fbpx

Poslanka Udovč iz SMC prestopila v Našo deželo Aleksandre Pivec! Še naprej bo podpirala delo aktualne koalicije za skupno dobro

Poslanka Mateja Udovč z Aleksandro Pivec (Foto: STA)

Poslanka Mateja Udovč se je odločila, da izstopi is poslanske skupine SMC in se pridruži stranki Naša dežela dr. Aleksandre Pivec. Sama pravi, da bo v Državnem zboru RS delovala kot nepovezana poslanka in bo še naprej podpirala vse projekte in predloge zakonov aktualne koalicije, če bodo namenjeni za skupno dobro.

V izjavi za javnost je sedaj nekdanja poslanka vladne SMC zapisala, da je njeno kratko politično kariero pomembno zaznamovalo zahtevno obdobje zadnjih dveh let. Pred malo manj kot štirimi leti so ji v Stranki modernega centra ponudili priložnost, da se s kandidaturo na državnozborskih volitvah aktivno vključi v politiko. “Po temeljitem premisleku sem se odločila, da sprejmem  izziv, ker vem, da so spremembe mogoče le, če smo se pripravljeni izpostaviti in prevzeti odgovornost za delo za ljudi. V stranki SMC sem prepoznala liberalne vrednote in svobodo za njihovo uveljavljanje, zato mi je bilo sodelovanje z njimi v veselje in ponos,” je poudarila.

Udovčeva pravi, da je prišla do spoznanja, da je njeno delo, delo za ljudi. Za priložnost, da lahko dela v dobro ljudi, je vsem, ki so jo sprejeli v stranko, hvaležna še danes. “Iz spoštovanja do njih sem v stranki SMC sodelovala do današnjega dne. Kljub izredno turbulentnim časom za stranko in politiko nasploh sem vztrajala v PS in stranki SMC.” Poudarja, da se je kot večina razumnih poslancev odločila, da bo v okviru koalicijskega dogovora, konstruktivno in skladno s svojimi prepričanji ter načeli, delovala v obstoječi vladi.  Prepričana namreč je, da v zadnjih dveh letih niso bile primerne razmere za politično igračkanje, ampak  za stabilno vlado.

V novi strukturi stranke ne vidi več prihodnosti, v kateri bi lahko sledila svojemu poslanstvu
Kot pravi, se nikakor ne more znebiti občutka, da so bili v prejšnji koaliciji ravno oni v SMC-ju največji kamen spotike zaradi pritiskov, ali naj vlada pade ali se obdrži. “V tem mandatu sem kot poslanka doživela toliko negativnih stvari, da si tega nikoli prej nisem mogla predstavljati. Seveda pa se je to z novo koalicijo samo še stopnjevalo s strani bivših partnerjev. In ravno zato sem v PS SMC vztrajala prav do danes. Ali lahko v tej novi stranki, ki se je združila z drugo stranko in se povezuje še s kopico drugih, še ohranjam svoja prepričanja, vrednostni sistem in svoje delo – daje dokončen premislek, da v tej novi strukturi stranke ne vidim več prihodnosti, v kateri bi lahko sledila svojemu poslanstvu,” je pojasnila kot razlog za odhod.

Iz navedenega razloga je sprejela odločitev, da izstopi iz poslanske skupine SMC in deluje kot nepovezana poslanka. Pravi, da bo še naprej podpirala vse projekte in predloge zakonov aktualne koalicije, če bodo namenjeni za skupno dobro. Udovčeva navaja, da si je s tem poiskala novo politično sredino, ki bo neobremenjena z dosedanjimi etiketami in bo usmerjena v sodelovanje, povezovanje in predvsem delo za ljudi. “Po dosedanjem poznavanju in vtisu mi je po vsebini ter načinu dela dejansko najbližja stranka Naša dežela dr. Aleksandre Pivec,” je jasna.

Foto: STA

Kolegom iz SMC se Udovčeva za sodelovanje zahvaljuje in jim na novi poti na listi POS želi vse dobro. Njeno dosedanje delo poslanke je bilo fokusirano predvsem v dve smeri: delo v PS SMC in v Državnem zboru RS in delo v korist lokalnih skupnosti. V državnem zboru je vključena v delovna telesa; je  predsednica odbora za gospodarstvo; podpredsednica odbora za infrastrukturo, okolje in prostor; članica odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino; članica odbora za pravosodje; članica komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu; in članica preiskovalne komisije. V prejšnji koaliciji je bila še podpredsednica odbora za obrambo, podpredsednica komisije za poslovnik, članica odbora za finance in članica komisije za nadzor javnih financ.

