fbpx

Poslanke SDS razkrinkale načrte bodočega ministra: Šabeder se bo o veliko stvareh v zdravstvu še pustil podučiti, delal bo analize …

Foto: STA

Šarčev kandidat za ministra za zdravje Aleš Šabeder načrta za reševanje težav v zdravstvu še nima pripravljenega, prav tako še ne ve, koga bo imel v ekipi, zatrjuje pa, da ima proste roke za kadrovanje in da državni sekretarji ne bodo politična izbira koalicije.

Pred odborom za zdravstvo se je danes nadaljevala predstavitev kandidata za zdravstvenega ministra Aleša Šabedra. Ekonomista Šabedra, ki je dobro leto vodil ljubljanski klinični center in kot je v oddaji Tema dneva na Nova24TV poudarila Jelka Godec, na njegovem čelu pridelal dodatno finančno izgubo, na čelu zdravstvenega resorja čaka težko delo. Predvsem bo moral pohiteti z reševanjem nakopičenih težav v primarnem zdravstvu, kjer je vrsta zdravnikov zaradi preobremenitev že napovedala odpovedi, čakata ga projekt skrajševanja čakalnih dob in tudi finančnih težav javnih zavodov.

Včeraj je Šabeder sicer napovedal posodobitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, kjer je po njegovem mnenju treba zagotoviti dostopnost pravic in uravnotežiti financiranje zdravstva. Prav tako se strinja z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, vendar pa bi v tem primeru morali zagotoviti stabilen in dolgoročen vir financiranja. Vseeno pa gre pri tem ukrepu po Šabedrovih besedah za zelo težko odločitev, napačna pa bi lahko povzročila kolaps zdravstvenega sistema. Po njegovem mnenju trenutno “v tej državi ni junaka, ki bi imel dovolj kvalitetno podlago za odločitev, kaj je najboljša opcija”. Med možnimi predlogi za financiranje zdravstva pa je navedel dvig prispevne stopnje po načelu solidarnosti, davek na zdravstvo ter davek na alkohol, tobak in sladke pijače.

Poslanci koalicije so včeraj v razpravah imeli dolge eskpertize o tem, kaj vse je narobe v slovenskem zdravstvu, a ti isti poslanci so del vladne koalicije že od leta 2014 in bi lahko ukrepali. Danes pa so nekateri koalicijski poslanci dejali, da tako dobre predstavitve kandidata za ministra še niso slišali.

Šabeder bi delal analize, konkretnih rešitev ni predstavil
Bolj kritični glede predstavitve Aleša Šabedra pa so bili poslanke in poslanci SDS. Nada Brinovšek je tako poudarila, da smo “poslušali zgolj poročilo o stanju v slovenskem zdravstvu, kandidat pa ni konkretno povedal, katerih težav se namerava lotiti in kako. Prav tako ni predstavil konkretne časovnice ukrepov“. Kot je poudarila poslanka, kandidat ni predstavil rešitev za skrajševanje čakalnih dob, ničesar ni povedal o tem, kako razbremeniti zdravnike administrativnega dela, ničesar ni povedal glede zakona o zdravstveni dejavnosti, ničesar glede zakona o duševnem zdravju. “Če boste to delali, da boste delali neke analize, da boste čistili čakalne sezname, da boste ponovno vzpostavljali neko mesečno poročanje izvajalcev o številu čakajočih, tako ne boste rešili težav,” je bila jasna poslanka. Izpostavila je tudi, da je kandidat napovedal nekakšne strokovne svetovalne skupine, ki naj bi pripravile rešitve za težave v zdravstvu. Toda, te strokovne skupine, tako poslanka, smo imeli že v preteklem mandatu, “a razen mastnih plačil te skupine rešitev niso dale”.

Tudi poslanka Jelka Godec je poudarila, da je Šabeder ob zaslišanju zgolj predstavljal stanje v slovenskem zdravstvu, namesto da bi predložil konkretne rešitve in sistemske ukrepe ter povedal, kako bo skrajšal čakalne dobe, zajezil korupcijo, preprečil odhode zdravnikov. “Veliko odgovorov kandidata za ministra je bilo v smislu ‘se bom podučil’, ‘ne vem, bom preveril’,” je opozorila poslanka, zato jo je zanimalo, kdo bo sestavljal ekipo, s katero se bo predvideni bodoči minister za zdravje obdal. “Kdo bodo državni sekretarji na ministrstvu za zdravje? Bodo to politična izbira koalicije ali si jih boste izbrali sami?” je vprašala Godčeva in prejela odgovor Šabedra, da ima pri kadrovanju povsem proste roke, “a da bo težko našel junaka, ki bi se lotil tega strokovnega izziva”.

