fbpx

[Video] Poslanska skupina SDS: Očitki, navedeni v interpelaciji proti ministru Vizjaku, so brezpredmetni

Poslanca SDS Bojan Podkrajšek in Danijel Krivec. (Foto: YouTube)

“Ministrov odgovor na interpelacijo smo podrobno preučili. S svojim odgovorom nas je popolnoma pomiril in prepričal in naše mnenje je, da so očitki, navedeni v interpelaciji, brezpredmetni. Ob tem opozarjamo, da so prisluškovanja v zasebnih pogovorih problematična, in če bomo pristali na ta diskurz, bomo imeli v tej državi v prihodnosti velik problem. Če pristanemo na to, da so nezakoniti prisluhi instrument izpodbijanja kredibilnosti, je Slovenija na nevarni poti,” je očitke o interpelaciji ministra Andreja Vizjaka komentiral vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec.

Danes, 16. 12. 2021, je v prostorih državnega zbora potekala novinarska konferenca na temo dosežkov in interpelacije ministra za okolje in prostor mag. Andreja Vizjaka. Na novinarski konferenci sta spregovorila predsednik Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Bojan Podkrajšek in Danijel Krivec, vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke. Poslanec Podkrajšek se je v svojem nastopu osredotočil na dosežke ministrstva na različnih področjih, vodja poslanske skupine pa je pred prihajajočo interpelacijo potrdil podporo, ki jo minister Vizjak uživa v poslanski skupini SDS.

Poslanec Bojan Podkrajšek se je svojem govoru osredotočil na številne projekte, ki jih je Ministrstvo za okolje in prostor izvedlo oziroma jih izvaja v tekočem mandatu. Ministrstvo za okolje in prostor je od marca 2020 odobrilo več kot 50 manjših in večjih investicijskih projektov za vodoooskrbo, kanalizacijske sisteme in zagotavljanje poplavne varnosti. Za to je namenilo 400 milijonov evrov. Stanje na vodotokih se je v preteklosti zaradi nerealiziranih programov sanacij poslabševalo, odslej pa je za ta namen na voljo 10 milijonov evrov na leto. S tem se je začela odprava škode na objektih, ki so jih vodne ujme povzročile v zadnjih desetletjih.

“Ministrstvo za okolje in prostor je izvedlo 154 sanacij plazov in objektov v 87 občinah v vrednosti 25,5 milijonov evrov. S tem se je izboljšala varnost ljudi.” Ministrstvo za okolje in prostor je aktivno na področju zapiranja odlagališč in sanacij. Skladno s koalicijsko zavezo je bila izvedena invertizacija potencialno onesnaženih območij (približno 550). Ministrstvo je prenovilo stanovanjsko zakonodajo in s tem do leta 2026 zagotovilo gradnjo vsaj 5000 dodatnih javnih najemnih stanovanj. Z zakonom o urejanju prostora in gradbenim zakonom se je državljanom omogočilo enostavnejše, hitrejše, cenejše in digitalizirane rešitve za gradnjo.

Očitki, navedeni v interpelaciji proti Vizjaku, so brezpredmetni 
Z zakonom o odpravi ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva s ciljem učinkovitejših postopkov za pridobitev gradbenih dovoljenj je bilo doslej  izdanih več kot 30 gradbenih dovoljenj in prek 120 prostorskih dokumentov. Sprejet je bil Pomorski prostorski plan Slovenije, s katerim se v naši državi prvič po osamosvojitvi uvaja strateško planiranje za trajnostni razvoj dejavnosti in rabe na morju. Vodja poslanske skupine Danijel Krivec je v svojem govoru povedal, da je ministrstvo za okolje in prostor, odkar ga vodi minister Vizjak, bistveno odzivnejše na pobude, ki jih posredujejo poslanci ali poslanke.


Glede očitkov, navedenih v interpelaciji, pa je povedal, da so brezpredmetni: “Ministrov odgovor na interpelacijo smo podrobno preučili. S svojim odgovorom nas je popolnoma pomiril in prepričal in naše mnenje je, da so očitki, navedeni v interpelaciji, brezpredmetni. Ob tem opozarjamo, da so prisluškovanja v zasebnih pogovorih problematična, in če bomo pristali na ta diskurz, bomo imeli v tej državi v prihodnosti velik problem. Če pristanemo na to, da so nezakoniti prisluhi instrument izpodbijanja kredibilnosti, je Slovenija na nevarni poti.”

Domen Mezeg