fbpx

Poslanec Grims opozarja, da nam poleg ekonomske grozi še migrantska kriza, ob tem pa vsak migrant stane slovenske davkoplačevalce 1963 evrov

Poslanec SDS Branko Grims (Foto: STA)

Kljub epidemiji koronavirusa problem ilegalnih migracij ostaja. Na področju varnosti državljanov bi morali stopiti skupaj, dokazati državništvo in vojski dati ustrezna pooblastila, zatrjuje poslanec Slovenske demokratske stranke Branko Grims.

Na včerajšnji izredni seji državnega zbora so poslanke in poslanci med drugim predstavili stališča glede predlogov zakona o nadzoru državne meje in zakona o spremembah in dopolnitvah javnega reda in miru. Poslanec SDS mag. Branko Grims je glede ilegalnih migracij dejal, da se te še zdaleč ne umirjajo, “pandemija je marsikaj obrnila na glavo, a to ne sme nikomur dati lažnega vtisa, da so se stvari rešile oz. da tega problema ni več. Ta problem ostaja, ostaja na Balkanu, kjer je trenutno nekje med 100 in 120 tisoč ilegalnih migrantov. Mnogi so zaprti v karanteni, ki se ji upirajo in nekateri enostavno izginejo in odidejo na pot”.

Kritičen je do dela prejšnje vlade, ki ni želela sprejeti potrebnih ukrepov za zajezitev ilegalnih prehod: “Prejšnja vlada enostavno ni hotela spremeniti zakonodaje niti ni hotela sprejeti ukrepov, ki bi dali jasen signal ilegalnim migrantom, da so tukaj nezaželeni.” Izpostavlja, da bi bila potrebna sprememba zakonodaje, in sicer “da tisti, ki pride iz varne države, ne more vložiti zahteve za azil oz. da je taka zahteva nična. To bi rešilo veliko večino problemov, treba pa bi bilo urediti še stvari glede združevanja družin in vsega ostalega, kar so vse sosednje države že uredile, Slovenijo žal to še čaka”.

“Če primerjamo prve tri mesece lanskega in letošnjega leta, lahko ugotovimo, da se je povečalo število ilegalnih migrantov v primerjavi z rekordnim lanskim letom za približno 6,5 odstotkov. To pomeni, da so se stvari dodatno poslabšale in da je treba storiti vse, da se to uredi,” opozarja Grims.

Sloveniji in celotni Evropi grozi ekonomska kriza, zato ne moremo sprejemati neomejeno število ilegalnih migrantov
Poslanec poudarja, da je Slovenija zaradi koronavirusa na pragu ekonomske krize, ravno tako kot celotna Evropa: “To pomeni, da mora Slovenija najprej poskrbeti za svoje državljanke in državljane in da ne more sprejemati neomejeno število ilegalnih migrantov, ki jim je Slovenija postala ne samo tranzitna, ampak tudi ciljna država. Situacija je bistveno drugačna od preteklih let, ko so migranti ob prehodu slovenske meje imeli en sam cilj – čim prej nadaljevati pot proti severu v eno od ciljnih držav. Danes je to v veliki meri nemogoče, saj so nekatere države do te mere zaostrile zakonodaje, da praktično ni več mogoče vložiti zahteve za azil, saj ilegalni migranti ne izpolnjujejo potrebnih pogojev.”

Ilegalni migranti pa pomenijo tudi nevarnost širjenja okužbe med slovenskim prebivalstvom, “če ne bo ustrezno zaprta meja, vsi ostali ukrepi, ki se jih ljudje držijo, ne bodo prinesli želenih ciljev po zajezitvi epidemije”.

Fotografija je simbolična. (Foto: Fb)

Vsak ilegalni migrant slovenske državljane stane 1963 evrov na mesec
Vsak ilegalni migrant stane 1963 evrov na mesec, po drugi strani gre za obremenitev zdravstvenega sistema, ki ga obremenjuje tudi migranti s svojimi boleznimi, kar Slovenijo postavlja pred izjemno velik izziv, “zato bi bilo toliko bolj nujno, da se vojski da pooblastila, kar je poudaril tudi predsednik države Borut Pahor”. “Brez pooblastil ima vojska na južni meji trenutno status turistov in je edinstven primer v tem delu Evrope, kajti ostale države, Italija, Avstrija, Madžarska, Bolgarija, uporabljajo pri zaščiti svoje meje tudi vojsko z vsemi pooblastili,” dodaja poslanec.

Pripadniki Slovevenske vojske. (Foto: STA)

Aktivacija 37.a člena je nujna za varnost Slovenija in pravica do samoobrambe
Pojasnjuje, da pri 37.a členu ne gre za bojno uporabo enot, kot marsikdo narobe razume, ampak zgolj za policijska pooblastila: “Danes je situacija absurdna, želimo narediti red in zagotoviti varnost, toda vojak ne sme niti zaustaviti nekoga, ki mu dobesedno mašira pred nosom, celo v primeru, da stori kaj nezakonitega, ne sme ukrepati, ukrepa lahko samo policija.”

V predstavi stališča se je Grims dotaknil še osnovne pravice, “to je pravica do samoobrambe, ki je temeljna človekova pravica in je neodtujljiva. Če država ne poskrbi za varnost ljudi, potem imajo ljudje vso pravico, da sami poskrbijo za svojo varnost. To izhaja iz vseh temeljnih listin, od človekovih pravic do listin, ki urejajo meddržavno pravo”. “Ko gre za potrebno dvotretjinsko večino, to ni več samo odgovornost koalicije in vlade, ampak je tudi odgovornost opozicije, varnost je ena in ne deljiva, na tej točki bi morali stopiti skupaj, dokazati državništvo in vojski dati ustrezna pooblastila,” je zaključil poslanec.

Luka Perš