fbpx

Posveti pri Pahorju: NSi se bo udeležila pogovorov pri SDS in SAB, Vatovec pa ignorira dejstvo, da je Levica podpirala najslabšo in najmanj stabilno koalicijo doslej!

Matej Tašner Vatovec (Foto: STA)

Pogovoroma predsednika republike Borutom Pahorjem z vodjo poslanske skupine SMC Igorjem Zorčičem in z vodjo poslanske skupine SD Matjažom Hanom sta sledila tudi pogovora z vodjo poslanske skupine skrajne Levice Matejem T. Vatovcem in z vodjo poslanske skupine NSi Jožefom Horvatom. Vatovec je med drugim v pogovoru ponovil, da v Levici trenutno ne vidijo nobene morebitne nove koalicije, ki bi bila boljša od dosedanje Marjana Šarca, kar je zanimivo ob dejstvu, da slabše vlade še nismo imeli, po drugi strani pa je zmagovalec državnozborskih volitev Janez Janša že vodil dve uspešni vladi. Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je po drugi strani napovedal, da se bodo kot stranka dialoga se udeležili tako pogovorov s SDS kot s SAB. Če bo dovolj volje za to, da zaustavimo trend padanja ali stagnacije na določenih podsistemih, so v NSi po pojasnilih Horvata pripravljeni prevzeti del odgovornosti.

Vodja poslanske skupine skrajne Levice Matej T. Vatovec je v pogovoru s predsednikom republike Borutom Pahorjem ponovil, da v Levici trenutno ne vidijo nobene morebitne nove koalicije, ki bi bila boljša od dosedanje Marjana Šarca. Tako so po njihovem mnenju predčasne volitve edina možna pot za razrešitev nastalih političnih razmer po padcu vlade. V Levici pričakujejo, da bodo predčasne volitve nekoliko spremenile razmerja sil med strankami in dala prednost programom oz. izvajanju določenih politik, ki bodo bolj napredne in take, ki bodo lahko izboljšale življenje ljudi, poroča STA. Po njihovih ocenah to z novo koalicijo ne bo možno in so volitve edini način, da pridejo do premika k vsebinam.

Vatovčeva stališča čudijo glede na dejstvo, da je bila Šarčeva vlada najslabša do zdaj, koalicija pa najmanj stabilna
“Trenutno je kakršno koli preračunavanje očitno pogojeno zgolj s tem, da se ohrani stolčke na ministrstvih in v DZ, ne gre pa za programske pogovore oz. iskanje odgovorov in rešitev za ključna vprašanja v družbi,” je v izjavi po pogovoru s Pahorjem povedal Vatovec. Morebitno oblikovanje nove vlade okoli SDS je po njegovem mnenju odvisno od tega, kako daleč so pripravljene iti stranke, ki so še pred enim letom in pol zatrjevale, da takšna koalicija ni možna. “Če se bo to zgodilo, bo to le potrdilo oportunost določenih strank, da so obljube, zaveze ali stališča pripravljeni spremeniti oz. obrniti na glavo, da ohranijo ministrske in poslanske položaje,” ugotavlja Vatovec. V Levici se tako po njegovih navedbah ne bodo odzvali niti na povabilo Janeza Janše na pogovore za novo vlado niti na povabilo predsednice SAB Alenke Bratušek. Stališča Vatovca so zelo nenavadna, saj še nismo imeli slabše vlade, kot je bila Šarčeva in bolj nestabilne koalicije. Janša je po drugi strani uspešno vodil vlado med letoma 2004 in 2008, prav tako pa so bili nekateri nujno potrebni ukrepi uspešno sprejeti v času njegove druge vlade.

Matej Tašner Vatovec (Foto: STA)

NSi se intenzivno pripravlja na volitve, a se bodo kot stranka dialoga pogovarjali s SDS in s SAB
Vodja poslancev NSi Jožef Horvat pa je predsedniku Pahorju pojasnil, da se NSi intenzivno pripravlja na predčasne volitve, a se želi kot stranka dialoga tudi pogovarjati in poskušati najti rešitev, ki bi bila morda boljša. Kot je dejal, se bodo odzvali tako vabilu SDS na pogovore za morebitno novo vlado kot vabilu SAB. Horvat je v izjavi po srečanju s Pahorjem dejal, da predsednik NSi Matej Tonin stoji na sredini političnega spektra, kar pomeni, “da iz sredine najlažje zaobjame tiste na njegovi desni kot tiste na levi.”

Jožef Horvat (Foto: STA)

Če bo dovolj volje za to, da zaustavimo trend padanja ali stagnacije na določenih podsistemih, so v NSi pripravljeni prevzeti odgovornost
“Volivci so nam podelili štiriletni mandat, da vodimo državo. Zato razumemo, da ima politika dolžnost, da išče rešitve,” je pojasnil Horvat. So pa po njegovih navedbah v NSi že od začetka nekoliko skeptični in si postavljajo vprašanje, kako bi se v sedanji sestavi DZ lahko vzpostavila razvojna vlada. Stranke, ki so že v vladi nekaj let, po ocenah Horvata niso naredile razvojnega preboja, danes pa da smo v razmerah, ko si Slovenija ne sme več privoščiti nadaljnje stagnacije na določenih družbenih podsistemih. Omenil je čakalne vrste v zdravstvu in poslovno okolje. Na vprašanje, ali se mu zdijo bolj verjetne predčasne volitve ali oblikovanje nove koalicije, je tako odgovoril: “Naša ocena je, da bi bilo za državo v danih okoliščinah najboljše, da gremo na predčasne volitve, kljub temu, da nikoli ne vemo, kaj nam bodo prinesle. Če pa bo dovolj volje za to, da zaustavimo trend padanja ali stagnacije na določenih podsistemih, bi prevzeli določeno odgovornost.” Pojasnil je, da se bodo v četrtek udeležili pogovora s SAB, v petek popoldne pa se bo NSi udeležila tudi pogovorov z Janšo za morebitno oblikovanje nove koalicije. Vabilu sta se odzvali še SMC in DeSUS.

Rok Krajnc