Poslanka Irgl: Zakon o poroštvu GEN-I je bil predlagan na vladi. Se je premier izločil iz glasovanja?

Datum:

Ta teden je bil v Državnem zboru RS sprejet paket energetske zakonodaje, na podlagi katerega bo država z namenom zagotovitve zanesljive oskrbe z elektriko in plinom družbam HSE, GEN energija in Geoplin zagotovila poroštvo v vrednosti do skupno 1,6 milijarde evrov za dostop do likvidnosti za trgovanje z elektriko in nakup plina zunaj EU. “Zakon o poroštvu je bil predlagan na vladi in zanima me, ali se je predsednik vlade Robert Golob izločil iz glasovanja o tem, glede na to, da je bil pred tem predsednik uprave GEN-I. To so zelo pomembne stvari, hodimo po tankem robu, lahko celo konfliktu interesov,” je na omenjeni izredni seji opozorila poslanka Eva Irgl. 

V stranki SDS so predlagali, da se podjetje GEN-I izvzame iz državnega poroštva. Obstaja namreč prepričanje, da je napočil čas, da nekateri poslanci vladajoče stranke prekinejo sentimentalne vezi z družbo, s katero so bili v preteklosti povezani, in začnejo gledati na korist vseh državljank in državljanov. 

Predsednik vlade Robert Golob je bil predsednik uprave GEN-I. V času volilne kampanje je ves čas trdil, da je GEN-I super firma, da odlično posluje na tujih trgih, da imamo najcenejšo električno energijo,” je spomnila poslanka SDS Eva Irgl in dodala, da če to drži, zakaj je potem potrebno sploh poroštvo. Državnega sekretarja je pozvala, naj odgovori na njeno zastavljeno vprašanje okrog glasovanja o predlaganem zakonu o poroštvu, in hkrati pojasni, kako je mogoče, da ima naša država drugo najvišjo ceno elektrike v Evropski uniji, če pa večino energije, kar 80 odstotkov, v državi proizvedeno sami.

Povedala je, da si želi, da bi bila možnost, da bi se premierju Robertu Golobu na redni seji zastavila določena vprašanja. V nadaljevanju je Irglova izpostavila, da cena megavatne ure v Sloveniji znaša 383,93 evra. “Slovenija ima izmed izbranih petih držav EU najdražjo električno energijo. V Avstriji je cena megavatne ure 362 evrov, v Nemčiji 345 evrov, v Franciji 348 evrov in Španiji 160 evrov na megavatno uro,” je pojasnila za lažjo primerjavo in ob tem dodala, da so te številke toliko bolj problematične, ko človek pogleda, kakšen je standard v teh državah v primerjavi s slovenskim standardom ter kakšna je povprečna bruto plača pri nas v primerjavi s prej navedenimi državami.

Poslanka stranke SDS Eva Irgl (Foto: posnetek RTVS)

Povprečna bruto plača v Sloveniji znaša 1.927 evrov, v Španiji 2.648 evrov, da ne govorim o Avstriji, kjer je povprečna bruto plača 4.540 evrov. Cene električne energije pa so najvišje prav v Sloveniji kljub standardu, ki je precej nižji od preostalih omenjenih držav,” je bila kritična Irglova. Glede možnega obstoja konflikta interesov pa je dejala: “Zakon o poroštvu je bil predlagan na vladi in zanima me, ali se je predsednik vlade izločil iz glasovanja o tem, glede na to, da je bil pred tem predsednik uprave GEN-I. To so zelo pomembne stvari, hodimo po tankem robu, lahko celo konfliktu interesov”. Prav tako je poslanka izpostavila, da jo zanima, ali bodo o predlogu zakona glasovali tudi tisti poslanci, ki so bili v preteklosti zaposleni na GEN-I. Podpredsednica državnega zbora TS Nataša Sukič iz Levice je na to pričakovano odgovorila, da se v to pač ne bodo spuščali.

Poslanka Suzana Lep Šimenko je na omenjeni seji izrazila kritiko na račun vladnih ukrepov v boju zoper energetsko draginjo. “To, kar je bilo do sedaj sprejetega za državljane v boju z energetsko draginjo, je premalo, še zlasti za tiste, ki so delovno aktivni in imajo nizke plače, ter za upokojence. Vsi ti od vlade niso prejeli nobene spodbudne pomoči, da bodo lažje preživeli zimo.” Poudarila je, da je za prebivalstvo in obstoj našega gospodarstva nujno, da se čim prej sprejmejo konkretni ukrepi za spopad z energetsko draginjo. “To, kar je bilo doslej sprejeto za gospodarstvo, zlasti za energetsko intenzivno gospodarstvo, je premalo,” je prepričana.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...

Nakup stavbe na Litijski financiran s sredstvi za sanacijo škode po poplavah

Golobova levičarska vlada je sredstva za odpravo škode po...