Posveti pri Pahorju: NSi se bo udeležila pogovorov pri SDS in SAB, Vatovec pa ignorira dejstvo, da je Levica podpirala najslabšo in najmanj stabilno koalicijo doslej!

Matej Tašner Vatovec (Foto: STA)

Pogovoroma predsednika republike Borutom Pahorjem z vodjo poslanske skupine SMC Igorjem Zorčičem in z vodjo poslanske skupine SD Matjažom Hanom sta sledila tudi pogovora z vodjo poslanske skupine skrajne Levice Matejem T. Vatovcem in z vodjo poslanske skupine NSi Jožefom Horvatom. Vatovec je med drugim v pogovoru ponovil, da v Levici trenutno ne vidijo nobene morebitne nove koalicije, ki bi bila boljša od dosedanje Marjana Šarca, kar je zanimivo ob dejstvu, da slabše vlade še nismo imeli, po drugi strani pa je zmagovalec državnozborskih volitev Janez Janša že vodil dve uspešni vladi. Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je po drugi strani napovedal, da se bodo kot stranka dialoga se udeležili tako pogovorov s SDS kot s SAB. Če bo dovolj volje za to, da zaustavimo trend padanja ali stagnacije na določenih podsistemih, so v NSi po pojasnilih Horvata pripravljeni prevzeti del odgovornosti.

Vodja poslanske skupine skrajne Levice Matej T. Vatovec je v pogovoru s predsednikom republike Borutom Pahorjem ponovil, da v Levici trenutno ne vidijo nobene morebitne nove koalicije, ki bi bila boljša od dosedanje Marjana Šarca. Tako so po njihovem mnenju predčasne volitve edina možna pot za razrešitev nastalih političnih razmer po padcu vlade. V Levici pričakujejo, da bodo predčasne volitve nekoliko spremenile razmerja sil med strankami in dala prednost programom oz. izvajanju določenih politik, ki bodo bolj napredne in take, ki bodo lahko izboljšale življenje ljudi, poroča STA. Po njihovih ocenah to z novo koalicijo ne bo možno in so volitve edini način, da pridejo do premika k vsebinam.

Vatovčeva stališča čudijo glede na dejstvo, da je bila Šarčeva vlada najslabša do zdaj, koalicija pa najmanj stabilna
“Trenutno je kakršno koli preračunavanje očitno pogojeno zgolj s tem, da se ohrani stolčke na ministrstvih in v DZ, ne gre pa za programske pogovore oz. iskanje odgovorov in rešitev za ključna vprašanja v družbi,” je v izjavi po pogovoru s Pahorjem povedal Vatovec. Morebitno oblikovanje nove vlade okoli SDS je po njegovem mnenju odvisno od tega, kako daleč so pripravljene iti stranke, ki so še pred enim letom in pol zatrjevale, da takšna koalicija ni možna. “Če se bo to zgodilo, bo to le potrdilo oportunost določenih strank, da so obljube, zaveze ali stališča pripravljeni spremeniti oz. obrniti na glavo, da ohranijo ministrske in poslanske položaje,” ugotavlja Vatovec. V Levici se tako po njegovih navedbah ne bodo odzvali niti na povabilo Janeza Janše na pogovore za novo vlado niti na povabilo predsednice SAB Alenke Bratušek. Stališča Vatovca so zelo nenavadna, saj še nismo imeli slabše vlade, kot je bila Šarčeva in bolj nestabilne koalicije. Janša je po drugi strani uspešno vodil vlado med letoma 2004 in 2008, prav tako pa so bili nekateri nujno potrebni ukrepi uspešno sprejeti v času njegove druge vlade.

Matej Tašner Vatovec (Foto: STA)

NSi se intenzivno pripravlja na volitve, a se bodo kot stranka dialoga pogovarjali s SDS in s SAB
Vodja poslancev NSi Jožef Horvat pa je predsedniku Pahorju pojasnil, da se NSi intenzivno pripravlja na predčasne volitve, a se želi kot stranka dialoga tudi pogovarjati in poskušati najti rešitev, ki bi bila morda boljša. Kot je dejal, se bodo odzvali tako vabilu SDS na pogovore za morebitno novo vlado kot vabilu SAB. Horvat je v izjavi po srečanju s Pahorjem dejal, da predsednik NSi Matej Tonin stoji na sredini političnega spektra, kar pomeni, “da iz sredine najlažje zaobjame tiste na njegovi desni kot tiste na levi.”

Jožef Horvat (Foto: STA)

Če bo dovolj volje za to, da zaustavimo trend padanja ali stagnacije na določenih podsistemih, so v NSi pripravljeni prevzeti odgovornost
“Volivci so nam podelili štiriletni mandat, da vodimo državo. Zato razumemo, da ima politika dolžnost, da išče rešitve,” je pojasnil Horvat. So pa po njegovih navedbah v NSi že od začetka nekoliko skeptični in si postavljajo vprašanje, kako bi se v sedanji sestavi DZ lahko vzpostavila razvojna vlada. Stranke, ki so že v vladi nekaj let, po ocenah Horvata niso naredile razvojnega preboja, danes pa da smo v razmerah, ko si Slovenija ne sme več privoščiti nadaljnje stagnacije na določenih družbenih podsistemih. Omenil je čakalne vrste v zdravstvu in poslovno okolje. Na vprašanje, ali se mu zdijo bolj verjetne predčasne volitve ali oblikovanje nove koalicije, je tako odgovoril: “Naša ocena je, da bi bilo za državo v danih okoliščinah najboljše, da gremo na predčasne volitve, kljub temu, da nikoli ne vemo, kaj nam bodo prinesle. Če pa bo dovolj volje za to, da zaustavimo trend padanja ali stagnacije na določenih podsistemih, bi prevzeli določeno odgovornost.” Pojasnil je, da se bodo v četrtek udeležili pogovora s SAB, v petek popoldne pa se bo NSi udeležila tudi pogovorov z Janšo za morebitno oblikovanje nove koalicije. Vabilu sta se odzvali še SMC in DeSUS.

