fbpx

“Pozabljiva” Alenka Bratušek: Hvalila je KPK, ko je z njegovo pomočjo prišla na oblast, zdaj, ko je sama na tnalu, zahteva njegovo ukinitev

Novopečeni poslanec Liste Marjana šarca je izdal tudi Alenko Bratušek in jj uničil njeno poslansko skupino. (Foto: STA)

Alenka Bratušek je znova v težavah. Znašla se je v konfliktu interesov, saj so potrjevali kandidate za evropske komisarje, med katerimi se je znašla tudi sama. S tem je kršila člena zakona o integriteti, ki opredeljujeta dolžno ravnanje uradnih oseb v primeru nasprotja interesov.  

Bivša slovenska premierka Alenka Bratušek se je 29. novembra 2013 ob odstopu Klemenčičeve protikorupcijske komisije odzvala s sledečimi besedami: “Obžalujem odstop članov Komisije za preprečevanje korupcije. Komisija je po mojem mnenju do danes opravila veliko delo, zato tudi težko razumem sedanji odstop iz protesta ali nemoči. S KPK-jem je imela moja vlada vedno odprt dialog, še posebej dejavno je z njimi sodelovalo ministrstvo za finance pri zakonu o Slovenskem državnem holdingu. Vsa opozorila KPK-ja je vsekakor treba jemati zelo resno. Želim si, da bi senat glede odstopa ponovno premislil in nadaljeval začeto delo. Slovenija je na težki poti gospodarskega in moralnega okrevanja, zato ne smemo obupati na polovici poti.”

Vendar pa je svoje mnenje hitro spreminjala. Očitke o njenem plagiatorstvu pri magistrskem delu je potrdilo veliko različnih strokovnjakov za preverjanje strokovnih nalog. Njeno čast je v spornih okoliščinah rešil senat Fakultete za družbene vede. Še veliko bolj sporna zakonska poteza pa je bila, ko se je v izteku svojega mandata kot predsednica vlade sama predlagala za komisarsko kandidatko. Posredovala je Komisija za preprečevanje korupcije pod vodstvom aktualnega predsednika Borisa Štefaneca in izdala poročilo, ki je Bratuškovi očitala jasen konflikt interesov.

Boris Štefanec (Foto: STA)

Bratuškova se jezno odzove

V luči tega novega razkritja je Bratuškova proces proti sebi imenovala za farso: “Čas je, da se ta farsa konča. Želim pa si najti način, da bo odškodnino plačal iz lastnega žepa.” Štefanec se je šest let, torej ves svoj mandat, ukvarjal samo z Alenko Bratušek. Ona pa je v letu 2016 jasno zahtevala, da mora Štefanec odstopiti. “Štefanec je na mojem primeru želel zgraditi svojo podobo kot predsednik KPK. S slabo popotnico je začel in očitno v mojem primeru videl priložnost, da na nekem velikem in odmevnem primeru dokaže svojo uspešnost. Od vsega začetka je to tudi javno kazal.” 

Alenka Bratušek si je včeraj za trenutek odahnila, ko je Državni zbor z enim glasom večine izgasoval njeno politično prijateljico Angeliko Mlinar za kohezijsko ministrico. (Foto: STA)

V preteklosti hvalila delo KPK, sedaj postala goreča nasprotnica

Alenka Bratušek se je izkazala za klasičen obraz neoliberalne tranzicijske levice. V preteklosti, ko si je utirala pot na oblast, je delo KPK ni motilo. Svoje mnenje o neodvisni državni instituciji pa je hitro spremenila, ko se je sama znašla v težavah. S tem je še enkrat dokazala, da odgovornost do institucij sprejema samo takrat, kadar ji je po godu, na splošno pa do njih čuti prezir.

Luka Perš