fbpx

Poslanec Škoberne z obrambo ministrice Katičeve v neumnostih presegel Mesca – vse to v strahovitem strahu pred izgubo poslanske funkcije in milijonskih poslov njegovega očeta

Foto: STA/Facebook

Po izjavi poslanca Levice Luke Mesca, da je izvoz ahilova peta našega gospodarstva, je poslanec koalicijske stranke SD Jan Škoberne poskrbel za nadaljevanje trenda dajanja neumnih in povsem nesmiselnih izjav, ki hram demokracije opravičeno spravljajo v zadrego. Škoberne je namreč krivdo za katastrofalno stanje v Slovenski vojski zvalil na predsednika Odbora za obrambo Žana Mahniča. Resnica pa je taka, da če je kdo soodgovoren za stanje v Slovenski vojski je to Škoberne, kajti katastrofalna situacija je cena njegovega poslanskega stolčka. Še več, njegovi poskusi obrambe ministrice Katičeve iz obupa nakazujejo, da se je resno zbal za svojo poslansko funkcijo in milijonske posle, ki jih Esotech, podjetje njegovega očeta Marka Škoberneta, dobiva z ministrstvom za obrambo. Če bi ministrica Andreja Katič odstopila kot ministrica, bi kot nadomestni poslanec moral odstopiti prav Škoberne, saj bi se Katičeva vrnila nazaj v poslanske klopi.

Poslanec Jan Škoberne se je nad poslancem največje opozicijske stranke in predsednikom odbora za obrambo Žanom Mahničem znesel prek družbenega omrežja Twitter in zapisal, da po njegovo odgovornost za neizboljšanje stanja v Slovenski vojski nosi Mahnič, ki v dveh mesecih ni uspel sklicati javne predstavitve mnenj o zakonu o obrambi in službi v Slovenski vojski, ki naj bi bistveno izboljšal položaj vojakov in dvignil razvojni potencial vojske. Neizpodbitno dejstvo, ki si ga Škoberne očitno ne želi priznati, pa je, da je Katičeva tista, ki kot obrambna ministrica nosi objektivno odgovornost za nastalo situacijo v vojski, ne pa Mahnič.

https://twitter.com/ZanMahnic/status/966940912071954432

Mahnič je bil tisti, ki je opozarjal na nevzdržnost razmer v vojski
Poslanec Mahnič je pravzaprav tisti, ki je največkrat opozoril na nevzdržnost razmer v vojski in izpostavil: “Priča smo finančni podhranjenosti, kadrovski podhranjenosti in podhranjenosti z opremo, kar pa dejansko ogroža življenja slovenskih vojakov. Obstajajo tudi številne kršitve človekovih pravic pripadnikom in pripadnicam Slovenske vojske in temu je potrebno narediti konec.” Po tem, ko je sedaj aktualni načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder na seji Odbora za obrambo opozoril, da Slovenske vojske leta 2021 ne bo več, če se bo današnje stanje nadaljevalo, je bila nedavno s strani Mahniča in predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka sklicana novinarska konferenca, na kateri je bil predstavljen interventni zakon o Slovenski vojski, ki bi vojakom izboljšal standard za 300 do 400 evrov. Ob tej priložnosti je Mahnič poudaril, da so v stranki SDS že večkrat opozarjali na katastrofalno stanje v Slovenski vojski, ki je posledica neprimerne politike Socialnih demokratov, ki že s tretjim ministrom vodi ta resor. “Zgodilo pa se ni nič, noben naš predlog ni bil upoštevan, Slovenska vojska pa je danes na robu propada,” je poudaril Mahnič.

Še kako so se opozorila, ki jih je med drugim pogosto podajal nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman, izkazale za resnične prejšnji teden, ko so pripadniki 74. polka 72. brigade in pridodanih enot Slovenske vojske dobili negativno oceno. Osemsto pripadnikov naj bi bilo tako po navedbah ocenjevalcev Nata trenutno nesposobnih za resno delovanje. Ni pa slaba izurjenost tista, ki predstavlja edini problem, temveč je to neprimerna nova oprema, ki je povzročila, da je več vojakov utrpelo ozebline, potem ko je Katičeva zagotovila denar za škornje, ki so začeli razpadati že po dveh tednih uporabe, saj niso bili primerni za delo v zimskih razmerah. Katičeva se očitno za nastale razmere ne čuti odgovorne, saj se je vlada odločila, da odstavi Ostermana in ga nadomesti  z Gederjem.

Računsko sodišče bo pod drobnogled vzelo posle ministrstva za obrambo s podjetjem Esotech v lasti šaleškega tajkuna in očeta poslanca Jana Škoberneta
Spomnimo, da je Odbor za obrambo računskemu sodišču predlagal, naj opravi revizijo izvedbe postopka javnega naročila, v katerem je Ministrstvo za obrambo (MORS) sklenilo pogodbo s podjetjem Esotech v višini 1,2 milijona evrov. Gre za podjetje, v katerem ima solastniški delež tudi šaleški tajkun Marko Škoberne (predsednik uprave in 10-odstotni lastnik podjetja), oče poslanca stranke SD Jana Škoberneta. Nekateri poslanci namreč dvomijo v zakonitost in transparentnost posla, na ministrstvu pa očitke zavračajo.

Potem, ko je slovenska javnost večinsko izrazila ogorčenje nad katastrofalnim stanjem v Slovenski vojski v teh varnostno negotovih razmerah, se je poslanec Škoberne prek Twitterja spravil nad Mahniča. Sodeč po odzivih, ki so se usuli na njegov zapis, je več kot očitno, da ljudje ne nasedajo več populističnim floskulam. Očitno pa je, da je šla Škobernetu situacija v vojski za nohte, v primeru, če bi se Katičeva vrnila v državni zbor kot poslanka, saj je ta prav na račun njene ministrske funkcije prišel v državni zbor kot nadomestni poslanec. Sicer pa glede tega obstaja dvom, glede na to, da se govori, da ima Katičeva urejeno mesto v velenjski Komunali.

 

H. M.