Med dosežki svojega dela je izpostavila naslednje: vložila in uspešno zagovarjala je spremembo ZDDO-ja za izenačitve števila dni dopustov za delavcem v državnih upravi glede na število mlajših otrok, s predlogom za spremembo zakonodaje je dosegla ukinitev tahografov za kombije, s katerim se prevažajo otroci na športna tekmovanja (športni klubi, gasilci …), s spremembo zakona o organiziranosti in delu policije je odpravila stanovanjske probleme policistov veteranov po njihovi upokojitvi, z vloženim amandmajem je zagotovila brezplačni medkrajevni prevoz vojnih veteranov, s spremembo zakona o planinskih poteh je zagotovila sistemski vir financiranja planinskih poti in infrastrukture.

Bila je tudi pobudnica razpisa za energetsko obnovo planinskih domov in koč. Z amandmaji je dosegla ukinitev davka na motorna vozila za vse službe CZ in ukinitev posebnega davka na luksuzna vozila. Prav tako pa omogočila prolongiranje plačila davka za odjavljena motorna vozila na dve leti. Z amandmajem je dosegla, da lahko otroci z izpitom za kolo vozijo tudi električni skiro (12 let). “Z amandmajem sem omogočila delo študentom in upokojencem, da lahko delajo v trgovinah do 200 m2 tudi ob nedeljah poleg že določenih kategorij. Z amandmaji sem omogočila še vrsto manjših sprememb zakonov, ki so pa določenim ciljnim skupinam prinesli velika olajšanja. Kljub kritikam in negativnim mnenjem določenih kolegic in kolegov na razpravah sem še vedno trdno prepričana, da smo tudi poslanci dolžni vlagati predloge zakonov iz. njihovih sprememb, da omogočimo skupno dobro.” Poudarja, da je prepričana, da je poznavanje in razumevanje lokalnih problemov predpogoj za uspešno delovanje na državni, sistemski ravni v državnem zboru.

Foto: STA

Udovčeva pravi, da je v lokalni skupnosti delovala predvsem v poslanski pisarni, na terenu pa je obiskovala prireditve in različne dogodke. Tako so na ta način rešili več problemov lokalnega prebivalstva. “Med njimi so bili najpomembnejši: na področju izobraževanja sem uspela, da so v Srednji turistično gostinski šoli v Radovljici dobili dovoljenje za vpis šolskega programa “kozmetični tehnik”. Prav tako pa tudi na  Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju, kjer so ustanovili športni program splošne gimnazije. Na področju infrastrukture sem skupaj s predstavniki ministrstva za infrastrukturo zagotovili sredstva za ureditev železniškega podvoza na Javorniku. To sedaj omogoča lažji dostop za potrebe transporta podjetja Acroni in lokalno prebivalstvo,” je med drugim izpostavila.

Še posebej se bo zavzemala za najbolj ogrožene skupine državljanov
Kot nepovezana poslanka in članica stranke Naša dežela se bo v nadaljevanju poti osredotočila na področje izobraževanja ter zaščite otrok, demografskih vprašanj, gozdarstva, kmetijstva, predvsem zdrave prehranske verige, regionalizacije, kulture ter podjetništva na vseh ravneh, predvsem turizma. Delovala bo predvsem na področjih izobraževanja, kjer si bo prizadevala, da bo izobraževanje na vseh nivojih zadovoljevalo potrebe vseh deležnikov (predvsem in tudi splošno družbeno korist) in seveda, da bo sledilo naprednim družbenim standardom. “Izobraževalni sistem mora omogočiti individualni razvoj, hkrati pa biti dodana vrednost celotni družbi,” je prepričana.

Predsednica nove stranke Naša dežela je dr. Aleksandra Pivec. (Foto: YouTube)

Na področju gospodarstva si bo prizadevala, da se gospodarstvo čimprej vrne v obstoječe tirnice tudi s pomočjo najbolj prizadetim panogam. Tu mislim predvsem na turizem in celotno storitveno dejavnost. Na področju turizma je še veliko neizkoriščenih možnosti in potencialov. Tudi na področju varovanja narave, okoljevarstvene problematike in naravi prijaznega pridelovanje zdrave hrane vidim še veliko možnosti za izboljšanje. Predvsem pa si bom prizadevala, da se bodo vsa divja odlagališča nevarnih odpadkov čimprej odkrila in sanirala. To je še vedno ekološka bomba za določena območja naše dežele, je med drugim zatrdila in dodala, da se bo še posebej zavzemala za ukrepe, ki bodo zaščitili najbolj ogrožene skupine državljanov.

Nina Žoher