fbpx

Postopek v zvezi s Čordićem sploh še ni končan! Upravno sodišče ni odločalo vsebinsko, ampak zadevo vrnilo v odločanje ministrstvu za kulturo!

Zlatan Čordić še vedno ne nosi maske (foto: Facebook)

“Upravno sodišče je odločilo, da je bil odvzem statusa kulturnika protipraven in odločbo ministrstva odpravilo in to po hitrem postopku, ne da bi dalo ministrstvu za kulturo sploh možnost, da odgovori, saj je bila odločba ministrstva že na pogled pomanjkljiva in protipravna,” je v torek z veseljem preko Facebooka sporočil raper Zlatan Čordić. Marsikdo, ki je to prebral je v povezavi s tem upravičeno pomisli, da se je očitno upravno sodišče očitno prioritetno lotilo primera Zlatka, namreč splošno znano je, da ljudje čakajo mesece na obravnavo in razsodbo. “Če se drugim pomikajo roki obravnav na račun epidemiološkega stanja, očitno Zlatan Čordić težav s tem nima, je bil le eden izmed komentarjev. Ob tem pa je vendarle potrebno poudariti, da nedavno poročanje v zvezi s Čordićem ni resnično namreč postopek po informacijah s strani ministrstva za kulturo še sploh ni zaključen!

Na to, da je resnično nenavadno, da so na upravnem sodišču tako pohiteli z odločanjem, je med drugim opozoril tudi raziskovalni novinar Bojan Požar, ki je napisal naslednje: “Glej ga zlomka, jaz sem se že pred meseci pritožil na upravno sodišče, prav tako zaradi odločbe ministrstva za kulturo (medijski razpis), pa upravno sodišče še nič, niti besedice …?!”. Nedvomno pa je potrebno poudariti, da so nam iz ministrstva za kulturo sporočili, da postopek ni zaključen, kot napačno poročajo nekateri mediji. “Sodišče je zadevo vrnilo Ministrstvu za kulturo v ponovno odločanje. Ministrstvo bo o zadevi ponovno odločalo v zakonskem roku. Sodišče o zadevi ni vsebinsko odločalo. Vsebinsko bo ponovno odločalo ministrstvo.”

Preberite več: Tako je Zlatan Čordić pred časom verbalno obračunaval s “prijateljem”

Čemu je bil raperju Zlatanu Čordiću odvzet status smo že pisali. Čordić je leta 2016 poleg s. p., ki ga je že imel odprtega kot samozaposleni v kulturi, odprl še društvo “Svet je lep”, ki ga je izkoriščal za izogibanje letnemu cenzusu, ki ga kulturniki ne smejo preseči, če želijo biti upravičeni do državnega plačevanja prispevkov. Ko je ustanovil društvo z istim imenom je s.p. Svet je lep zaprl. Njegovo društvo je pravni subjekt, ki ima drug transakcijski račun in drugo davčno številko. Kot samozaposlen  v kulturi mora imeti en transakcijski račun in izdajati račune nanj.

Uslužbenka na Ministrstvu za kulturo nam je pojasnila, da je na transakcijski račun kot samozaposleni v kulturi izdajal račune samo do višine cenzusa, da tega ni presegel, ostalo pa na svoje društvo Svet je lep. Ministrstvo za kulturo je to začelo preverjati, potem ko je Čordića nekdo prijavil. Ko je to odpravilo nadzor, je ugotovilo nepravilnosti, zaradi katerih mu je bil status samozaposlenega v kulturi odvzet. Čordić bi namreč moral imeti samo en transakcijski račun, na katerega bi izdajal račune. V izjavi ob vpisu statusa samozaposlenega v kulturi je med drugim navedeno tudi, da je oseba, če pride do sprememb, ki lahko vplivajo na dohodkovni cenzus, te spremembe kulturnemu ministrstvu dolžna sporočiti. Čordić pa tega ni storil.

