Jankovićev ekološki kriminal bo preiskovala parlamentarna komisija

Foto: Twitter

“Pravica do pitne vode je ustavno zaščitena. Nihče v tej državi te nenadomestljive dobrine ne sme ogrožati. Gre za ekološki kriminal, saj se ogroža pitna voda za več kot 300 tisoč prebivalcev,” je na današnji novinarski konferenci povedala poslanka SDS Anja Bah Žibert. V SDS so predlagali odreditev parlamentarne preiskave o gradnji kanalizacijskega kanala C0, pobudi so se pridružili tudi v NSi, tako je državni zbor ustanovitev preiskovalne komisije moral odrediti.

Poslanska skupina SDS je podala pobudo za ustanovitev parlamentarne preiskave o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika. Poslancem SDS so se s podpisi pod zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave pridružili v NSi, preiskovalna komisija bo tako lahko ustanovljena, je danes povedala poslanka SDS Anja Bah Žibert. Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću je ob tem očitala ekološko nasilje.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma spomnila, da so se v SDS za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije zavzeli, ker projekt gradnje kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika ogroža pitno vodo za več kot 300.000 ljudi, pitna voda pa je neprecenljiva. Ponovila je, da je pravica do pitne vode v Sloveniji od leta 2016 ustavno zaščitena. “Zato nihče v tej državi ne sme imeti pravice, da to veliko in pomembno dobrino, nenadomestljivo dobrino, kakorkoli ogroža. Tudi župan Janković ne. Gre za ekološko nasilje, ekološki kriminal,” je bila ostra.

Bah Žibert je izrazila zadovoljstvo, da so se v NSi odzvali na njihov poziv k prispevanju podpisov za ustanovitev parlamentarne komisije. Preseneča pa jo, da se ni odzvala koalicija. “Verjeli smo, da bo prevladal razum, da bomo stopili skupaj, ko gre za zaščito javnega dobrega, pitne vode, a žal je pri tej koaliciji povsem drugače,” je dejala. Za uvedbo parlamentarne preiskave so sicer potrebni podpisi tretjine poslancev.

Foto: Twitter

V SDS na problematiko kanala C0 opozarjajo že dlje časa, v tej luči je bila leta 2019 sklicana seja DZ, na kateri so bili sprejeti nekateri zavezujoči sklepi, “ki pa se danes ne spoštujejo”, je poudarila. Ob tem je spomnila na sklep za zaustavitev projekta, vse dokler ni pridobljena presoja vpliva na okolje. Prav tako je bilo sprejeto, da je treba zagotoviti potrebno dokumentacijo, ki je projekt še vedno nima, tudi okoljevarstveno soglasje. Sprejeto je bilo še, da se mora spoštovati ustavo, ki govori tako o zaščiti pitne vode kot lastnine, v katero se ne more posegati. Doslej je bilo v DZ ustanovljenih 38 preiskovalnih komisij, končnih poročil je bilo sprejetih 12.

Ana Horvat