fbpx

Poslanka SAB Maša Kociper znova poskrbela za blamažo: “Zakaj bi mi poslanci morali poznati strukturo delovanja, zakaj bi mi to morali vedeti?”

Poslanka SAB Maša Kociper. (Foto: STA)

Poslanka SAB Maša Kociper je v Državnem zboru povzročila, da se bo še dolgo časa govorilo o njenem nastopu. Očitno je, da ne pozna določenih struktur delovanja slovenske politike, niti se ji ne sanja, kako potekajo diplomatske poti. Seveda je prepričana, da je ona kot poslanka tista, ki vrši kontrolo, a kako naj to izvede, če ne pozna niti osnov tistega, kar naj bi kontrolirala? In to med vrsticami priznava celo sama, rekoč: “Zakaj bi mi poslanci morali poznati strukturo delovanja MZZ? On (dr. Anže Logar, op.a.) nam žuga, da ne vemo, kako potekajo diplomatske poti. Zakaj bi morali mi to vedet?” Seveda pa je vse najlažje zapakirat v paket užaljenosti, kar je Kociprova tudi naredila.

Kmalu bo minilo osem let, odkar je poslanka takrat še Jankovićeve Pozitivne Slovenije pojasnjevala fiskalno pravilo s krogci in se povsem osmešila zaradi svojega “poznavalstva”. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da bi morali poslanci izkazovati določeno znanje ter izobrazbo o tematikah o katerih razpravljajo, toda poslanki Maši Kociper se očitno to ne zdi pomembno, saj je storila še korak dlje.

Na današnji seji Državnega zbora pa je Maša Kociper ponovno poskrbela, da se bo o njej še dolgo govorilo. Po nastopu ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja, ki je sklicatelje povsem “sezul” z argumenti, se je odzvala povsem neracionalno: “Žugajočega in podcenjujočega nastopa, kot je ta, pa še nisem videla. Jaz vas sprašujem, on nas sprašuje. Kaj ima on nas za spraševat? On nam žuga, on nas sprašuje, če poznamo strukturo delovanja MZZ. Zakaj bi mi poslanci morali poznati strukturo delovanja MZZ? On nam žuga, da ne vemo, kako potekajo diplomatske poti. Zakaj bi morali mi to vedet? Mi se odzivamo na demokratične procese, na javnost, vršimo parlamentarno kontrolo, vršimo kontrolo nad demokratičnim delovanjem vlade in tak nastop in odziv ministra za zunanje zadeve je zame nesprejemljiv in nesramen in ga ne sprejemam.”

Očitno so poslanko Kociprovo zmotile besede zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja, ki je pristojnim na odborih razložil, kakšna je razlika med depešo in dokumentom. “Naj bo vsem jasno, Logarjeve depeše ni. Logarjeva depeša ne obstaja,” je jasno zavrnil lažnive navedbe s portala Necenzurirano, za katerim stoji zaradi gospodarskega kriminala pravnomočno obsojeni Martin Odlazek. “To še posebej ni Logarjeva depeša. Tisti, ki to trdi, ne pozna ustroja delovanja MZZ ali pa namerno zavaja. Ne vem, katera razlaga vam je ljubša, tistim, ki vztrajate pri tej definiciji.”

Edini članek v omenjenem mediju je bil tudi edini, zaradi katerega je bila sklicana izredna seja, Logar pa je sklicateljem –  SD, LMŠ, Levica in SAB – nalil čistega vina: “Tudi izhodišče za sejo je napačno. Tu bi vseeno veljalo zaradi ugleda te institucije, tj. parlamenta, oziroma vsaj zaradi ugleda Odbora za zunanjo politiko poskrbeti, da vsebina sklica temelji na realnih in preverljivih dejstvih. Da torej sklicatelji opravijo intelektualni napor, ki veleva preveritev zapisanega v zahtevi za sklic.”

Minister za zunanje zadeve Dr. Anže Logar (Foto: STA)

Logar je sicer izrazil željo, da posamezniki iz opozicije ne bi bili obsedeni s politiziranjem, “da se oklenejo celo nepreverjenih dejstev, ki temeljijo celo na napačnih predpostavkah, samo zato, da bi se javno kritiziralo posamezne ministre te vlade. Na vsak način se s tem dela velika škoda slovenski zunanji politiki.” 

To ni niti politično niti intelektualno korektno
Predlagatelji izredne seje so na le-tej razpravljali o zapisu, ki ga je komisarka za človekove pravice Sveta Evrope objavila 3.4.2020. “Govorite samo o tem. Odgovor, ki ga je pripravil UKOM in ga prek MZZ posredoval na Svet Evrope, pa se sploh ne nanaša na to sporočilo. Si predstavljate? Sploh se ne nanaša. Skratka, pogovarjate se o gradivu, ki sploh nima prave reference na izborni dokument. Oprostite, ampak za takšno nedoslednost v delovanju institucije, kot je parlament, bi pa težko našli opravičilo. Niti ni politično niti ni intelektualno korektno,” je napako sklicateljev pojasnil zunanji minister Logar.

Takoj po Logarju je imela besedo prav poslanka SAB Maša Kociper, ki je, medtem ko je Logar zapuščal prizorišče v DZ, izjavila, da predsedujoča odboroma prosi, naj “opozorita ministra, da se na tak način s poslanci ne komunicira. Jaz sem že kar nekaj ministrov videla nastopat v tem Državnem zboru, ampak tako vehementnega, nesramnega, žugajočega in podcenjujočega nastopa, kot je ta, nisem videla.” In potem nadaljevala z delom, ki ga lahko preberete čisto na začetku tega članka.

Očitno so Logarjevi argumenti Kociprovo tako presenetili, da je ta videla izhod le še v predsedujočih odboroma, ki sta danes zasedala, in pozvala predsednico odbora za kulturo Violeto Tomič in predsednika odbora za zunanjo politiko Matjaža Nemca, naj vendar nekako ukrepata in utišata Logarja, ki je tako ali tako po svojem govoru že zapuščal sejno dvorano. Pri tem pa v svojem obupnem klicu na pomoč razkrila, da očitno ne pozna niti osnov slovenske zunanje politike …

Barbara Majdič