Poslanka SDS Eva Irgl opozarja: Korupcijska tveganja, neetična ravnanja in konflikti interesov se kljub opozorilom ne zmanjšujejo!

Eva Irgl (Foto: STA)

V najnovejšem pisnem poslanskem vprašanju poslanka SDS Eva Irgl opozarja, da se korupcijska tveganja, neetična ravnanja in konflikti interesov v Sloveniji kljub opozorilom ne zmanjšujejo, čeprav je bila omenjena problematika v državnem zboru obravnavana že pred več kot dvema letoma. V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije sprašuje, kako bo v okviru svojih pristojnosti ukrepala v primerih kršitev določb zakona, ki ureja nasprotje interesov. Irglova med drugim izpostavlja tudi afero Kralj-Šoltes, pri čemer vlado sprašuje, kdo je država, v imenu katere je generalni sekretar Liste Marjana Šarca zahteval zaposlitev za točno določeno osebo.

Korupcija v Sloveniji že več let predstavlja enega glavnih problemov, kar potrjujejo ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Na težave na tem področju že dlje časa opozarjajo tudi številni politiki. Med njimi je poslanka SDS, Eva Irgl, ki je na Vlado Republike Slovenije pod vodstvom Marjana Šarca naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z odpravo korupcijskih tveganj in načrtovanimi ukrepi, povezanih s tem.

V poslanskem vprašanju Irglova poudarja, da je o nezadovoljivem stanju na področju korupcije v Republiki Sloveniji v državnem zboru že julija 2017 potekala razprava. Takrat je prišlo do priporočila tedanji Vladi Republike Slovenije, ki jo je vodil dr. Miro Cerar, naj se s problemom konkretneje spopade. Ne glede na to pa Irglova tudi več kot dve leti pozneje, ko nam že več kot eno leto vlada Šarčeva vlada, opaža, da do izboljšanja situacije ni prišlo. “Opažam, da se danes stanje na področju ukrepov za boj proti korupciji oziroma odpravo korupcijskih tveganj od naših tedanjih opozoril ni bistveno spremenilo. Ponovno imamo preiskovalne komisije, ki se ukvarjajo s preiskavo korupcije na področju zdravstva, bančnega kriminala,” je med drugim zapisala v poslanskem vprašanju.

Marjan Šarec in Miro Cerar (Foto: STA)

Korupcija je v Sloveniji pereč problem tudi v času aktualne vlade, kar potrjuje afera “Kralj-Šoltes”
Irglova dodaja, da so poslanci že leta 2017 opozorili na vrsto korupcijskih tveganj, ki jih je v svojem poročilu ter oceni stanja na področju korupcije izpostavila tudi KPK. Ta je na primer kot sporna navedla neetična ravnanja tedanje vlade na področju kadrovanja ter sistemsko korupcijo, ki se je kazala zlasti na področju javnega naročanja. Irglova poudarja, da so vsi omenjeni problemi aktualni tudi v času sedanje vlade, kar se je med drugim pokazalo v primeru afere “Kralj-Šoltes”. Do slednje je prišlo po tem, ko je generalni sekretar Liste Marjana Šarca Brane Kralj želel doseči, da bi Igor Šoltes mimo veljavnega razpisa in postopkov Slovenskega državnega holdinga postal novi direktor Uradnega lista.

Brane Kralj (Foto: STA)

2. tir in gradnja druge cevi predora Karavanke burita duhove
Ob vsem že naštetem poslanka SDS izpostavlja še skrb vzbujajoče stanje na področju javnega naročanja. “Gre za problem, kjer sta največkrat kršeni načelo zagotavljanja konkurence med ponudniki in načelo enakopravne obravnave ponudnikov. Slab je nadzor nad izvrševanjem pogodb,” je zapisala v poslanskem vprašanju in ob navedenem izpostavila korupcijska tveganja v primeru izgradnje 2. tira, s poudarkom na izvedbi objektov za prečkanje doline Glinščice, ter aferi, povezani z maketo 2. tira in gradnjo druge cevi predora Karavanke.

V zvezi s korupcijskimi tveganji, neetičnim ravnanjem in konflikti interesov Irglova Vlado Republike Slovenije sprašuje:

1. Kako bo Vlada Republike Slovenije v okviru svojih pristojnosti zagotovila, da na področjih javnega naročanja ne bo prihajalo do korupcijskih tveganj, nastanka videza ali dejanskega nasprotja interesov?

