fbpx

Potem ko je Ivu Vajglu podporo odrekel DeSUS, je zaveznici našel v Svetlani Makarovič in Violeti Tomić

Predsedniški kandidat Ivo Vajgl (Foto: STA/Stran predsedniškega kandidata Iva Vajgla)

Jugodiplomat Ivo Vajgl je nedavno dejal, da v svoji predsedniški kandidaturi uživa podporo strank Naša prihodnost, LDS in DeSUS. Nato pa se je izkazalo, da to ne drži. Predsednik DeSUSa je Ljubo Jasnič je namreč razkril, da stranka DeSUS ne podpira nobenega od predsedniških kandidatov. Kot kaže, pa mu je sedaj priskočila na pomoč nekdaj priljubljena mladinska pisateljica Svetlana Makarovič, za katero je znano, da ne skriva svojih totalitarnih teženj.

Piar predsedniškega kandidata Iva Vajgla je namreč obvestil medije, da se danes ob 18. uri v Izoli obeta koncert Svetlane Makarovič in prijateljev v podporo Vajglu. Poleg Makarovičeve ne bodo manjkali kitarist in pisec besedil za popevke Drago Mislej (Maf), kantavtor Jani Kovačič, violinistka Jelena Ždrale, pevka Nina Kosovel, manjkala pa ne bo niti nekdanja poslanka skrajne Levice Violeta Tomić.

Iz vabila je razvidno, da vstopnina predstavlja overjen podpis podpore Ivu Vajglu. Pripisali so, da so ravno tako dobrodošli vsi, ki so svoj podpis že oddali. Prav tako tudi tisti, ki v Vajglu ne vidijo svojega kandidata. Kot kaže, se je pričel Vajgl zavedati, da se neusmiljeno bliža 28. september, torej datum, ko se izteče rok za vložitev predsedniških kandidatur.

Foto: Vabilo na koncert v podporo Ivu Vajglu (Foto: Stran predsedniškega kandidata Iva Vajgla)

Torej, podpora kandidatom je osebna odločitev članov stranke in ne stranke. To sem kandidatu gospodu Ivu Vajglu povedal na razgovoru 13. 9. 2022,” je Jasnič jasno in glasno poudaril. Čeprav se Vajgl ne more zanesti na podporo stranke SD, pa očitno lahko računa na podporo nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, ki je sicer na začetku predsedniške kampanje podprl odvetnico Natašo Pirc Musar. Svojo podporo pa je ta sedaj razširil na kandidata stranke SD Milana Brgleza in Iva Vajgla.

Kot kaže, si bo Vajgl pri podpori aktivno pomagal s pomočjo Makrovičeve, ki velja za kontroverzno osebnost. V javnosti je namreč že večkrat psovala. Spomnimo. V Kulturnem domu Izola je pred leti izjavila: “Slovenskih kletvic pač ni bilo, potem pa smo dobili kletvice, ki so imele poetično vrednost. Kaj je zame zdej užitek, da rečem nekemu fašistu, nekemu nacistu, jebo te pas mater.” Sovražna je do drugače mislečih. Predsednika republike Boruta Pahorja je namreč lansko leto imenovala za osebek, za katerega upa, da ga bo, “ko se bo šel poklonit italijanskemu fašizmu v imenu nekakšne gnile smrdljive sprevržene sprave, nekdo zbrcal v šaht”. To pomeni dobesedno vreči v rudniški jašek, kakor so komunisti ravnali s številnimi Slovenci in drugimi narodi nekdanje Jugoslavije, kar je še danes huda narodna rana, na katero je Makarovičeva le še posipala sol.

Sara Kovač