Številni nasprotniki vlade so mu stopili v bran

Potem, ko so v odločbi ministrstva za kulturo obrazložili, da je v zadnjem letu Čordić bistveni del ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti, kot ključen razlog pa navedli vpletenost raperja v protipravna ravnanja, ki se preganjajo skladno s kazenskopravno zakonodajo, so se v bran Čordiću postavili številni protivladni protestniki in pripadniki levice. Čordić namreč velja za enega vidnejših obrazov protestniškega gibanja proti vladi. Ne samo, da je našemu snemalcu odvzel kamero iz rok, brez sramu in kulture se je skupaj s pomagačem spravil tudi na direktorja NIJZ Milana Kreka, ko je ta hodil po ulici. Čordić se je sicer po dogodku posul s pepelom, njemu v bran pa se je v enem izmed zapisov postavila novinarka RTV Eugenija Carl.

Foto: Twitter

Kljub temu, da sodišče zadevo vrnilo Ministrstvu za kulturo v ponovno odločanje, je Čordić 22. decembra 2020 na Facebooku zapisal naslednje in naslovil s “Sodna klofuta avtoritarnosti”: “Kot že veste, sta mi minister za kulturo Simoniti in njegova sodelavka Minka Jerebič želela protipravno odvzeti status kulturnika. Trenutna vlada si demokratičnost predstavlja tako, da odloke objavlja na twitterju namesto v uradnem listu, da ljudem, ki izražajo svoje mnenje, odvzame status kulturnika in jih javno linča, saj očitno nima kredibilnih argumentov. Vendar je danes zmagala pravna država. Moj odvetnik Dino Bauk mi je namreč sporočil veselo novico – Upravno sodišče je odločilo, da je bil odvzem statusa kulturnika protipraven in odločbo ministrstva odpravilo in to po hitrem postopku, ne da bi dalo ministrstvu sploh možnost, da odgovori saj je bila odločba ministrstva že na pogled pomanjkljiva in protipravna. Žal mi je tistih, ki so se veselili diktatorskih potez trenutne vlade, vaša sreča je kratka in izvira iz lastne nesreče in nezadovoljstva, ki pa nima nobene povezave z menoj ali z mojim ustvarjanjem. Če bi si ljudje tako hitro pomagali, kakor se obsojamo, bi živeli v pravičnejšem in lepšem svetu. Moj globok poklon vsem dobrim ljudem, ki so mi ponovno dokazali, da na svetu prevladuje dobrota in ne sovraštvo, zato jim iz dna srca sporočam: hvala za vsako sporočilo, gremo naprej, korak za korakom, za boljšo skupnost vseh posameznikov. Moj primer ni le moj, temveč je primer vseh tistih, ki želijo misliti, ustvarjati in živeti svobodno. Demokracija nam ne sme biti samoumevna, to smo spoznali v preteklih mesecih. Ravno zato je naša odgovornost in državljanska dolžnost, da skupaj dvignemo udeležbo na naslednjih volitvah, sicer bodo zgodbe, kot je moja, postale stalnica. P.S. Državo predstavljajo vsi državljani, ki volimo politike, ti pa so v službi nas samih. Torej naš kritičen odnos do njihovega neuspešnega dela nikakor ni napad zoper države, temveč zaščita skupne prihodnosti. Naj bo ta primer dokaz, da je pravici lahko zadoščeno, če se za to izborimo. Ostajam delaven kot mravlja, priden kot čebela in svoboden kot ptica.”

Čeprav si očitno Čordić želi, da bi bil že postopek zaključen, ta več kot očitno ni, saj bo o zadevi ponovno odločalo Ministrstvo za kulturo. Upravno sodišče kot tako torej ni o zadevi vsebinsko odločalo. Če je raperju prav ali ne, bo moral počakati na odločitev ministrstva, upajmo pa da bodo svoje poročanje v zvezi s tem popravili nekateri mediji, ki so se v zvezi s tem razpisali v smislu “sodna klofuta za vlado”. Očitno nekateri pri rušenju vlade uporabljajo vsa mogoča sredstva. Ko gre za njihove so vatli pač drugačni, hitro se odpušča, v nasprotnem primeru pa temu niti slučajno ni tako.

To je odgovor, ki smo ga na Nova24TV prejeli z Ministrstva za kulturo: “Postopek ni zaključen, kot napačno poročajo nekateri mediji. Sodišče je zadevo vrnilo Ministrstvu za kulturo v ponovno odločanje. Ministrstvo bo o zadevi ponovno odločalo v zakonskem roku. Sodišče o zadevi ni vsebinsko odločalo. Vsebinsko bo ponovno odločalo ministrstvo.”

Sara Kovač