Povsod so ravnatelji sposobni izvajanja ukrepov in zagotavljanja varnega okolja v šolah, le pri nas imajo težave?!

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan (Foto: STA)

V Združenju ravnateljev se bojijo uvedbe obveznega samotestiranja učencev, zaradi nadlegovanja nekaterih staršev. Kot smo že poročali, je takšna anarhija dopustna samo pri nas. V Avstriji morajo otroci praktično kjerkoli pokazati potrdilo o testiranju, celo pri vstopu v živalski vrt. “V Avstriji te nihče ne vpraša, ali bo otrok testiran in ali bi nosil masko,” nam je pred dnevi zaupala bralka in priložila fotografijo šolske izkaznice za samotestiranje otrok. So torej slovenski ravnatelji nesposobni zagotavljanja osnovnih ukrepov, ali pa le pritlehno nagajajo? Šole in vrtci so namreč eden večjih izvorov okužb.

V Združenju ravnateljev ob prihajajoči uvedbi samotestiranja učencev, ki bo obvezno, pričakujejo pojavljanje težav. To je za javnost sporočil predsednik Združenja Gregor Pečan. Ob tem je izpostavil, da je najmlajšim učencem potrebno pri tem pomagati. Obenem je zelo verjetno, da bodo številni starši samotestiranju otrok nasprotovali. V skladu z najnovejšimi epidemiološkimi ukrepi bo samotestiranje učencev in dijakov potekalo od 15. novembra dalje, in sicer trikrat tedensko na območju vzgojno-izobraževalnih ustanov. Najprej je bilo sicer rečeno, da bo samotestiranje tudi v prihodnje prostovoljno, naknadno pa je bilo odločeno, da bo v šolskih prostorih obvezujoče.

V Združenju jih je strah hitrega prehoda od prostovoljnega k obveznemu testiranju. Pečan je ob tem dejal, da so se v Avstriji najprej testirali doma, šele zatem pa v šolskem okolju, in da testiranje menda ni obvezno, sicer pa je negativen test pogoj za to, da otrok lahko vstopi v šolo. Ob tem so v Združenju opozorili na številne starše, ki nasprotujejo vsakršnim ukrepom za zajezitev epidemije. Ravnatelji imajo menda zaradi tega občutek, da se znova nahajajo v prvi bojni liniji, in da se bodo morali pregovarjati s starši. Kot so še dejali, naj bi se večina dosedanjih ukrepov izkazala za protizakonite in protiustavne, starši pa se bodo nad njimi znašali.

Foto: Bralka

Zagotavljanje spoštovanja ukrepov je primarna naloga vodstev vrtec in šol
Spomnimo: Že od začetka epidemije v Sloveniji mnogi učitelji, starši, mediji, posamezniki, protestniki in še posebej informacijski pooblaščenec ter najvišja sodišča v državi nasprotujejo ukrepom. Če pa bi pogledali le streljaj od naše države, v sosednjo Avstrijo, bi videli, da so ukrepi veliko strožji, vsi upoštevajo ukrepe od najmlajših v vrtcu pa do najstarejših. Pisala nam je bralka, ki je priložila tudi slike, kako otroci v vrtcih in šolah zbirajo nalepke, kdaj so se testirali. Za vstop praktično kamorkoli potrebujejo tudi otroci potrdilo o testiranju, tudi za živalski vrt, za katerega v Sloveniji ni potreben PCT-pogoj. Vrtčevski otroci se v Avstriji testirajo 2-krat na teden, šolski pa 3-krat. Spomnimo tudi na nagajanje destruktivne Kul opozicije, zlasti stranke SD, ki je celo pozivala k šolam brez mask.

Ustavno sodišče je s preprečitvijo pogoja PC v državni upravi močno zavrlo tempo cepljenja
Spomnimo tudi na spotikanje informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, ki je nasprotovala vsakršnih epidemiološkim ukrepom v šolah, tako preverjanju pogojev PCT, uporabi aplikacije, kot tudi merjenju temperature in celo seznamom za cepljenje. Spomnimo tudi na ustavno sodišče. Slednje je namreč s preprečitvijo pogoja PC v državni upravi močno prispevalo k upočasnitvi tempa cepljenja in dejstvu, da smo v Sloveniji po številu okužb na milijon prebivalcev pristali v svetovnem vrhu. Obenem je treba jasno povedati, da je v trenutnih razmerah potrebni hitro ukrepati, ne pa tedne in mesece čakati na nove zakone, medtem ko bolnišnice pokajo po šivih in se povečuje število smrti zaradi covida-19.

Domen Mezeg