanja izkazuje popolno ignoranco,” je za Radio Ognjišče izjavil poslanec SDS Žan Mahnič, ki pravi, da se tudi v Poljanski in Selški dolini, od koder sam prihaja, napadi volkov dogajajo na dnevni ravni. “Populacija zveri pri nas, še posebej volka, je previsoka,” ob tem zatrjuje poslanec Slovenske demokratske stranke.

SDS je že maja zahtevala sklic nujne seje odbora za kmetijstvo
SDS je že v mesecu maju z zahtevo za sklic nujne seje odbora za kmetijstvo opozorila na nesprejemljivo in zaskrbljujoče stanje zaradi preštevilčne prisotnosti zveri v Sloveniji. Predlagali so tudi konkretne sklepe, ki bi lahko situacijo izboljšali, vendar žal vladajoča koalicija njihovih predlaganih sklepov takrat ni podprla. “V zadnjih dnevih in tednih smo priča vsakodnevnim napadom volka na drobnico, govedo in ostale domače živali, ki našim državljankam in državljanom, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, predstavljajo vir preživetja. Zato v SDS razumemo njihovo ogorčenje in zahteve po ukrepanju in tudi sami pozivamo Vlado RS, da nemudoma ukrepa, saj interventni zakon, ki je bil sprejet, očitno ne zadostuje in bodo potrebni nadaljnji koraki. Ob tem Vlado RS pozivamo, da Agencija Republike Slovenije za okolje in prostor po hitrem postopku brez omejitev izda odločbe za izredni odstrel volkov na vseh območjih, kjer prihaja do napadov,” še dodaja Mahnič.

Sobivanje z volkom na območjih, kjer ta do zdaj ni bil prisoten, je nemogoče
Opozarja tudi, da “sobivanje z volkom na območjih, kjer ta do zdaj ni bil prisoten, ni mogoče, in zato ne razumemo ministra za okolje in prostor Simona Zajca, ki takšno sobivanje zagovarja”. “Podeželje moramo ohraniti poseljeno. Vsem, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, pa mora politika zagotoviti takšne pogoje, da bodo s to panogo tudi nadaljevali. Ker prisotnost volka in drugih zveri med takšne pogoje ne sodi, v SDS podpiramo sobotni shod.”

Rok Krajnc