2. Kako bo Vlada Republike Slovenije v okviru svojih pristojnosti ukrepala v primerih kršitev določb zakona, ki ureja nasprotje interesov?

3. Kakšne ukrepe Vlada Republike Slovenije pripravlja za boj proti korupciji in za vzpostavitev ničelne tolerance do korupcije ter sprejem ukrepov za omejevanje korupcijskih tveganj?

4. Vlado Republike Slovenije tudi sprašujem, kdo je država, v imenu katere je generalni sekretar LMŠ zahteval zaposlitev za točno določeno osebo?

Rajko Golob

 • totex39

  Še bolj se povečuje, ker vlada tak način delovanja podpira.

  • GverilaStyle

   grebejo se za pozicije v parlamentu samo zato, da lahko kradejo. Predumišljanje se po zakonu kaznuje huje.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Saj korupcija je edina, ki Slovenijo drži pokonci. Če umre korupcija ne bo nobenega komunista več.

  • joško

   aja vi verniki pa ste vsi čisti kot suza na čelu z vašim jij -om

   • Observer

    Socializem družbo spremeni v kradljivo. Ne samo, da jo spremeni, prisili jo, da krade.

    https://everestlancaster.wordpress.com/2009/06/02/pomperipossa-in-monismania/

    “Then Pomperipossa decided to go out on the highways and byways to beg for enough money to buy an ever so small crowbar. Shake in your boots, wise men, she thought, increase the nightly security around your treasure chests! 5 000 I must have one way or another! If you can steal without scruples, so can I!”

    Recimo: Vklopi razum, vzemi račun hahahaha
    Ljudje po raznoraznih malih trgovinicah in podjetjih še vedno ne izdajajo računov in prav imajo! Davki na dohodek so namreč navadna kraja premoženja!

    Vklopi razum, vzemi račun, medtem pa te pokradejo do obisti in recimo Jankovićeve dolgove prenesejo na davkoplačevalce, delajo bančne luknje, kradejo pri megalomanskih projektih, utajajo denar v davčnih oazah, itd itd.. Pfuj. Taka država ne more biti spoštovana in ni čudno, da je nobeden ne spoštuje in prav tako krade nazaj kjer le lahko kradljivi socialistični državi.

 • GverilaStyle

  prekinit z opozorili in začet kaznovat po zakonu v imenu ljudstva. Kaj ni jasnega???! Ker to kar se dogaja je direktno plunej narodu v obraz….češ, kaj nam pa morete.

  • antimur

   Trojke so za začetek edino zdravilo za to kučanistično okupacijo. Sicer so jim pa tako trojke pri srcu, to vam lahko vsak zombi potrdi.

 • antimur

  V Sloveniji je pod okupacijo zločinca in izdajalca Kučana vse kriminalno, zločinsko in do vseh najbolj zlobnih razsežnosti pokvarjeno in predvsem antidomoljubno. Najbolje, da nas Slovence kar postrelijo, bodo prej končali z izstrebljanjem slovenskega naroda, seveda lahko ta golazen to samo sanja v svojih rdečezvezdaških blodnjah, prej bodo pocrkali oni kot Slovenci.

  • joško

   ne rabimo vas streljat saj boste itak izumrli,ker deco se dela na drugačen način ne z gobcem
   LP
   Joško
   oče dveh Sinov

 • GverilaStyle

  Rop je rop…..sam naši so lepo oblečeni in namesto orožja imajo policijo in sodstvo.
  https://www.liveleak.com/view?t=kag5m_1567978539&p=1

 • Peter

  Psi lajajajo, mi pa še kar skačemo v bazene, če so, če jih pa ni, pa ne.

  Psov ali bazenov, vseeno, no.

 • Peter

  Desničarski zdraharji spet rovarijo, delijo narod in mečejo polena pod noge odlični vladi.
  Ne vem, če še kje obstaja država, v kateri opozicija nasprotuje dejanjem pozicije, samo v Sloveniji je možno kaj takega.
  Ampak
  »Bolj kot nam mečejo polena pod noge, višje jih preskakujemo”, no.

 • Peter

  In vedite, vaša polena bomo razdelili med ljudi, ki zaradi nemogoče in nekonstruktivne opozicije, ki nagaja odlični vladi, živijo slabo. In bodo še raje volili nas, ki jim prinašamo darove, no.

 • Jožef

  Čisto vsi komentatorji so šli v ilegalo.

 • Alma mater studiorum

  Uf, Evica…

 • KAPIBARA

  Eva, bodi moje jaslice, v katare bodem svojega ježuščka djal..