fbpx

Poslanec SD Gregor Židan Nogometni zvezi Slovenije poslal račun za delo kar iz svojega podjetja Gregorino

Poslanec in trener Gregor Židan (Foto: STA)

Poslanec SD Gregor Židan je doslej javno trdil, da je opravljal neprofitno delo. A podjetje, ki je izdalo račun, opravlja pridobitno dejavnost. Po računu, ki ga je izdalo Židanovo podjetje, ki je registrirano za strežbo pijač, bi nogometna zveza morala plačati 1.300 evrov za dnevnice, 65 evrov za kilometrino, prištetih pa je tudi 300 evrov davka. Če se bo izkazalo, da je Židan kršil zakon, bi se lahko zgodilo, da bo ob mandat poslanca, poroča portal Siol. Pred časom je bilo tudi slišati, da naj bi stranka SD, za prestop k njim, poslancu obljubila delovno mesto na Nogometni zvezi Slovenije. Glede na zneske, je Židan proti predsedniku Računskega sodišča Tomažu Veselu čisti amater. A v Sloveniji se včasih zgodi, da ravno “velikim ribam” raje pogledajo skozi prste, manjše pa potegnejo kratko.

Portal siol.net poroča, da kot kaže, poslancu stranke SD Gregorju Židanu nogometna zveza za delo pomočnika glavnega trenerja ni plačala na roko ali na osebni račun. Po podatkih mandatno-volilne komisije je namreč Židan račun za delo poslal kar iz svojega podjetja Gregorino d. o. o. Sicer to še ni dokaz, da je nogometna zveza tudi plačala podjetju, bi bilo pa to še bolj sporno. Če se bo izkazalo, da je Židan kršil zakon – morda celo dvakratno, bi lahko bil ob poslanski mandat. Državni zbor RS mu namreč ob začetku mandata ni dovolil niti trenerskega dela niti dela prek njegovega zasebnega podjetja.

Ni jasno, po kakšni logiki je lahko Židanovo podjetje drugemu podjetju zaračunalo dnevnice za poslanca, ki sploh ni zaposlen pri njih in po zakonu tudi ne sme biti. V obvestilu mandatno-volilni komisiji, ki je od poslanca zahtevala pojasnila glede njegovega dodatnega dela, je Židan podrobno pojasnil, da je o dodatnem delu obvestil in se o tem sporazumel s poslansko skupino SD. Med 18. in 30. marcem je namreč v Državnem zboru RS vzel dopust. Čeprav je bil na dopustu, pa je šel v tem času zvečer dvakrat tudi na glasovanje v državni zbor, je še pojasnil. Spomnimo, Židan je bil včasih poslanec stranke SMC, potem pa je prestopil v stranko SD. Dobil naj bi namreč “sanjsko ponudbo, ki je ni mogel zavrniti” – tako je vsaj povedala Janja Sluga, ki je bila tedaj presenečena nad njegovim prestopom. “Za prestop v PS SD poslancem nismo in ne bomo dajali nobenih ponudb ali obljub,” je odgovorila stranka SD, a v medijih je med drugim zaokrožilo, da naj bi mu stranka ponudila delovno mesto na Nogometni zvezi Slovenije. V začetku letošnjega aprila, je v javnost prišla informacija, da je Židan sodeloval na pripravah slovenske mladinske reprezentance na evropskem prvenstvu, Finančna uprava RS pa je proti koncu aprila izdala mnenje, da se Židanov prihodek šteje kot dohodek.

račun Židan

Vir: siol.net

Zakon poslancem prepoveduje opravljati pridobitne dejavnosti, le izjemoma lahko po “obvestilu pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora samostojno ali v delovnem razmerju opravljati dejavnost, vendar največ v obsegu, ki ne presega petine polnega delovnega časa, potrebnega oziroma določenega za redno opravljanje dejavnosti, če gre za opravljanje zahtevnejših strokovnih, znanstvenih, pedagoških ali raziskovalnih del”. Židan je na začetku mandata zaprosil, da bi dodatno opravljal trenersko delo, a dovoljenja takrat ni dobil.

Zakon o spremembah Zakona o poslancih (ZPos-B)

Sara Bertoncelj