Poslanec SDS Kaloh od vlade zahteva odgovore: Ali ima ilegalni migrant Ahmad Šami, za svojo ulično brivnico ustrezna dovoljenja in ali izdaja račune?

Foto: Nova24TV

Na Nova24TV smo v začetku meseca poročali, kako Ahmad Šami svojo dejavnost opravlja kar sredi Slovenske ceste. Ob tem smo ugotovili, da Šami nima registrirane dejavnosti, na Fursu pa so zaradi varovanja davčne tajnosti o njegovem poslu molčali. Zdaj je poslanec SDS Dejan Kaloh na vlado glede tega naslovil poslansko vprašanje!

V začetku julija smo na Nova24TV objavili fotografije, ki so bile posnete v soboto, 6. julija. Iz njih je razvidno, kako si je najbolj znani slovenski ilegalec Ahmad Šami brivnico postavil kar v samem središču Ljubljane ob Slovenski cesti. Nad prizorom pa se niso zgražali le Ljubljančani, pač pa so to sramoto videli tudi mimoidoči turisti, ki jih v tem času v našem glavnem mestu kar mrgoli. Pojavile so se tudi fotografije, kako prav tako ob Slovenski cesti popravlja kolo, poročali pa smo tudi o njegovih izletih po Sloveniji, na katere se najraje odpravi kar v poslovni obleki. Gre namreč za prvorazrednega ilegalca, ki bi moral biti že davno deportiran na Hrvaško, če ga ne bi zaščitili poslanci Jan Škoberne, Miha Kordiš, Jasna Murgel, Matjaž Han in takratni predsednik DZ, danes pa evropski poslanec, radikalni Milan Brglez. Kot smo takrat raziskali, mu zaščita vladajoče politike daje tudi imuniteto pred spoštovanjem zakonov, ki jih moramo dosledno spoštovati običajni državljani.

Po vsej verjetnosti Šami dela na črno, saj ni razvidno, da bi imel registrirano dejavnost
Glede na dejavnost, ki jo Šami opravlja vsem na očeh, se je porajalo vprašanje, ali jo je tudi dejansko prijavil pri pristojnih organih ali ne. Za več informacij v povezavi s tem smo se obrnili na Finančno upravo Republike Slovenije (Furs), kjer so v odgovoru zapisali: “Zaradi varovanja davčne tajnosti ne moremo posredovati informacij, ki se nanašajo na konkretnega davčnega zavezanca. Na splošno pa lahko pojasnimo, da morajo imeti zavezanci, ki se ukvarjajo s posameznimi storitvami, ustrezno registrirano dejavnost, sicer opravljajo delo na črno. Če poslujejo z gotovino, morajo uporabljati davčno blagajno ali izdajati račune iz VKR (vezane knjige računov), ter nasploh izpolnjevati vse davčne obveznosti (npr. oddaja letnih davčnih obračunov, plačilo mesečnih akontacij dohodnine in prispevkov za socialno varnost).”

Foto: Facebook

Glede Šamija poslanec Kaloh na vlado naslovil poslansko vprašanje
Poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Dejan Kaloh je zdaj v zvezi z dogajanjem na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem uvodoma spomni, da je že v začetku letošnjega leta spraševal glede policijskih postopkov zoper posameznike, ki so leta 2017 onemogočili predajo tega ilegalca Hrvaški. V odgovoru so takrat navedli, da naj bi se Šami udeležil “pogovora v Državnem zboru Republike Slovenije in da v omenjenem primeru ni šlo za skrivanje”. Pri tem niso pojasnili, za kakšen pogovor naj bi šlo in zakaj se je odvijal ravno v času, ko bi ga morali deportirati.

Poslanec Dejan Kaloh

Kaloha zanima, ali ima Šami ustrezna dovoljenja ter če storitve izvaja skladno s higienskimi in varnostnimi standardi
Kaloh nadaljuje: “V zadnjem obdobju omenjeni ilegalni migrant na družbenih omrežjih objavlja fotografije svoje ulične ‘brivnice’ z imenom ‘Ahmadova brivnica’, s katero deluje na javnih mestih v Ljubljani, pri čemer ni znano, ali ima ustrezno delovno dovoljenje oz. opravlja dejavnost britja in striženja kot samostojni podjetnik, ali je takšno izvajanje storitev v skladu s higienskimi in varnostnimi standardi in ali izdaja račune skladno s slovensko zakonodajo.”

V zvezi s tem Kaloh od vlade pričakuje odgovor na naslednja vprašanja:
1. Ali je policija v okviru preiskovanja suma storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic (prvi odstavek 257. člena kazenskega zakonika – KZ-1) pridobila pojasnila o tem, za kakšne vrste povabila ilegalnemu migrantu Ahmadu Šamiju v državnem zboru je šlo, kdaj je bil povabljen in kakšen je bil namen povabila? Zakaj je do povabila prišlo ravno v času, ko bi ga pristojni organi morali izročiti Republiki Hrvaški?
2. Ali ima ilegalni migrant Ahmad Šami ustrezno delovno dovoljenje za izvajanje omenjenih brivskih in frizerskih storitev oz. opravlja dejavnost britja in striženja kot samostojni podjetnik?
3. Ali ima ilegalni migrant Ahmad Šami za svojo ulično ‘brivnico’ zagotovljene vse higienske in varnostne standarde?
4. Ali so bili v njegovi ulični ‘brivnici’ izvedeni kakšni inšpekcijski postopki in kateri?
5. Ali za izvajanje svojih storitev izdaja račune v skladu s slovensko zakonodajo?

Rok Krajnc