fbpx

Požar ustanovil svoje ekološko gibanje: Vanj politiki nimajo vstopa, rešiti je treba 210 ekoloških težav!

Z gibanjem Druga priložnost, tvoja prihodnost se želi Bojan Požar soočiti s številnimi težavami, s katerimi se aktualna slovenska vlada ne zna, a pri tem poudarja, da se ne namerava vključiti v politiko niti ustanoviti svoje politične stranke. Na politike želi zgolj pritisniti s pravo mero razuma in podporo, za katero pričakuje, da bo večinska. Kot pravi Požar, njegovo gibanje ne bo pravo mesto za odslužene politike in politične brodolomce.

Na novinarski konferenci je novinar in ustanovitelj spletnega portala Požareport, zdaj pa tudi predsednik gibanja Druga priložnost, tvoja prihodnost, predstavil načrte, ki jih namerava doseči prek omenjenega gibanja.

Po 27 letih aktivne novinarske kariere pravi, da ne more ostati zgolj novinar. Čeprav je bil novinar in to tudi ostaja, pa ugotavlja, da s pisanjem prispevkov za portal Požareport nekaterim dan polepša in ga drugim zagreni, a več od tega ne doseže. Njegovi članki so prebrani in čez čas pozabljeni, težave, s katerimi pa se srečujemo zdaj, pa to presegajo. Želi si sprememb, ki jih z zgolj s pikrimi članki ne more doseči. Zdaj želi lokalne interese združiti v nacionalno gibanje.

Kmetje se bojijo države in vlade, ta pa daje prednost tuji multinacionalki
Velik del Požarjeve nestrpnosti do trenutnega stanja gre pripisati aferi Magna Steyr, o  kateri smo že pisali. S projektom, ki ga je pričel, želi pomagati obupanim lokalnim kmetom. Skupaj z njimi je vložil pobudo na ustavno sodišče.

Požar: ”Pogovor z ljudmi, ki živijo nekaj kilometrov zračne linije vstran od mene, me je na nek način pretresel. Oni so mi preprosto povedali, da si sami ne upajo iti v to ustavno pobudo, ravno zaradi tega, ker se bojijo, da jih bo država masakrirala.”

Zato meni, da je gibanje Druga priložnost, tvoja prihodnost, neizogibno in usojeno na uspeh. Šele zdaj se je država pripravljena resno pogovarjati o žgoči temi, ki obremenjuje okoliške lokalne kmete.

Požar: ”Slovenska vlada bo lakirnico gradila na prvovrstni kmečki zemlji, to isto kmečko zemljo bo pa z bagerji vozila nekam drugam in bo tam poskušala delati prvovrstne njive. To se v katerikoli drugi državi ne bi moglo zgoditi”.

Primaren cilj, ki ga želi doseči, je formalen pritisk na politiko, da bi se ta pričela ukvarjati s konkretnimi življenjskimi stvarmi, ljudi pa poziva, da se mu pri tem pridružijo. Glavni razlog za ustanovitev gibanja je želja po enakosti, saj pri nas očitno pravila ne veljajo za vse enako. Res je, da bo Magna ponudila nova delovna mesta, a teh spet ne bo toliko, da bi njeno gradnjo upravičila. Magna je okoljski problem, a tudi politični. Problematičen je predvsem način, po katerem prihaja k nam in se tu želi zasidrati.

”Naši slovenski podjetniki niti slučajno ne morejo sanjati o teh privilegijih. Kako jih potem lahko uživa tuja multinacionalka?”, se sprašuje.

V gibanju ni prostora za politike
Požar poudarja, da ostaja novinar in se ne želi vključiti med politike. “Gibanje se izogiba levičarski ali desničarski ideologiji.” Sicer so se že pojavila ugibanja o ustanovitvi stranke, a Požar o tem še ne razmišlja, trenutno pa temu ni niti naklonjen. Ne želi stranskih udeležencev, ki bi se radi zgolj dobro unovčili pri vladi, potem pa izstopili. V gibanju ni prostora za politike, prav tako v njem ne morejo sodelovati aktivni funkcionarji strank in nihče, ki je kadarkoli sedel v parlamentu.

Požar: ”Ne želimo biti nek azilni dom za neke propadle politike ali pa za neke politične brodolomce.”

Priznava pa, da če politiki ne bodo kazali interesa, bo mednje moral vstopiti sam, seveda v okviru gibanja, v katerem bodo vztrajali pri svojem manifestu in se osredotočali na ekologijo, zdravo življenje ter se borili proti zlorabi otrok in mučenju živali. Sestavili so tudi seznam največjih ekoloških težav. Na seznamu teh, ki jih je treba rešiti, jih je trenutno kar 210, a jih za zdaj še ne želijo razkriti.

A. L.