fbpx

[Potrjeno] Dominika Švarc Pipan na ministrstvu za pravosodje zaposlila blazneža s Twitterja

Blaž Zgaga (foto: STA)

Blaž Zgaga (Foto: STA)

Nova pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je v svojem kabinetu kot svetovalca zaposlila Blaža Zgago. Nekoč novinar, ki se je javnosti predstavljal kot neodvisen, na zadnjih državnozborskih volitvah pa kandidat za poslanca pri Socialnih demokratih, je tako unovčil svoj kupon, ki si ga je prislužil z dolgoletnim blatenjem Slovenije v tujini – s poudarkom na desni politični opciji. 

Ministrstvo nam je v elektronskem sporočilu najprej potrdilo, da je ministrica Zgago dejansko zaposlila, a to je tudi vse, kar smo o zaposlitvi izvedeli. V odgovoru, ki to v resnici ni, so zapisali, da bo Zgaga “zadolžen za strokovne in organizacijske naloge z delovnega področja ministrstva, oblikovanje sistemskih rešitev ter pripravo najzahtevnejših gradiv po navodilu ministrice”. Iz odgovora ni moč na noben način izvedeti, kaj bo Zgaga v resnici počel na ministrstvu, saj gre za generični opis delovnega mesta, ki so ga v piar službi ministrstva najverjetneje prepisali kar iz njegove pogodbe o zaposlitvi. Ministrstvo je v odgovoru še zapisalo, da je Zgaga ta trenutek zaposlen za čas trajanja funkcije ministrice Švarc Pipan ter da je pred zaposlitvijo opravil vse potrebne zdravstvene preglede.

Kaj skriva Dominika Švarc Pipan?
Pri tej zgodbi zbode v oči dejstvo, da ministrica članov kabineta ni javno objavila na spletni strani ministrstva, kot so to storili njeni številni ministrski kolegi. Če si nekdo ogleda spletno stran ministrstva za zdravje ali ministrstva za zunanje zadeve, zlahka opazi, da so dosledno navedli imena in priimke vključno s funkcijami zaposlenih v kabinetu. Dominika Švarc Pipan ni objavljenega niti tega, kdo je vodja kabineta. Pri tem se zastavlja vprašanje, zakaj je tako. Morda je do sedaj skušala skriti prav Blaža Zgago, ki je bil v novinarskih krogih znan kot operativec, specializiran za boj zoper stranko SDS. Prav tako se zastavlja vprašanje (ponovno), zakaj je v kabinetu zaposlila prav strankarskega kolega Zgago, ki po izobrazbi ni pravnik, temveč diplomant fakultete za družbene vede.

Blaž Zgaga se je iz “neodvisnega” novinarja prelevil v politika iz vrst SD. (Foto: STA)

Nejasna komunikacija ministrstva
Ker so nam z ministrstva poslali nejasni odgovor o namenu zaposlitve, smo nanje ponovno naslovili novinarska vprašanja.

Spoštovani,

hvala za posredovano sporočilo. Iz vašega odgovora ni moč razbrati, katere naloge bo na ministrstvu za pravosodje opravljal nekdanji novinar Zgaga. Zato vas ponovno sprašujemo:

  1. Katere naloge bo v kabinetu ministrice opravljal Blaž Zgaga? V odgovoru ste zapisali, da bo omenjeni za ministrico pripravljal “sistemske rešitve” in  pripravljal “najzahtevnejša gradiva”. Glede na to, da Zgaga ni diplomirani pravnik, nas zanima, katera so ta področja.
  2. Ali je ministrica pri kabinetnih zaposlitvah upoštevala izobrazbo s predmetnega področja ministrstva?
  3. Zakaj na spletni strani nimate navedenih zaposlitev v kabinetu ministrice, kot je to urejeno na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve ali ministrstva za zdravstvo?

Andrej Žitnik