Poslanka Jelka Godec je tudi izpostavila, da je po podatkih, ki jih ima, 200 tisoč ljudi brez izbranega osebnega zdravnika, zato jo je zanimalo, kako namerava Šabeder izpolniti pričakovanja predsednika vlade Marjana Šarca, da bo vsak državljan imel izbranega osebnega zdravnika. Pa tudi, kako namerava Šabeder reševati situacijo na področju družinskih zdravnikov, kjer premier Šarec pravi “samo brez panike”. Šabeder je sicer napovedal, da bo v primeru imenovanja na funkcijo njegov prvi korak reševanje problematike družinskih zdravnikov na tistih lokacijah, kjer so trenutno težave, torej v Nazarjah in Kranju, ni pa povedal, na kakšen način bo to problematiko reševal.

Kandidat nosi težak nahrbtnik iz UKC
Aleš Šabeder je spregovoril tudi o nekaterih političnih igricah, ki da se v zdravstvu dogajajo, ter dodal, da je bil ob posameznih odločitvah v UKC Ljubljana zaradi političnih igric deležen medijske gonje. Omenil je tudi zaprtje oddelka intenzivne terapije, ki da je bilo samovoljno in storjeno s strani ene osebe. Na vprašanje Jelke Godec, ali in kako se je ob tovrstni samovolji ukrepalo, pa je Šabeder odvrnil, da je ocenil, da “kaznovanje zdravnika ni rešitev, če pa bi ukrepal, bi imel en teden medijskega linča”.

Foto: STA

Poslanko Jelko Godec je zanimalo še, ali je kandidat za ministra Šabeder seznanjen s pismom mladih zdravnikov ter njihovimi štirimi točkami, kako rešiti težave v zdravstvu, na kar je Šabeder odvrnil, da s konkretno vsebino ni seznanjen, “da pa se bo seznanil”. Prav tako Šabeder v treh mesecih po nastopu mandata ne namerava spremeniti zakona o zdravstveni dejavnosti in o delu mladih zdravnikov, saj meni, da je tri mesece premalo časa, da bi se lahko lotil zahtevne prenove zakonodaje.

Poslanka Alenka Jeraj pa je v razpravi izpostavila težave primarnega in sekundarnega zdravstva, prav tako je opozorila na probleme podeljevanja koncesij. “Nazadnje smo koncesije podeljevali konec mandata prve Janševe vlade, torej 10 let že ni bilo nobene koncesije podeljene. Vsi sicer izpostavljajo težave s koncesionarji, toda družinski zdravniki odhajajo iz javnih zavodov,” je poudarila poslanka. Zato jo je zanimalo, kako namerava delovati Šabeder kot minister na tem področju in predvsem, ali namerava s podeljevanjem koncesij rešiti težave na področju družinskih zdravnikov v Nazarjah in Kranju. Kar nekaj besed pa je poslanka Alenka Jeraj namenila preplačilom medicinskega materiala in opreme. “Naša kolegica Jelka Godec je s preiskovalno komisijo, ki jo je vodila, ugotovila ogromna preplačila žilnih opornic. Ali je Aleš Šabeder glede na cene tega materiala in glede preplačil žilnih opornic uspel znižati cene tudi drugemu materialu v času, ko je bil na čelu UKC Ljubljana?” je zanimalo poslanko, ki je ob tem poudarila tudi, da se ji zdi nesprejemljivo, da je ista medicinska oprema na Poljskem mnogo cenejša kot pri nas. Poslanko je tudi zanimalo, ali kandidat za ministra podpira, da bi na Slovenskem imeli več zavarovalnic.

Poslanci kandidatu za ministra za zdravje tudi danes do začetka seje DZ niso uspeli zastaviti vseh vprašanj, zato bodo zaslišanje nadaljevali 10 minut po zaključku današnje seje državnega zbora.

Demokracija