Postaja zanimivo, karte se mešajo

Foto: STA

“Družbenopolitično življenje postaja zanimivo, karte se mešajo, vedemo pa se, kot da ne govorimo istega jezika, kot bi imeli dve Sloveniji in eno Slovenijo, ki je dve leti kolesarila pod lupo medijev, vrže s tira že en televizijski prenos,” je bila ena od zaključnih misli voditelja oddaje Utrip na RTV Slovenija, Igorja Pirkoviča. Tokratni Utrip je nastal v luči predhodnega tedna, ki je bil med drugim zaznamovan s protestom upokojencev. Le-ta pa je več kot očitno zmotil petkove kolesarje.

Utrip na RTV Slovenija je povzel dogodke v predhodnem tednu. Slovenija je slavila zmago v Planici, simbolično pa so slavili tudi upokojenci, ki so se zbrali v Ljubljani. Protest je bil po besedah pobudnika Pavla Ruparja “pravi slovenski praznik”, kar pa je razjezilo petkove kolesarje in levičarske aktiviste, čeprav bi se morali ti jeziti na ljubljanskega župana in tiste, ki so izglasovali izplačilo delovne uspešnosti direktorici ZD Ljubljana, ki si te nagrade ni zaslužila. Kompas samooklicanih borcev za pravico očitno ne deluje ali pa so le “poslušni”. Vse to pa bo le dobilo tudi svoj epilog, saj je stranka SDS proti Golobovi vladi vložila interpelacijo, ki je, kot je dejal predsednik SDS Janez Janša, “klic k razumu”, kjer bodo Golobovi končno seznanjeni s posledicami svojih škodljivih odločitev.

Protest upokojencev je bil več kot uspešen, udeležilo se ga je na tisoče ljudi in kar je pri vsem tem pomembno izpostaviti – bil je miroljuben, kulturen in dostojanstven in za razliko od nasilnih protestov iz časa pandemije – bil je zakonit. Večtisočglava množica udeležencev je dokazala, da se tudi na miren način da protestirati in da za doseganje ciljev ni potrebno poudarjati besede “antigolobizem” in primerjati Golobove vlade s fašistično. Pa bi lahko, razlogov je več kot dovolj. Podražitve na vseh ravneh, nizki prejemki, visoki davki, razpad zdravstvenega sistema.

Tisočerih zastav upokojenskega protesta ne bi zgrešil niti posnetek iz zraka. (Foto: STA)

K sreči se je stranka SDS odločila, da temu naredi konec, in je zato vložila interpelacijo proti celotni vladi Roberta Goloba. Očitajo mu vrsto napak, prvenstveno pa ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve in Urada vlade Republike Slovenije za demografijo kot tudi drugih ravnanj, ki so v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije ali zavezami Golobove vlade iz lastne koalicijske pogodbe. Golobu tako še očitajo pripravo seznama nezaželenih oseb v javni upravi, politične pritiske in menjave v Policiji, neučinkovito upravljanje z zdravstvenim sistemom in domnevno nezakonite posle družbe GEN-I, ki jo je vodil Golob, preden je postal premier. Ker jim škripa, so se odločili, da povabijo v pomoč tudi nekoga “od zunaj”.

Usmeritev iz Evrope
Tako je ustavno sodišče ponovno obiskala evropska komisarka Věra Jourová, ki je bila zagreta aktivistka proti Janševi vladi, čeprav se ji niti sanjalo ni, kakšna je dejanska situacija v Sloveniji. Njen obisk je bil po prepričanju številnih pritisk na odločanje ustavnega sodišča o odločanju o ustavnosti zakona o RTV – prikladno je prišla ravno v času odločanja. Spomnimo namreč, da se je komisarka Jourova velikokrat oglasila prav na temo vladavine prava v Sloveniji, tokrat pa kar sama komentira odprte zadeve ustavnega sodišča. S tem je tudi sporočila, da je njen prihod v Slovenijo skrbno načrtovan ravno zato, da bi od zunaj pripomogla k usmerjanju zadeve v “pravo smer”.

