fbpx

Potrebuje Janša nasvet Šarca za sklic Sveta za nacionalno varnost? Ko je konec februarja v Slovenijo vdrl koronavirus, za to ni videl potrebe in je zavlačeval do zadnjega!

Foto: STA

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec se je vnovič oglasil preko družabnega omrežja Twitter in pozval k sklicu Sveta za nacionalno varnost (SNAV) v razširjeni sestavi. Šarec je prepričan, da bi bilo prav, da bi predsednik vlade Janez Janša pojasnil, kakšna je izhodna strategija. “Časa ni več, kajti ekonomsko in družbeno država stoji,” je prepričan. Zanimivo pa je, da sedaj poziva nekdo, ki se je ob porastu prvih okužb sprenevedal, kako težave ni in je do zadnjega odlašal s sklicem SNAV, čeprav ga je opozicija vseskozi rotila, da naj to stori. Aktualna vlada od samega začetka sodeluje z opozicijo in vsemi drugimi deležniki pri zaustavljanju koronavirusa, prav tako počasi odpravlja omejevalne ukrepe.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je glede na preteklo ravnanje, ko je zasedal mesto predsednika vlade v odstopu, preko uporabniškega računa na Twitterju zapisal: “Nazadnje je bil SNAV sklican 17. marca. Od takrat dalje lahko samo preko medijev spremljamo, kaj se dogaja. Prav bi bilo, da predsednik vlade pojasni, kakšna je izhodna strategija. Časa ni več, kajti ekonomsko in družbeno država stoji.”

Janša je Šarca k sklicu SNAV pozival že 22. februarja
Spomnimo. Konec februarja je epidemija z novim koronavirusom dobila nove razsežnosti. Zaradi izbruha okužb so v naši neposredni soseščini že vladale izredne razmere. V severnoitalijanskih regijah Lombardija in Benečija so že zabeležili dve smrtni žrtvi, skupno število okužb pa je znašalo vsaj 30. Če bi človek tedaj pričakoval, da se bo Šarec oglasil in ukrepal se je zmotil, ta se je namreč skupaj s tedanjim ministrom za zdravje  Alešom Šabedrom potuhnil. Ker o sklicu SNAV ni bilo ne sluha ne duha, se je oglasil Janez Janša in Šarca 22. februarja pozval, da naj ga ta skliče.

Poleg tega je Janša še pozval k ustanovitvi nacionalnega kriznega štaba in vključitvi vseh, ki lahko pomagajo, pozval k učinkovitemu nadzoru na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo in k sprotnemu seznanjanju javnosti glede stanja o koronavirusu. Prav tako je bila kritična nekdanja poslanka SDS in aktualna državna sekretarka Jelka Godec, ki je Šarcu dala vedeti: “Minister Šabeder je izginil kot kafra. Vlada RS molči. Marjan Šarec boste sklicali Svet za nacionalno varnost? Če skličemo sejo Odbora za zdravstvo ne pomaga. Ker mi nismo pripravljeni. Niti nemških ukrepov ne izvajamo na mejah-popis potnikov iz okuženih območji”.

Potreboval dlje kot dva tedna
Kljub temu, da je bilo takojšnje ukrepanje več kot nujno, se je Šarec odločil, da si vzame čas. Šele 9. marca je sklical SNAV. To pa ni edini očitek, ki ga je danes sporočil. Med drugim je na Facebooku še zapisal: “Ob ustavljanju javnega življenja smo se zavedali, da so taki ukrepi nujno potrebni za boj z epidemijo. Hkrati pa smo se zavedali, da to potegne marsikaj za seboj. Zapreš hitro, ponovno vzpostaviš težko. Upoštevati je treba javni prevoz in vrsto drugih dejavnikov, če želimo vzpostaviti kolikor toliko normalno stanje.”
Šarec je podal prepričanje, kako naj bi se zadeve odpirale stihijsko, brez načrta. “Zakaj cerkve, kjer se zbira veliko ljudi, tudi rizične skupine, prehod med občinami pa še vedno ne? Tudi javnega prometa še vedno ni. Ne želimo, da se vse odpre takoj, želimo pa izvedeti, kakšni so načrti (če so), da se ljudje lahko pripravijo. Tako tisti, ki ponujajo storitve, kot uporabniki. Je pa to nujno, saj država stoji na vseh področjih, če pride do gospodarskega kolapsa, bodo posledice nepredstavljive.”

Foto: STA

Toda Šarec ni primer kompetentnosti za področje ukrepov proti novemu koronavirusu. Spomnimo samo, kako se je pri svojem zavlačevanju opiral na stroko, se pravi na tedanjo direktorica NIJZ Nino Pirnat, zaradi česar bi Slovenija kmalu lahko postala naslednja Italija. Na srečo je 13. marca prišla na oblast nova vlada, ki je praktično čez noč pričela s sprejemanjem ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Konec eksponentne rasti okužb, relativno malo smrtnih žrtev na milijon prebivalcev in nizko število okužb v teh dneh kažejo, da se ta vlada za razliko od prejšnje uspešno spopada z okužbami in da za nasvete ne potrebuje nekoga, ki kot predsednik vlade ni upošteval opozicije, poleg tega pa je za seboj pustil slabo dediščino, ko gre za varovanje javnega zdravja.

Hana Murn