fbpx

Posveti pri Pahorju: Zorčič iz SMC pravi, da bi bilo neodgovorno, če se ne bi skušali vsaj pogovoriti, Han iz SD se spreneveda o sokrivdi lastne stranke za nastalo situacijo

Igor Zorčič (Foto: STA)

Na posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju sta bila danes tudi vodji poslanskih skupin SMC in SD. Po oceni vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča je prav, da poskušajo nekatere stranke najprej najti skupni jezik za morebitno novo vlado. “Lahko govorimo, da bi predčasne volitve rešile svet, a prinašajo tudi negotovo situacijo. Od politike bi bilo neodgovorno, če se ne bi skušala vsaj pogovoriti,” je dejal po pogovoru s predsednikom Borutom Pahorjem. Predčasne volitve pa so prva izbira SD, po besedah Matjaža Hana, kjer se sicer zavedajo legitimnosti SDS, da poskuša sestaviti novo vlado. Pri tem velja, da je predsednik SD zavrnil povabilo Janeza Janše na pogovore, niso pa zavrnili pobude Alenke Bratušek o “sredinski koaliciji”, kljub temu, da ta niti teoretično ni možna, saj SDS ni bila povabljena, sodelovanje pa so zavrnili že v SNS, LMŠ in skrajni Levici.

Danes pri predsedniku republike Borutu Pahorju potekajo posveti vodij poslanskih skupin. Po pogovoru je vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič pojasnil, da je sploh glede na čas, ki ga imajo še pred sabo, edino pametno, da poskušajo najti skupni jezik z nekaterimi od strank, ki so se sposobne in voljne pogovarjati o tem, da bi sestavile novo koalicijo. “Hitenje na predčasne volitve po naši oceni pomeni, da se politika pač ni več sposobna med seboj pogovarjati in je to klic na pomoč vsem volivkam in volivcem,” je dejal po pogovoru pri predsedniku republike. Odgovoril je tudi na špekulacije, da poslanska skupina SMC ob morebitni sestavi vlade s prvakom SDS Janezom Janšo ne bi bila enotna. Zatrdil je, da je poslanska skupina SMC zelo enotna glede vprašanja, ali naj se poskušajo pogovarjati z drugimi strankami, navaja STA. “V Sloveniji smo v situaciji, ko se nekatere stranke ne morejo in niso sposobne med seboj pogovarjati. Nam kot sredinski stranki pa se zdi prav, da poskušamo narediti vsaj en napor v to smer,” je pojasnil.

Po besedah Zorčiča ideološke zadeve niso konstruktivne pri postavljanju koalicije
Zorčič še zagotavlja, da SMC svojih stališč ne spreminja in tudi niso izginili zadržki, ki jih je včasih izpostavljala glede SDS. “Vrednote, ki smo jih gojili vse od vstopa v politiko, niso nikamor izginile,” je poudaril. Po njegovi napovedi bodo, če bodo prišli v pogovorih do same vsebine nove koalicije, vztrajali pri tem, da se nekatere zadeve v največji meri uveljavijo. Po njegovih ocenah se s SDS sicer lahko razhajajo v nekaterih vrednotah, kot denimo pri temelju osebne svobode, ali glede slovenske zgodovine. “Ideološke zadeve ne bi bile najbolj konstruktivne za postavljanje take koalicije,” je prepričan Zorčič. Ob tem je napovedal, da SMC ne bo popuščala, če bi prišlo do takšnih teženj. SMC se bo tako udeležila formalnih pogovorov za novo koalicijo, h katerim je za petek povabil Janša. Zorčičeve besede so vsaj do neke mere presenetljive, če spomnimo na to, da stranka SDS tudi do sedaj ni izključevala ostalih strank na podlagi ideologije in glede na to, da je bila SMC do sedaj del koalicije, ki je predstavljala največjo grožnjo osebni svobodi.

Igor Zorčič (Foto: STA)

Han se je sprenevedal o sokrivdi svoje stranke za nastalo situacijo – za to krivi organizacijo!
“Za državo pa bi bilo najbolj modro, da se gre na predčasne volitve,” je dejal, a spomnil, da v SD niso tisti, ki bodo o tem odločali. To, ali bi bila lahko nova vlada uspešnejša od Šarčeve, pa težko ocenjuje, pa je dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Prav tako bodo verjetno različno ocenjevali ljudje. Je pa spomnil, da dosedanja vlada ni bila uspešna zaradi same organizacije, saj če bi bila, bi danes še delovala.

Matjaž Han (Foto: STA)

SD zavrača pogovore s SDS, ne pa tudi s SAB, pa čeprav so njihove ideje vnaprej obsojene na propad
SD se tako ne bo udeležila pogovorov za novo koalicijo, na katere je vse stranke za petek povabil Janša. So pa pripravljeni na pogovore, h katerim je povabila predsednica SAB Alenka Bratušek, čeprav po Hanovih besedah ni povabila tako kot Janša, ki sestavlja novo vlado in je stranke povabil na ločene pogovore po urah. “Pogovarjamo se vsebinsko, nisem pa povsem prepričan, da lahko sestavimo drugo vlado. Levica in LMŠ sta namreč že povedali, da v to ne gresta, prav tako SNS. V to ne verjamem,” je glede pogovorov s SAB povedal Han. Po njegovih ocenah gre tudi za prehitevanje, saj je najprej na vrsti Janša, zatem pa drugi.

Matjaž Han (Foto: STA)

Rok Krajnc