fbpx

Poslanec SDS Franc Breznik o solidarnostnem obisku Ukrajine: “Moralni kapital Slovenije je zaradi iniciative Janeza Janše zelo velik!”

Poslanec Franc Breznik. (Foto: SDS)

Predsedniki parlamentarnih odborov za evropske zadeve držav članic EU in podpredsednik Evropskega parlamenta Othmar Karas so se mudili na solidarnostnem obisku v Ukrajini. Slovenski parlament je zastopal poslanec SDS Franc Breznik, predsednik Odbora za zadeve Evropske unije, ki je na današnji novinarski konferenci poudaril, kako pomembno je za Slovenijo, da je v tem konfliktu na pravi strani zgodovine.

V sklopu solidarnostnega obiska v Ukrajini so predsedniki parlamentarnih odborov za zadeve EU in zunanje zadeve podpisali skupno izjavo, v kateri so izrazili podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine. Poslanec SDS Franc Breznik se je v Ukrajino odpravil pod strogim varovanjem, povedal pa je tudi, da je bilo srečanje zaradi vseh siren skrajno težko izvedljivo.

Breznik je uvodoma pojasnil potek srečanja, pri čemer je omenil, da je sprva potekalo na lokalni ravni z županom Kijeva Vitalijem Kličkom, ki ga je izredno pozitivno presenetil s številnimi življenjskimi zgodbami mladih, zahvalil pa se je tudi za doprinos Slovenije k pomoči. Sledilo je srečanje s podpredsednico vlade za evropske in evroatlantske integracije Ukrajine Olgo Štefanišino in obrambnim ministrom Oleksijem Reznikovom. Slednji je  prav tako mnenja, da obstaja resna grožnja uporabe atomskega orožja s strani Rusije na določenih delih Ukrajine, pri čemer bi Putin zaradi zakrivanja sledi orožje lahko sprožil iz Belorusije. Bojazen ni majhna, ukrajinske enote so pripravljene na vse, je dejal Breznik.

Vrh srečanja je bilo srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki je bilo oteženo zaradi stalnih rdečih alarmov, ki so odzvanjali zaradi nevarnosti. Po odhodu iz Kijeva si je Breznik ogledal tudi okolico glavnega mesta v pasu do 15 kilometrov v strogem varovanju. “Naleteli smo na številna prizorišča katastrofe,” je povedal Breznik.

Janez Janša na obisku v Kijevu pri ukrajinskem predsedniku vlade Volodimirju Zelenskem. (Foto: STA)

Moralni kapital Slovenije Ukrajini je zelo velik
“Moralni kapital Slovenije Ukrajini je zaradi iniciative treh predsednikov vlad, med katerimi je bil tudi Janez Janša, zelo velik in upam, da ga bo Slovenija znala vnovčiti v naslednjih mesecih in letih. Upam, da bomo našo skupno pot, ki je tudi evropska pot, branili, saj se Ukrajinci borijo za enake vrednote. Kaj bomo še pustili Putinu, Evropa je projekt miru, varnostno gledano pa je tokrat prvič pokazala obrambno celovitost in prav je, da smo na pravi strani zgodovine,”
je dejal Breznik in dodal, da je treba Ukrajini pomagati z vsemi sredstvi.

V nadaljevanju je Breznik prebral tudi izjavo, v kateri so izrazili podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine. Objavljamo jo v celoti:

“Mi, vodje in člani odborov za evropske zadeve parlamentov držav članic EU in prvi podpredsednik Evropskega parlamenta ob našem solidarnostnem obisku v Ukrajini, 30. septembra 2022, ponovno poudarjamo našo močno podporo suverenosti, neodvisnosti, enotnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja. Ob sklicevanju na zgodovinsko odločitev Evropskega sveta z dne 23. junija 2022, da se Ukrajini podeli evropska perspektiva in status kandidatke za članstvo v EU, s katerim se je Unija zavezala k vsej potrebni podpori Ukrajini na področjih, ki jih je opredelila Evropska komisija, kar bi omogočilo čimprejšnji začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino, poudarjamo našo pripravljenost dejavno podpirati pristopni proces. To izrecno velja tudi za ukrepe pred začetkom pristopnih pogajanj.

Ostajamo zavezani k nadaljevanju naše politične, vojaške, gospodarske in humanitarne podpore Ukrajini v njenem boju proti ruski oboroženi agresiji. Zmaga Ukrajine v tej vojni je izjemnega pomena tako zanjo kot za vse demokracije po svetu. Ukrajina brani varnost in stabilnost evroatlantskega prostora, našo skupno varnost in stabilnost ter naše skupne vrednote.

Ostro obsojajo neizzvano in neupravičeno vojno
Najostreje obsojamo neizzvano in neupravičeno vojno Ruske federacije proti Ukrajini. Od Rusije zahtevamo, da nemudoma prekine vse vojaške dejavnosti v Ukrajini in brezpogojno umakne vse sile in vojaško opremo s celotnega mednarodno priznanega ozemlja Ukrajine. Poudarjamo, da vojaška agresija in invazija pomenita resno kršitev mednarodnega prava, zlasti Ženevske konvencije, njenih dodatnih protokolov in Ustanovne listine ZN.

Prizor iz frontne linije pred Iziumom. (Foto: epa)

Ponovno poudarjamo našo podporo vsej obrambni pomoči ukrajinskim oboroženim silam vključno s tistimi, ki jih posamezno ponujajo države članice EU prek Evropske mirovne pomoči (EPF), in drugimi mednarodni partnerji ter pozivamo k nadaljnjemu povečanju konkretnih prispevkov za nujno okrepitev obrambne zmogljivosti Ukrajine. Ostro obsojamo poskuse Rusije, da organizira navidezne referendume v začasno zasedenih regijah Ukrajine. Rezultati teh referendumov bodo nični in neveljavni. Mednarodna skupnost ne bo priznala teh zrežiranih predstav, katerih cilj je legitimizirati ruske teritorialne igre kot del njene agresije proti Ukrajini. Ta nastop nima nobene zveze z izražanjem volje in nima nobenih posledic za upravno-teritorialni sistem in mednarodno priznane meje Ukrajine.”

Poziv vsem relevatnim državam
“Poudarjamo, da regije Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson tako kot ukrajinski Krim ostajajo suverena ozemlja Ukrajine. Pozivamo vse relevantne države, da pripravijo zaključke o resničnih ruskih namerah in da povečajo svojo podporo Ukrajini pri zoperstavljanju ruski agresiji, namesto da se poslužujejo dejanj pod krinko želje po vlogi mirovnih posrednikov, ki jih Rusija ne potrebuje. Pozivamo vse države in mednarodne organizacije, naj nemudoma obsodijo nezakonita dejanja Kremlja na začasno zasedenih ozemljih Ukrajine in okrepijo izolacijo Rusije. Pozivamo partnerje, da dajo Rusiji jasno vedeti, da bo edini odgovor na ruske poskuse priključitve ozemelj, izsiljevanja in ultimatov pomenilo le povečanje podpore Ukrajini, tako da bo Ukrajina prevladala nad agresorjem.”

Ana Horvat