Podpredsednica evropske komisije Věra Jourová (Foto: STA)

Jezni, ker se je RTV Slovenija odločila, da bo v živo prenašala upokojenski protest, pa so se oglasili tudi levičarski aktivisti. Težko je bilo požreti dejstvo, da enkrat le niso oni v središču pozornosti. Pa je Nika Kovač s svojim Inštitutom 8. marec na vsak način želela uzurpirati in razdvojiti ljudi, češ da “upokojence podpira, ne podpira pa Pavla Ruparja”. Precej kontradiktorna izjava, glede na to, da se oboji borijo za enake zadeve. Vendar, kaj drugega pričakovati od osebe, ki se trudi prikazati kot “žrtev oblasti” in za Delo poda izjavo, da bo “kritična do vsake oblasti”, hkrati pa molči takrat, ko bi se bilo potrebno oglasiti. Pa naj bo to za žrtve spolnega nasilja, kot je bilo v primeru Dušana Smodeja, ali pa takrat, ko se ljudje borijo proti oblasti, ker komaj pridejo skozi mesec. O tem Nika Kovač ne ve nič, rojena z zlato žlico, elitistka, ki se bori izključno samo zase. Primerno je to komentiral tudi Miran Videtič, ki je na Facebooku zapisal: “Kritična do vsake oblasti…?! 😳 To me spominja na razvajenega otroka, ko ga vprašajo: “a vse ješ?” “VSE…” “…razen vampov…pa zelja…pa repe…pa solate…ammm…pa krače in polnozrnatega kruha…” Skratka…stara modrost pravi:”vsaka pesem se enkrat izpoje!” 🤷🏼‍♂️

Foto: Facebook

Po vsem tem pa nagrade za uspešnost dobivajo ljudje, ki si jih ne zaslužijo. Tako Robert Golob iz GEN-I, čeprav je ta potreboval poroštvo države, enako direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susić. Zanjo so namreč izglasovali, da si nagrado zasluži, čeprav je zaradi nje iz ZD Ljubljana odšlo več zaposlenih. Zakaj? Ker jo podpira don Zoran Janković, ki že od vsega začetka pravi, da si ona to zasluži in ji pripada. Pa je nekako prepričal tudi ostale, da njegovo idejo podprejo – seveda tudi člane Gibanja Svoboda. To je bilo pričakovano, sploh po tem, kar smo videli januarja, ko se je Jankoviču javno opravičili minister za zdravje Danijel Bešić Loredan, medtem ko je Robert Golob zraven mirno in tiho gledal v tla. Bešič Loredan je bil namreč kritičen do ljubljanskega župana, ki naj bi po ministrovih informacijah nameraval prodati dve enoti Zdravstvenega doma Ljubljana, ki sta zgrajeni na dobrih zemljiščih. Janković je bil nad temi izjavami zgrožen, na to temo je bil med njima napovedan sestanek. Slika pove več kot tisoč besed in jasno je postalo, kdo je v tem primeru DON.

Premier Robert Golob, minister za zdravje Danijel Bešić Loredan in ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: STA)

Po protestih, ki so bili dejansko upravičeni, kot je bil protest upokojencev in protest gasilcev, pa so se morali “za ravnovesje” pojaviti tudi podnebni protestniki, ki pa protesta, glede na to da se je tam pojavila tudi aktivistka Teja Jarc, niso mogli izpeljati brez zapletov. Potem ko so ljubljanski aktivisti zapustili Kongresni trg, se podali po Dunajski, hrupno onesnaževali “najlepše mesto” in brezobzirno blokirali promet, so naposled še vdrli na Plečnikov štadion. Med skandiranjem “Štadion je naš!” so sadili drevesa. Ko so zapuščali prostor, jih je popisala policija, saj je nekdo preščipnil ključavnico na vratih, da so lahko “okupirali” tuje zemljišče. Jarčeva se je celo zapletla v verbalni spopad s policijo.

Podnebni protestniki (Foto: posnetek zaslona)

Po njihovih besedah so protestirali proti “služenju interesom kapitala, ki zapostavlja varstvo okolja in javno dobro,” čeprav so njihovi motivi vedno bolj čustveni kot pa podprti z dejstvi. Že sama zdrava pamet nam pove, da nasprotovanje kapitalizmu ni nikakršen argument za “protestiranje”, saj je ravno kapitalizem tisti, ki mladim omogoča služenje kruha. Vendar, kaj pričakovati od levičarskih aktivistov, kot pa njihovo prepričanje, da jih bo financirala država in davkoplačevalski denar delovnih ljudi.

Tanja Brkić