fbpx

Poslanec SAB Marko Bandelli nasedel morebitnim lažnim novicam in jih širi naokoli: “To je tako neumno, da ne morem verjet,” odgovarja direktor NIJZ Milan Krek

Direktor NIJZ dr. Milan Krek in poslanec SAB Marko Bandelli. (Foto: STA)

“To je tako neumno, da ne morem verjet. To laž, ki ima krajše noge od laži. Gre za škodljive in neresnične navedbe, ki so se množično pričele pojavljati na družabnem omrežju Facebook,” se je na navedbe poslanca SAB Marka Bandellija, da NIJZ vsak dan za covid pozitivne označi tudi tiste, ki se ne udeležijo testiranj, odzval direktor NIJZ dr. Milan Krek. A poslanec Marko Bandelli nam je danes poslal dva vira, ki bi lahko potrjevale njegove domneve. To sta javna objava na družbenem omrežju župana v Sveti Trojici v Slovenskih Goricah Davida Klobase in članek medija Regionalobala. Glede na nova dejstva smo poslali sms sporočilo direktorju Miranu Kreku, da nam pojasni vire poslanca SAB. Na njegove trditve se je odzval ponovno vodja NIJZ Milan Krek, ki je demantiral navedbe poslanca Bandellija.

Na družbenih omrežjih se pojavlja vse več teorij zarot glede testiranj, zavajanj oblasti in podobnih nesmislov, značilnih ob pojavu kriznih obdobij.

Pred dnevi smo lahko brali dolgovezni zapis na Facebooku tako imenovane zdravnice iz UKC Ljubljana, ki je pisala, da je vsa zadeva okrog koronavirusa svetovna prevara. V nadaljevanju zapisala, da bi nas naj zasužnjil novi svetovni red. Vendar so se v UKC Ljubljana, skupaj z imenovano zdravnico, takoj odzvali in razložili, da je nekdo zelo grdo zlorabil njeno ime za širjenje antipropagande glede covida-19. Tokrat so se pojavili zapisi, da Vlada Republike Slovenije, vsakega, ki se ne testira isti dan, označi za pozitivnega. Zakaj bi si katerakoli vlada na svetu želela, da se ustavi normalni tek življenja in kolapsira gospodarstvo, je vprašanje za milijon dolarjev.

Tudi poslanec SAB Marko Bandelli nasedel lažnim novicam
Med tistimi, ki širijo nepreverjene informacije je tudi poslanec SAB Marko Bandelli. “So poklicani za testiranje in ne gredo tisti dan. Avtomatično naša vrla Vlada Republika Slovenija jih označi za pozitivne. Vprašajte NIJZ, vam prisežem da je resnica,” je pogumno zapisal poslanec Stranke Alenke Bratušek. Vprašanje smo preko sms sporočila poslali Bandelliju, in sicer ali ima zato verodostojne dokaze v obliki dokumentov, virov znotraj NIJZ ali je to le slišal od posameznikov.  Na njegov odgovor še čakamo.

Marko Bandelli. (Foto: STA)

Smo pa zato poklicali direktorja NIJZ Milana Kreka in informacije preverili pri najbolj kompetentnih. Ta je Bandellijevo trditev označil za tako neumno, da ni mogel verjeti svojim očem. “To laž, ki ima krajše noge od laži,” je dejal in dodal, da gre gre za škodljive in neresnične navedbe, ki so se množično pričele pojavljati na družabnem omrežju Facebook. “Težko komentiram, da bi do tega prišlo, saj laboratoriji po državi delujejo samostojno. Nacionalni inštitut za javno zdravje prejme vsak dan rezultate vseh laboratorijev, ki delujejo po državi. NIJZ komunicira izključno samo z osebami, ki so imele pozitivni izvid in še to samo po telefonu ali mobitelu, ko opravimo razgovor s konkretno osebo.  Ta sistem delovanja je vzpostavljen cel čas in tak sistem ne dopušča, da bi prihajalo do tega, kar navaja gospod Bandelli. Za tiste, ki so naročeni in ne pridejo, ne obstajajo podatki na NIJZ. To je tako, kot bi rekli, da ste zmagali na sto metrov, pa se sploh niste pojavili na štartu,” je odgovoril na navedbe poslanca SAB.

dr. Milan Krek (Foto: STA)

