fbpx

Poveličevanju simbola rdeče zvezde ni videti konca: Tudi v Svetem Antonu pri Kopru niso manjkale rdeče zvezde in prepevanje partizanskih pesmi!

Foto: Facebook

Zadnja leta se zdi, da skoraj ni mesta v Sloveniji, kjer se ne bi pojavile prireditve in proslave s simbolom rdeče zvezde, ki ga je bilo mogoče videti na tankih sovražne JLA. Poveličevanje simbolov prejšnjega totalitarnega režima se nadaljuje kljub številnim žrtvam krvave revolucije. Tako si je bilo mogoče v prvem tednu julija ogledati koncert borbenih in partizanskih pesmi v Svetem Antonu pri Kopru, na katerem je nastopala Marjetka Popovski s spremljevalno skupino. Niti na glasbilih niso manjkale rdeče zvezde. 

Sicer udeležba pevke Marjetke Popovski na koncertu niti ne preseneča toliko, glede na to, da ji partizanske pesmi niso tuje. Redno se namreč pojavlja na mnogih borčevskih proslavah in srečanjih po Sloveniji in v zamejstvu.

Jugonostalgikom se toži po starih časih in privilegijih
Pogled na rdeče zvezde in poslušanje partizanskih pesmi v znak poveličevanja totalitarizma je žalosten prizor za 21. stoletje, a kljub temu se to dogaja, saj jugonostalgikov, ki se jim toži po starih časih in privilegijih, kar mrgoli. Zvezdasta proslava pri Kopru se je odvijala le dan pred veliko rdečo orgijo, ki jo je na Kongresnem trgu organizirala nekdaj priljubljena Svetlana Makarovič, katere skrb je, da vsako leto na enem mestu zbere čim več pripadnikov izrojene levice. Med njimi ne manjkata niti ljubljanski župan Zoran Janković, niti zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan, za katerega je znano, da osamosvojitev Slovenije nikoli ni predstavljala njegove intimne opcije.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Koncert borbenih in partizanskih pesmi v Svetem Antonu pri Kopru je žalosten glede na to, da smo nedolgo tega praznovali 28. obletnico osamosvojitve Slovenije. Glede na množičnost organizacij tovrstnih koncertov in udeležbe jugonostalgikov je mogoče sklepati, da je mnogo takih, ki se ne morejo sprijazniti, da se je Slovenija osamosvojila in postala demokratična republika, v kateri ne bi smelo biti mesta za prakse, ki so bile značilne v nekdanjem totalitarnem sistemu.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Tudi članstvo Slovenije v Evropski uniji in pridružitev Natu nista pripomogla k strezniti jugonostalgikov, ki se nočejo sprijazniti z zgodovinskimi dejstvi. Žalostno je, da levi politični pol ni sposoben priznati, da je komunizem – tako kot fašizem in nacizem – totalitaren sistem, ki je sistematično kršil človekove pravice in svoboščine. Glede na to, da na prireditve z rdečimi zvezdami jugonostalgiki vodijo tudi svoje otroke in skrbijo za produciranje igre, kot je Postani partizan, se človek vpraša, kdaj bomo Slovenci končno stopili na pot evropskosti, kot so to storili že številni pred nami?

Hana Murn