fbpx

Poslanec Simonovič: Erjavec se je lotil konsolidacije stranke z nedemokratičnimi metodami – z zvijanjem rok vsakemu poslancu DeSUS-a posebej!

Branko Simonovič in Franc Jurša (Foto: STA)

Po neuspešni nezaupnici, se razmere v stranki DeSUS še naprej zaostrujejo. Poslanec DeSUS-a Branko Simonovič je napoved predsednika stranke Karla Erjavca označil za nedemokratično metodo sodelovanja. Ta je namreč po četrtkovi seji vodstva stranke napovedal, da se bo po tistem, ko je že govoril z vodjem poslanske skupine Francem Juršo in poslancem Jurijem Lepom, posebej pogovoril še s poslancema Simonovičem in Ivanom Hršakom, poroča STA. Predsednik DeSUS-a, se je konsolidacije stranke lotil na sila nenavaden način, če bo tako nadaljeval, bo kmalu ostal brez poslanske skupine.

Poslanec stranke DeSUS Branko Simonovič se zavzema za to, da bi se vsi poslanci pogovorili skupaj, kar bo predlagal tudi Ivanu Hršaku. To, da bi predsednik stranke Karl Erjavec govoril z vsakim poslancem posebej, pa se mu zdi nedemokratična metoda sodelovanja. “Imam občutek, da mu ni mar za program stranke, ampak za to, da ima okoli sebe ljudi, ki so mu lojalni. A je vsak član pomemben,” je poudaril Simonovič in obsodil Erjavčevo ravnanje. Slednji se je sicer namenil posvetiti, po tem ko ni zbral dovolj glasov, da bi postal predsednik vlade, konsolidaciji svoje stranke. Glede na to, da so že od njegovega prihoda nazaj na čelo stranke močno razdvojeni, je sicer vprašljivo, ali mu bo to tudi uspelo. Glede na njegove metode, malo verjetno. Če poleg Roberta Polnarja, Erjavcu odrečeta sodelovanje še Simonovič in Hršak, DeSUS praktično niti nima več poslanske skupine.

Erjavec je v četrtek pojasnil, da bodo o tem, da niso koalicijska stranka, posebej obvestili tudi predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča. Zatrdil je tudi, da stranka ne bo podpisala sporazuma o sodelovanju z vlado. Simonovič pa je danes ponovno poudaril, da je poslanska skupina tista, ki ima moč in glasove, kar poslancem omogoča tudi ustava. Po porazu koalicije KUL, na glasovanju glede konstruktivne nezaupnice aktualni vladi, so razmere v stranki DeSUS še naprej ne najbolj složne. Medtem ko Erjavec vztraja pri tem, da je stranka v opoziciji, se njihovi poslanci obnašajo nasprotno. Jasno pa ni niti to, kakšna bo usoda ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška, ki še naprej zaseda ministrski položaj – čeprav je DeSUS izstopil iz koalicije, zdravstveni minister Tomaž Gantar pa je ob tem odstopil. Erjavec naj bi si menda želel, da tudi Podgoršek odstopi.

Po tem, ko je Karl Erjavec pogorel na glasovanju o konstruktivni nezaupnici, se je lotil “konsolidacije” stranke DeSUS (Foto: Nova24TV)

Uresničevanje programa DeSUS-a je možno tudi ob aktualni vladi, meni Simonovič
Simonovič je poudaril, da je v stranki DeSUS zaradi programa in da se mu zdi prav, da se za uresničevanje programa zavzemajo tudi kot opozicijska stranka. Uresničevanje tega programa v KUL-u, v katerega so vključene stranke LMŠ, SD, Levica in SAB, po njegovem prepričanju ni možno. Že v torek je Simonovič ocenil, da je uresničevanje programa DeSUS-a možno tudi ob aktualni vladi, danes pa je ponovno povedal, da bo kot poslanec težko glasoval proti predlogom, ki sledijo ključnim točkam programa DeSUS, so rezultat tudi njihovega koalicijskega delovanja in se zrcalijo v sprejetih proračunih. “Ne morem pristati, da bom glasoval po navodilih opozicije,” je bil odločen poslanec. Simonovič, ki predseduje občinskemu odboru DeSUS v Izoli, je v današnji izjavi poudaril, da mu je pomembno mnenje članov odbora, zato se želi pogovoriti z njimi – zato je za danes sklical izvršni odbor DeSUS Izola.

Sara Bertoncelj