fbpx

Poznavalca ameriške politike: Slovenski mediji in politiki so s preuranjenimi čestitkami Bidnu podlegli napakam ameriških, s tem pa ustvarjajo povsem neresnično realnost!

Boštjan M. Zupančič and Vladimir Kolmanič. (Foto: Nova24TV)

Vsaka čestitka Bidnu v tem času veliko preuranjena in da so slovenski mediji in slovenski politiki, ki so to storili, seveda zgrešili in ponavljajo napako ameriških osrednjih medijev, ki s tem deloma delajo pritisk na sodnike in skušajo ustvarjati realnost, ne poročati o njej. Evropski in slovenski politiki, ki preuranjeno pošiljajo čestitke Bidnu, so najbrž žrtve neke lastne agende. Najbrž si od Bidna, v primeru, da bo res zmagal, kaj obetajo, zato se mu s temi nekorektnimi potezami “prilizujejo”,” situacijo okoli čestitk Josephu Bidnu komentira nekdanji namestnik veleposlanika v ZDA Vladimir Kolmanič. Po mnenju nekdanjega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice dr. Boštjana M. Zupančiča pa trenutno kroži kar nekaj hipotez okoli trenutnega povolilnega dogajanja v ZDA.

Ameriški osrednji mediji, celo Fox TV, so naredili nekaj nezaslišanega. Joeja Bidna so razglasili za predsednika, še preden je to uradno možno. Evropski, slovenski levičarski mediji in politiki iz celega sveta so kot ovce zdrveli za ameriškimi osrednjimi mediji, v Sloveniji celo do te mere, da slovenskemu predsedniku vlade očitajo, ker je predčasno čestital Donaldu Trumpu, v isti sapi kot oni predčasno čestitajo Bidnu. Toda, kdo ima prav? So ameriške volitve že zaključene?

Tokratne ameriške volitve so res razgrnile vse slabosti volilnih sistemov in najbrž tudi demokracije nasploh, to pa zaradi najverjetneje še neodkritih goljufivih demokratov in trmastega, odločnega Donalda Trumpa, ki se je za razliko od mnogih kolegov iz republikanske stranke, ki so ga doslej že pustili na cedilu, pripravljen boriti do konca.

Povprečni spremljevalec ameriških volitev ima velik problem: dobiva namreč diametralno nasprotne informacije iz osrednjih medijev in iz krogov, ki so blizu Donaldu Trumpu. Prvi so neverjetno hitro za tem, ko so Trumpu očitali, da je prehitro razglasil svojo zmago, pohiteli s čestitkami Joeju Bidnu, drugi trdijo, da volitev še ni konec in da jih še lep čas – vsaj do 14. decembra – ne bo. Kdo ima prav? Za mnenje o tem smo poklicali dva eminentna strokovnjaka, slovenskega ustavnopravnega prvaka, ki je 15 let preživel v ZDA in se v zadnje ameriške volitve izjemno poglablja, dr. Boštjana M. Zupančiča, in Vladimirja Kolmaniča, nekdanjega namestnika veleposlanika v ZDA.

Razlike v šestih zveznih državah minimalne, štetje še ni povsod zaključeno
Oba sta nam kategorično zatrdila, da volitev uradno še ni konec, saj podobno kot leta 2000, ko je o predsedniku odločalo Vrhovno sodišče ZDA, tudi tokrat obstaja velika verjetnost, da bo dokončni razsodnik o novem (morda starem) predsedniku “svobodnega sveta” prav ta državni organ. Razlike v ključnih 6 zveznih državah so še vedno minimalne, štetje še ni povsod zaključeno, Trump pa s svojo ekipo uglednih odvetnikov in senatorjev, z bivšim županom New Yorka, Rudolfom Giulijanijem (znanem po tem, da je newyorške ulice očistil mafije) na čelu, Lindsay – em Grahamom, Tedom Cruzom in drugimi, trdi, da ima cel kup materialnih dokazov, da je je na strani demokratov prihajalo do hudih nepravilnosti.

Mediji ustvarjajo pritisk na sodnike in skušajo ustvarjati neresnično realnost
Boštjan M. Zupančič nam je povedal, da trenutno kroži kar nekaj hipotez o tem, kaj se dogaja in kaj bi lahko bilo res, da pa je sam prepričan, da gre v primeru Donalda Trumpa za izjemno inteligentnega posameznika – čeprav prepuščenega samemu sebi, ker so ga mnogi iz GOP v tem boju izdali (proti sebi nima le globoke države, ampak tudi kolege iz svoje stranke) – ki si preprosto ne bi pustil, da bi ga globoka država tako “speljala na limanice”. Če pa se je pustil, tako dr. Zupančič, pa si ta poraz zasluži.

Mnogi politiki so nasedli na limanice medijev in se prilizujejo Bidnu, saj si obetajo od tega določene koristi. (Foto: EPA)

Kolmanič je dodal, da je vsaka čestitka Bidnu v tem času veliko preuranjena in da so slovenski mediji in slovenski politiki, ki so to storili, seveda zgrešili in ponavljajo napako ameriških osrednjih medijev, ki s tem deloma delajo pritisk na sodnike in skušajo ustvarjati realnost, ne poročati o njej. Evropski in slovenski politiki, ki preuranjeno pošiljajo čestitke Bidnu, so najbrž žrtve neke lastne agende. Najbrž si od Bidna, v primeru, da bo res zmagal, kaj obetajo, zato se mu s temi nekorektnimi potezami “prilizujejo”.

Aleš Ernecl