fbpx

Poslanec SD Matjaž Nemec neposredno grozi tožilcem, ki bi se prijavili na ponovni razpis vlade: “Označeni boste za janšiste!”

Poslanec SD Matjaž Nemec (Foto: STA)

“Kdor koli bi se prijavil, razen znanih dveh, bi kariero označil in zaznamoval z janšizmom,” je poslanec Socialnih demokratov Matjaž Nemec potrdil pogramsko izpraznjenost svoje stranke in tudi širše levice, za katero celo imenovanje delegiranih evropskih državnih tožilcev dejansko predstavlja zgolj fronto za boj proti aktualni vladi Janeza Janše oziroma “janšizmu”. Po mnenju mnogih gre za neposredni politični pritisk na tožilce, naj se na razpis ne prijavijo, saj bodo v nasprotnem primeru “ožigosani” za “janšiste”, kar bi po morebitni zamenjavi oblasti v prihodnje skoraj zagotovo pomenilo tudi maščevanje za izdajo. Če lahko zapis poslanca Matjaža Nemca razumemo kot grožnjo, smo povprašali tako stranko Socialnih demokratov, vprašanje pa smo naslovili tudi na Slovensko policijo. Na odgovore še čakamo.

Poslanec SD Matjaž Nemec se je sicer z izjavo na Twitterju odzval na zapis svoje strankarske kolegice Andreje Katič: “Se bosta na ‘ponovljen’ razpis prijavila le ista s strani vlade ‘neizbrana’ tožilca? V tem primeru čestitam vsem tožilcem za solidarnost! Tudi tako se bori za neodvisnost pravosodja! Poklon.” S podnapisi: Kot “neodvisno” se na levem političnem polu razume vse tisto, kar spada pod vpliv tranzicijskih sil. Ko je govora o “neodvisnem” sodstvu, “neodvisnih” medijih itd., in ko to izreče kakšen predstavnik levice, potem je jasno, kam pes taco moli.

In takšni “neodvisni” sodniki se radi slikajo v družbi Tanje Fajon ter drugih tranzicijskih politikov, vsi po vrsti pa so kot božična drevesa bogato okrašeni s komunistično simboliko. Spomnimo: po poročanju STA je 9. julija 2021 ministrstvo za pravosodje v uradnem listu objavilo nov poziv za izbor delegiranih tožilcev, ob čemer je vlada pričakovala šest kandidatov. Rok za prijavo na poziv se je iztekel 26. 7. 2021. Ob tem je bilo v javnem pozivu jasno zapisano, kaj se pričakuje od kandidatov za to delovno mesto. Znano je, da predhodna kandidata tem pričakovanjem nista zadostila.

Matjaž Nemec je z izjavo glede delegiranih evropskih tožilcev potrdil, da gre pri vsem skupaj le za boj proti “janšizmu”. (Foto: Twitter, posnetek zaslona)

“Za evropskega delegiranega tožilca lahko kandidira državni tožilec, ki ima naziv ali izpolnjuje pogoje za imenovanje najmanj v naziv okrožnega državnega tožilca, ima znanje delovnega jezika Evropskega javnega tožilstva najmanj na ravni C1 Skupnega evropskega jezikovnega okvira in izpolnjuje posebne pogoje, ki jih določajo pravila Evropskega javnega tožilstva ter pravila, ki urejajo pogoje za zaposlitev uradnikov in drugih zaposlenih v institucijah Evropske unije, ki obvezuje Republiko Slovenijo.” 

Pravila glede imenovanja evropskih delegiranih državnih tožilcev. (Foto: posnetek zaslona, Ministrstvo za pravosodje)

Premier Janez Janša je že pred časom izpostavil, da neimenovana kandidata za to funkcijo – Tanja Frank Eler in Matej Oštir nimata zadovoljivega znanja iz tujega jezika. Kandidata sta premierjeve navedbe sicer zanikala. Novinar Boris Tomašič pa je pred časom izpostavil tudi njuno oporečno poznavanje prava. Kot je navedel, naj bi Frank Elerjeva in Oštir pravico iskala na sodišču, vendar pa je upravno sodišče že zavrglo njuno tožbo, ker naj bi jo vložila prezgodaj. Tožilca bi namreč morala še pred tem sprejeti sklep vlade o ne seznanitvi z njunim imenovanjem. “Tožilca, ki bi rada bila delegirana tožilca v EU, nimata pojma o osnovah prava. Hvala Bogu, da to nista postala. In ne more se nekdo pritožiti na sklep, ki ga ni prejel. Da si tako butast, te mora učiti Bavcon? Ti morajo narediti lobotomijo,” se je v svoji satirični oddaji Kdo vam laže hudoval Tomašič.

Če lahko zapis poslanca Matjaža Nemca razumemo kot grožnjo oz. kot politični pritisk na tožilce,  da se na razpis te vlade smejo prijaviti, saj sicer sledi kazen, smo povprašali tako stranko Socialnih demokratov, če bi lahko šlo v primeru pritiskov za kaznivo dejanje, pa smo povprašali tudi Slovensko policijo. Na odgovore še čakamo.

Domen Mezeg