fbpx

Poslanka Maša Kociper znova ustrelila kozla: Dvakratnega političnega zapornika Janeza Janšo sprašuje, kaj je politični zapornik!?

Poslanka SAB Maša Kociper. (Foto: STA)

Nekdanji dolgoletni oblastniki levega političnega omrežja zelo radi govorijo o vladavini prava. Predsednik vlade Janez Janša je na 15. Strateškem forumu Bled spomnil na situacijo pred parlamentarnimi volitvami leta 2014. “V letu 2014, ko je potekal Strateški forum Bled, ni nihče govoril o ukradenih volitvah v Sloveniji, niti o političnem zaporniku ter vladavini prava. Niti tisk takrat ni izpostavljal vprašanj glede vladavine prava,” je med drugim povedal Janša, ki je kot politični zapornik prvič sedel v zaporu konec 80. let prejšnjega stoletja, ko ga je zaprl nekdanji komunistični režim, prav tako na podlagi montiranega sodnega procesa.

V nadaljevanju je med razpravo panelov povabljenih voditeljev na Blejski strateški festival dejal, da ga zelo skrbi vladavina prava, pri čemer je nevarna uporaba dvojnih meril. Spomnimo, leta 2014 je bil predsednik SDS Janez Janša v zadevi Patria obsojen na dve leti zapora. To se je zgodilo tik pred parlamentarnimi volitvami leta 2014, ko je na njih z rekordnim rezultatom slavila Cerarjeva SMC. Janšo so obsodili zato, ker je na neznanem kraju in v neznanem času imel obljubljeno podkupnino za nakup finskih oklepnikov Patria. Ves proces je bil politično motiviran, kar so pričale besede očividcev Radovana in Mire Marvin. V enem izmed ljubljanskih lokalov sta slišala takratnega predsednika Vrhovnega sodišča Branka Maslešo govoriti:” Sfukati ga je potrebno, popolnoma ga je potrebno sfukati!”

Janez Janša se je s kršenjem temeljnih pravnih pravic spet soočil, ko je bil zakonito izvoljen za poslanca v Državnem zboru. Takrat je na sceno stopil nekdanji poslanec stranke SAB ter sedanji poslanec LMŠ Jani Möderndorfer. V svoji ihti so poslanci Cerarjeve koalicije ter s pomočjo stranke SAB izglasovali nezakonit odvzem mandata Janši. Pri tem sta jim pravno podlago omogočila pravnika levega omrežja Rajko Pirnat in Matevž Krivic. Zaušnico spornemu dejanju pa je zadalo Ustavno sodišče, ki je Janši vrnilo mandat. Druga zaušnica je padla 23. aprila 2015, ko je Ustavno sodišče odločilo, da se ves proces v primeru Patria razveljavi. Zadeva je zastarala avgusta 2015 in levo omrežje to še danes izkorišča češ, da se je Janša rešil zapora po sumljivi poti. A ob tem zamolčijo, da so škarje in platno v vodenju postopka imeli tožilci in sodniki, ki so bili ideološki sovražniki politike in lika sedanjega predsednika vlade. To je poudaril tudi Janšev odvetnik v procesu Patria Franci Matoz.

Strokovnjakinja za krogce in občino Odranci, poslanka SAB Maša Kociper, sprašuje nekdanjega političnega zapornika Janšo, če ve, kaj je pravi politični zapornik
Janševe besede izrečene na Blejskem strateškem forumu o vladavini prava in ukradenih volitvah so zopet zadele v srčiko tranzicijske levice. Med njimi so burno reagirali tudi nekateri poslanci. Za eno izmed zaskrbljujočih izjav je poskrbela poslanka SAB Maša Kociper. “Kaj o sebi in o Sloveniji pove predsednik vlade, ki na mednarodnem forumu blati svojo državo in govori o ukradenih volitvah in političnih zapornikih?? Sploh ve, kaj je pravi politični zapornik?? In katere volitve so bile ukradene?? Prav sram me je, tega si državljani ne zaslužimo.”

Strokovnjakinja za krogce in občino Odranci je pozabila, kaj se je dogajalo v letu 2014. Janša je takrat drugič delil usodo političnega zapornika. Prvič se je moral z njo soočiti leta 1988 ob aferi JBTZ, ki je bila ena izmed najbolj pomembnih mejnikov za kasnejšo osamosvojitev Slovenije. Zato je prav ironično prebirati še eno vrhunsko politično izjavo Kociprove, ko sprašuje Janšo, če sploh ve, kaj pomeni izraz politični zapornik. Če je kdo v času samostojne Slovenije izkusil biti politični zapornik, je to prav aktualni predsednik vlade, ki je dvakrat protipravno prestajal zaporno kazen.

Kociprovi med drugim priporočamo, da si kot ljubiteljica jugoslovanskega socializma, prebere kakšno besedilo danes devetdesetletnega intelektualca in prav tako dvakratnega političnega zapornika na Golem otoku Andreja Aplenca. Mogoče pa bo tam našla odgovor na vprašanje, kaj je pravi politični zapornik.

Luka Perš