fbpx

Poslanka Jeraj ministrici Vrečko: Na podlagi čigave prijave je Inšpektorat za kulturo in medije opravil inšpekcijski nadzor na RTV?

Ministrica za kulturo Asta Vrečko (Foto: STA)

RTV Slovenija je bila že drugič v roku 3 tednov pod drobnogledom inšpekcije, saj je konec septembra inšpekcijski nadzor na RTV Slovenija opravil tudi inšpektorat za delo. Poslanka SDS Alenka Jeraj je v ta namen na ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z inšpekcijskim nadzorom na RTV Slovenija.

Pred nekaj dnevi je na RTV prišel inšpektorat za kulturo in medije, ki spada pod okrilje ministrstva za kulturo, ki ga vodi ministrica iz kvote Levice Asta Vrečko in ki je pripravilo zakonodajne spremembe za “depolitizacijo” RTV. Septembra je inšpekcijski nadzor na RTV Slovenija opravil tudi že inšpektorat za delo, ki ga vodi vršilec dolžnosti Luka Lukić – ta je položaj sredi septembra prevzel na predlog ministra za delo Luke Mesca, sicer pa je nekdanji novinar RTV Slovenija in predsednik Sindikata novinarjev Slovenije.

V medijih in na spletni strani Inšpektorata za kulturo in medije smo tako lahko prebrali, da je bil 13. 10. 2022, opravljen inšpekcijski nadzor pri javnem zavodu Radiotelevizija Slovenija. Inšpektorat za kulturo in medije je v skladu s pristojnostjo nadzora Zakona o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1) opravil inšpekcijski nadzor s katerim je preverjal skladnost do sedaj predvajanih oddaj RTV Slovenija danes in jutri: javna razprava o delovanju RTV Slovenija z dne 27. 9., 4. 10. in 11. 10. 2022 na TV Slovenija z določbo 10. člena ZRTVS-1, pri čemer ni ugotovil nepravilnosti.

RTV Slovenija je bila tako že drugič v roku 3 tednov pod drobnogledom inšpekcije, saj je konec septembra inšpekcijski nadzor na RTV Slovenija opravil tudi inšpektorat za delo.

V zvezi z opravljanjem inšpekcijskih nadzorov s strani Inšpektorata za kulturo in medije me zanima sledeče”, je zapisala Alenka Jeraj. 

– Na podlagi čigave prijave je Inšpektorat za kulturo in medije opravil inšpekcijski nadzor pri javnem zavodu Radiotelevizija Slovenija?

– Koliko inšpekcijskih nadzorov je opravil Inšpektorat za kulturo in medije od začetka svojega delovanja oz. ustanovitve?

– Koliko inšpekcijskih nadzorov je opravil Inšpektorat za kulturo in medije na RTV Slovenija v zvezi s kršenjem 5. in 6. člena Zakona o RTV Slovenija?

 

Ob tem je Jerajeva spomnila na javno tribuno o razmerah na Radioteleviziji Slovenija, ki sta jo 23. marca letos organizirala Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija in Sindikat novinarjev Slovenije in kjer je Vodja Koordinacije novinarskih sindikatov na RTVS Helena Milinković direktorju RTV Slovenija Andreju Grahu Whatmoughu jasno dejala: »Naš plan gospod direktor pa je ta: Ja, prevzem RTV-ja.«  Ali ne gre v tem primeru za kršenje medijske zakonodaje s strani novinarke, celo predsednice enega od sindikatov, aktivistke, kot se sami imenujejo? Ali je bil opravljen inšpekcijski nadzor tudi v tem primeru?

Sara Kovač