Podobno kot se je na izjavo nekdanjega župana Komna odzval direktor Krek, so se kritično odzvali uporabniki na Twitterju. “Tebi pa špila. A si sploh prebral, kakšno neumnost si pravkar zapisal? Če ne bi vedel, bi dejal da sediš v zaigranem parlamentu hospitalizirane skupinice v Moste-Polje. Res vam drugo kot fopanje ne gre…. Spet vlada? Vlada ne testira, vlada samo sporoča javnosti podatke, ki jih dobi… Saj to je finta. Na FB je ogromno zapisov, kjer nekdo nekoga pozna, ki je… nekateri poznajo celo tri take osebe. Naj prijavijo zadevo, Tarča se z veseljem pripelje…. Izjava poslanca DZ, ki namesto da bi pomagal pri osveščanju ljudi in spoštovanju ukrepov, raje širi “rekla-kazala” nebuloze.”

Marko Bandelli nam poslal dva vira, direkor NIJZ  Milan Krek je pojasnil obe navedbi samo v delu, ki je vezan na NIJZ
Danes se nam je oglasil poslanec SAB-a Marko Bandelli. V prvem odzivu je povedal, stoji za svojimi besedami, ki jih je javno zapisal na spletnem omrežju Twitter. Svoje besede pa je podkrepil z javno objavo župana v Sveti Trojici v Slovenskih Goricah  Davida Klobasa. Le-ta je javno zapisal, da so imeli v njihovi občini ob 14. uri v soboto zgolj pet potrjenih primerov, od začetka epidemije pa vse do danes. V nedeljo pa so jim nakazali 21 novih primerov in skupno kar 130 okužb, kar je po mnenju župana napačen podatek. Enako se je zgodilo v občini Sveti Andraž. Tako so opozorili tudi NIJZ. Le- ti bi jim naj poslali povratno informacijo, da so podatki po večih občin napačni in da napako odpravljajo. Glede na navedbe Klobase nam je direktor NIJZ Milan Krek povedal, da je res prišlo v soboto eno uro do izpada sistema, a so hitro napake odpravili. Številke okužb po posameznih občinah pa so po hitro odpravljeni napaki odpravili.

‼️Ker sem v zadnjih dveh urah prejel več klicev zaskrbljenih občanov, z zagotovostjo trdim, da je v objavah za današnji…

Gepostet von David Klobasa am Sonntag, 11. Oktober 2020

Drugi vzrok je našel v članku medija Regionalobala. Le v tem mediju so opisali primer, ki bi se naj zgodil v Zdravniškem domu Metelkova. “Za konkretni primer, ki naj bi se zgodil ravno v zdravstvenem domu na Metelkovi, tj. osebe, ki se je naročila na samoplačniško testiranje, a nato na testiranje ni prišla, vseeno pa prejela obvestilo, da je pozitivna na covid-19, so v ZD odgovorili, da je v tem primeru lahko prišlo do napake, pri tem pa seveda NIJZ ni sodeloval“V obilici dnevno odvzetih brisov (v tem času že blizu 700), dopuščamo možnost, da pride tudi do napake. Je pa navedeni primer prvi tovrstni,so sporočili iz ZD Metelkova za Regionalobala.

Naslov v mediju Regionalobala. (Foto: Posnetek zaslona, Regionalobala)

Vendar nas je navedbe v članku Regionalobala in poslanca SAB Bandellija direktor NIJZ Krek opozoril, da dejstva v članku niso povezana z NIJZ. Vsak, ki mora iti na testiranje, se mora zglasiti na COVID točke. Na njej strokovno usposobljeni zdravstveni delavci opravijo svoje postopke. Nadalje gredo vzorci v posamezne laboratorije po državi, kjer potem pozitivne izvide pošljejo na NIJZ in na covid točko. Zato primer, ki ga navaja medij Regionaobala le eden in se verjetno ne dogaja na drugih covid točkah po državi. Zato ob koncu članka lahko napišemo, da je poslanec Bandelli opozoril na nekatere težave, kar mu avtor tega članka more dati prav. in se mu za kakšno neprimerno zapisano besedo opravičuje. Vendar pa po zagotovilih direktorja NIJZ Milana Kreka, NIJZ še ni imel tovrstnih težav, ker vedno komunicira z okuženo osebo po telefonu ali mobitelu. Ves sistem sporočanja dnevno okuženih poteka strokovno in praviloma brez težav. Za težave, ki se dogajajo na odvzemnih mestih pa NIJZ ne more dajati pojasnil.

Luka Perš