Rok Krajnc

 • VERZIFIKATOR

  Koliko ta zmeda vatov šteje?
  Vsak odgovor bil bi neeksakten,
  saj objekt je scela nekompakten,
  vat pa volt in drugo, nič ne greje.

  • RATATA

   Le upor se s to zmedo nam obeta.
   Upor pa tudi pogreje.
   I je U z eR
   Volt in Amper da Wat – vatovca po domače in vatovec me dobro pogreje, ker se upira zdrava pamet mu. Njemu – mu.

   • Rožle

    Aha, RATATA pa obvlada Ohmov zakon ..
    WATT X OVCA = KRATEKSTIK

    • VERZIFIKATOR

     Koliko gre vatovcev na dozo,
     ki štromajer sproti jo dozira?
     Fizika stvari te ne podpira,
     gre v psihologiji za nervozo.

    • RATATA

     Odkar je vame strela treščila – Od prvega poslušanja AC STRELA DC to dobro vem.

 • Vince Blake

  Ne vem zakaj se v SDS sploh ukarjate z Levico. Koga briga kaj ti zapohanci mislijo. Zaradi vljudnosti se jim pošlje vabilo, vsaka debata z njimi je pa zguba časa, katerega je bolje porabiti v pogovorih z resnimi strankami. Če še v Šarčevo vlado niso šli, bodo v Janševo še manj.

  • Simon Rožič

   …ignoranca bi bila najboljše zdravilo za leve bebce!

 • Smovas-in-ševasbomo

  Z Janšo nikoli več !!!

 • crniocar

  praufo 1,
  ne razumem, zakaj toliko barantanja in “predvidenega” sestankovanja in mogoče blebetanja , po drugi strani pa vsi v en glas da smo za volitve … pripravte volitve, pa to je to, potem zapet kupčkajte, sej mate čas , za blebetanje e ste dobro plačani … meni se szi ta manever kot neka igra zajebancije al pa zapravljanje časa … sds v teh strankah nikoli ne bo dobila zaveznikov … to je zguba časa, razen če je to plan, da se pridobi novega pajaca

 • Antonius

  Porkaduš, Horvat, saj ste vendar dipl. fizik. Pogovarjali se boste s SAB in pred njenim izpadom iz parlamenta s SAB ustavljali slovensko padanje. Od kje vam logika, da zaradi vaše sredinske nenačelnosti in dvoličnosti na naslednjih volitvah ne boste padli tudi vi.
  Namesto mencanja in postopanja na mestu je pa že skrajni čas, da se vsi skupaj v NSi-kd zbudite. Novakovo zauzdajte, ker vam s svojim gobcanjem in lažnivim udrihanjem po Janši dela neznansko škodo.
  S pljuvanjem po desni SDS, imate politične somišljenike in zaveznike samo še na partijski levici. S kom pa boste šli v koalicijo, če ne z opljuvanim Janšo?
  Bodite dosledni in pošteni. Kd izbrišite iz imena vaše stranke, ker desna krščanska žlahtnost še nikoli in nikjer ni blefirala na neopredeljeni sredini. Z desnega političnega pola ste se odmaknili od zavezniške SDS in zbližali z ideološko in politikantsko levico.

 • Ivan Ivanovič

  A predsednik države nima normalne pisarne? Sami neki kavči in fotelji: a ves dan poseda in poležava pred televizijo?

 • devote

  ČRNI in RDEČI na koncu vedno skupaj potegnejo…

 • Artur

  NSi se bo udeležila pogovorov pri SAB ?! Očitno v Nsi ne znajo osnovne matematike .

 • Artur

  Nsi s SAB ? Nisem vedel, da se sredinci radi zje..vajo ali pa se motim in mislijo resno a ker je slednje se vprašujem kaj so novodobni sredinci ratali ali cura ali šupak.

 • Olga101

  Gospod Simič je v Faktorju lepo povedal, da je žalostno, da ljudje nasedajo lažem o Janši! Slovenija rabi VODITELJA in to je Janez Janša! Kdor je ZA Slovenijo, bo sodeloval!

 • Hanzi

  Na volitve lahko gredo brez skrbi SDS in Levica. Po odstopu Šarca, sem mislil, da tudi oni, pa imajo očitno kolaps stranke. SD bo dobil toliko, da bodo veljaki preskrbljeni. Ostale stranke pa so na prepihu, Najbolj me zanima rezultat NSi.

 • xtc

  Slovenija nujno rabi bankrot in gospodarski zlom-druzga nas levakov in Kučana ne odreši.ŽAL.