Poznavalci opozarjajo, da je obisk Jourove direktno vpletanje v pravosodje naše države

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova (Foto: STA)

Ob obisku evropske komisarke Vere Jourove v Sloveniji so se oglasili številni politični poznavalci, da so njene izjave in že sam obisk pritisk na delo Ustavnega sodišča RS, ki še ni razsodilo v zadevi RTV. Evropska poslanka Romana Tomc od predsednice evropske komisije Ursule Von der Leyen zahteva pojasnila.

Evropska komisarka Vera Jourova zaključuje dvodnevni obisk Slovenije, a je z obiskom Ustavnega sodišča RS in nekaterimi izjavami dodobra razburila javnost. Ob srečanju s predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič se je namreč dotaknila tudi razmer na RTV.

Izrazila je namreč pričakovanje, da ustavno sodišče o ustavnosti novele zakona o RTVS odloči kmalu. S predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom se je sicer Jourova sestala že v sredo, a po njenih besedah o ustavnem presojanju novele zakona o RTVS, prav zaradi tega, ker postopek še teče, nista govorila. Številni pa so zastrigli, ko je dejala, “da bo odločitev ustavnega sodišča pokazala, kako se bo javna RTV razvijala v prihodnje.

Evropska komisarka nima teh pristojnosti
Kar je po prepričanju številnih lahko tudi pritisk na odločanje ustavnega sodišča. Spomnimo namreč, da se je komisarka Jourova velikokrat oglasila prav na temo vladavine prava v Sloveniji, tokrat pa kar sama komentira odprte zadeve ustavnega sodišča. S tem je tudi dala sporočilo, da je njen prihod v Slovenijo skrbno načrtovan ravno zato, da bi od zunaj pripomogla k usmerjanju zadeve v “pravo smer”.

Evropska poslanka Romana Tomc zahteva pojasnila predsednice komisije
Da bi obisk Jourove lahko razumeli kot nedopusten pritisk na delo ustavnega sodišča, pa je izpostavila evropska poslanka Romana Tomc v pismu predsednici evropske komisije Ursuli Von der Leyen. Kot je izpostavila Romana Tomc, je Jourova vzbudila velik dvom v zaveze komisije o evropskih vrednotah, vladavini prava in svobodnih medijih, zato pričakuje opredelitev okoli te zadeve in pogovor s komisarko. Evropsko komisijo je še zaprosila za stališče “ali komisija podpira način poseganja v medijsko zakonodajo kot se je zgodila v Sloveniji na primeru novega zakona o RTV.

 

 

Image

Andrej Žitnik